Slaninový velikonoční pletenec z kynutého těsta: Slaná varianta mazance s křupavými škvarečky a sypaná semínky chutná božsky
22. 3. 2024 Vaření
Tradičním velikonočním moučníkem je sice mazanec, pokud si ale na sladké moc nepotrpíte, můžete si upéct takovou jeho slanou variantu – slaninový pletenec. Stejně jako mazanec je z kynutého těsta, místo rozinek v něm ale najdete kostičky slaniny.
Velikonoční kynuté pečivo
O velikonočních svátcích se pekly různé druhy pečiva, většina se připravovala z klasického kynutého těsta a jejich původ často sahal až do předkřesťanských dob. To byl třeba případ sladkého dozlatova upečeného bochánku mazance. Z podobného těsta se pekly na Zelený čtvrtek i jidáše, oblíbené byly i klasické koláče pro koledníky nebo pečivo ve tvarů ptáčků, kuřat, ještěrek a hadů, s jehož pomocí se přivolávalo jaro.
Častou ozdobou svátečního stolu byly také věnce nebo vrkoče rovněž z kynutého těsta, které se splétaly podobně jako vánočka, a do jejich středu se pokládala barevná velikonoční vajíčka. Všem těmto druhů pečiva bylo společné jedno, a to že bylo sladké.
Mohlo by vás zajímat
Mazanec naslano
Ani milovníci slaného však nebyli na Velikonoce ochuzeni. Kromě vajíček a nádivky si mohli přece pochutnat třeba na pečivu zvaném velikonoční bába, jež se peklo stejně jako mazanec v sobotu, aby bylo připraveno na sváteční stůl na Boží hod velikonoční. Baba je specifická tím, že se do ní dává na kostičky nakrájené uzené maso a vajíčka, což ji trochu připodobňuje k dalšímu staročeskému pečivu – slaninovému pletenci.
Tato slaná buchta je ideálním pohoštěním pro koledníky a alternativou k velikonoční nádivce. Pokud patříte k milovníkům kynutého pečiva, určitě vás nadchne. Je takovým dokonalým spojením vánočky, věnce, jidášků i již zmiňované baby. Předností pletence je, že se dá udělat i v mnoha různých variantách.
Místo slaniny do něj můžete dát i uzené, nastrouhaný sýr nebo třeba čertsvé jarní bylinky, které k velikonočnímu pečení patří. Kromě klasických kopřiv to mohou být i další rostlinky, jako třeba jsou pampelišky, kontryhel, medvědí česnek či pažitka. Navíc je díky sádlu těsto krásně nadýchané a vláčné, nepotřebujete do něj vajíčka a ještě je snadné na přípravu. A jak tedy pletenec připravíte?
Budete potřebovat: 1-2 lžíce sádla, 20 dkg libové anglické slaniny, 45 dkg hladké mouky, 4 dkg droždí, 1 lžičku soli, špetku cukru a ¼ l mléka.
- Na sádle vyškvařte slaninu nakrájenou na kostičky a nechte zchladnout. Z droždí cukru, trochy hladké mouky a trochy vlažného mléka dělejte kvásek.
- Do mísy dejte zbylou mouku, kvásek a sůl a promíchejte. Přilijte zbylé mléko a slaninu i s vyškvařeným tukem. Pak rukou nebo v robotu vypracujte hladké těsto, které se nelepí. Těsto poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte vykynout.
- Na pomoučeném vále těsto rozdělte na tři stejně velké díly a z každého vyválejte váleček dlouhý asi 35-40 cm. Spleťte z nich cop, který případně ještě stočte, aby z něj vznikl věnec, ten pak položte na pečicím papírem vyložený nebo vymazaný plech, potřete jej bílkem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25-30 minut. Před pečením můžete pletenec ještě posypat třeba sezamovými, slunečnicovými či dýňovými semínky.
Náš tip: Pokud byste přece jen rádi vyzkoušeli sladký věnec, můžete si jej upéct podle našeho videoreceptu.
Jakouběová, V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14