

Nádivka velikonoční
Suroviny
- 10 housek
- 8 žloutků
- 1 Hera
- sůl
- mletý pepř
- majoránka
- mletý zázvor
- muškátový oříšek
- muškátový květ
- mladé kopřivy
- uzené maso - množství dle chuti
- vývar z uzeného masa
- (8 bílků)
- tuk na vymazání pekáčku
Postup přípravy receptu
Uzené maso (já dávám naše domácí), povaříme ve vodě, pak nakrájíme na kostičky, vývar necháme na polití housek.
Heru a žloutky utřeme, přidáme dle chuti sůl, pepř, rozdrcenou majoránku, mletý zázvor, muškátový květ, muškátový oříšek, oprané a najemno nasekané mladé kopřivy (zkoušela jsem i petrželku nebo špenát, ale nebylo to ono), postupně přidáváme na kostičky nakrájené housky, políváme vývarem z uzeného masa a přidáváme i nakrájené uzené maso. Vše promícháme.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do hmoty.
Vložíme do vymazaného pekáčku.
Pečeme dozlatova.
Poznámka od kuchařky
Toto je recept po mé babičce, možná je tu už takový, pak se omlouvám, jsem tu nová. U nás se tato nádivka dělá každé Velikonoce.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Nádivka velikonoční
-
Skvělý recept. Nádivku jsem nestihla ani vyfotit, mňam.
-
Recept vypada skvele a i tak bude urcite chutnat. Kdyz nejsou koprivy, pridavam spenat a letos to bude medvedi cesnek.Moje babicka me ucila, ze se velikonocni nadivka musi delat ze tri druhu masa,cela leta delam z zeneho, veproveho a navrch pokladu kousky kureciho.Posilam bodik a preju vsem krasne velikonoce, navzdory koronaviru.
-
casino: děkuji, nějak jsem tu ještě nevychytala odkazy
-
-
Nádivek/hlaviček je tady hodně, tak nebudu přidávat jako recept. Místo toho odkaz na můj recept na Labužníku. Liší se od ostatních poměrem pečivo/vejce/maso a trochu i způsobem přípravy.
https://www.labuznik.cz/recept/velikonocni-nadivka-po-stopadesate/ -
Jana Dorazinová-Remková: no jo letos problém,ale když už jsem nádivku měla hotovou,tak jsem koukala,že za plotem bych nějaké mrňky nasbírala
tak snad až příští rok
-
Simona Skolakova: a kde jsi vzala kopřivy??
.. Tady je ještě nevidím
Ááá už vidím, že kopřivy jsi nesehnala. To je letos docela problém, no..
-
Letos jsem si vybrala tuto velikonoční nádivku a zaslouží si pochvalu
přidala jsem fotečky
bohužel kopřivy letos u nás nemáme,tak musela být jen s petrželovou natí
-
Mňam! To vypadá opravdu skvěle. jdu pro kopřivy a hned to vyzkouším, když už jsou ty velikonoce.
-
Dobrý den, tak jsem si tady od vás opsala nádivku a dnes jsem jí dělala.Musím tedy napsat že se mi povedla a hlavně že je výborná.
-
-
já dávám ještě porek tady to nikde nečtu vy ho nedávate
-
Václav:Tak naopak u nás na Plzeňsku je to velmi známá bylinka, která nesmí v nádivce chybět. Ovšem říká se jí KONDRHEL ( ne kontryhel) a je to popenec z čeledi hluchavkovitých nikoli rozrazil.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Popenec
Kontryhel je úplně jiná bylina, která se rozhodně čerstvá nekonzumuje http://cs.wikipedia.org/wiki/Kontryhel_obecn%C3%BD -
Se zájmem si pročítám vaše příspěvky. Velice rád vařím, ale protože žiju sám, vařím si jen velmi jednoduchá jídla. Nádivku jsem ještě nikdy nedělal,vždy mi ji někdo udělá, ale rád si pročítám recepty. Zjistil jsem, že do nádivky se dává "zelené" různého druhu. Shoda existuje na kontryhelu. Na mé velké zahradě je ho plno, ale, zjistil jsem, že na Plzeňsku hospodyňky kontryhel moc neznají a za kontryhel považují jinou rostlinu, která kvete modře (kontryhel kvete žlutě) a jmenuje se ROZRAZIL PERSKÝ. Je to velice rozšířený plevel, velice aromatický, pokud jej použijete do nádivky, opatrně. Vyzkoušejte, budete spokojeni. Kontryhel nemá žádnou výraznou chuť, s rozrazilem budete spokojeni, mám to vyzkoušené, ale opravdu opatrně. Budu čekat na případnou odpověď. Jak vypadá rozrazil? Zadejte heslo do počítače a vše se dozvíte. Dobrou chuť.
-
ta je krásná, vyzkouším, bod+