Mazanec

JanaDorazinova Kuchařka: JanaDorazinova

Moučníky , Kynuté 241 názorů

Suroviny

1 kostka droždí
500 g polohrubé mouky
120 g cukru krupice
3 žloutky
150 g másla
300 ml mléka
50 g rozinek
50 g mandlí
sůl
strouhaná citronová kůra
1/2 lžičky anýzu
50 ml rumu
1 vejce na potření
troška mléka
Recept si zatím oblíbilo 123 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z uvedených surovin vypracujeme těsto (můžeme použít pekárnu). Pokud je těsto řídké, přidáme trochu mouky (150-180 g).

  2. Těsto necháme hodinu kynout.

  3. Vytvoříme bochánek, buď jeden veliký, nebo 2 menší a necháme ještě půl hodiny kynout.

  4. Bochánek navrchu nařízneme do křížku a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů, asi 35 minut.

Poznámka

Zdroj-leták Penny market. Mazanců jsem už dělala hodně, tady ten ovšem je snad nejlepší. Kdo chce, může dát půl polohrubé a půl hladké mouky. Taky jsem to tak udělala a těsto je jak vata.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 160 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Mazanec

  • taddy1 taddy1

    Dneska jsem dva mazance podle tohoto receptu upekla a opravdu super. Děkuji a přeji všem krásné Velikonoce.:-)

    Odpovědět

  • Camilla Camilla

    Ivanaydeavean: Při probírání zdejších receptů jsem narazila na váš problém s kynutým těstem, v souvislosti s pobytem v zahraničí. Vzpomněla jsem si, jak mi v cizině chyběl náš obyčejný český chleba a po návratu jsem se vrhla k babičce, která mi namazala pořádný krajíc se sádlem a s cibulí. Problém s pečením kynutých těst nebývá způsoben zrnitostí mouky, ale v obsahu lepku. Například naše mouka (hladká,polohrubá i hrubá) je výhradně z pšenice, a proto má vysoký obsah lepku. Z ostatních obilovin, jako je ječmen nebo žito (a tam u vás pravděpodobně především kukuřice) vánočku neuděláte. Zkuste si tedy sehnat pravou pšeničnou mouku, bez příměsí jiných obilovin. Vím, bude to asi těžké, obchodník vám zajisté potvrdí, že prodává tu pravou pšeničnou, ale asi to nebude pravda, protože chce především prodat. Také nevím, jaké používáte kvasnice, ale tady to bude jednodušší, protože i ze "sušeného droždí", jak se u nás tento produkt nazývá, se peče celkem dobře. Také píšete, že nemáte "domácí pekárnu", to však vůbec není žádná tragedie. Kynuté těsto se dá zadělat i obyčejnou vařečkou (viz skvělé buchty mojí babičky), ale dnes žádná hospodyňka nemá tolik času, trpělivosti a vlastně ani síly hodinu nebo dvě sedět s mísou na klíně a kutat do těsta. Předpokládám však, že budete mít na výběr jiné kuchyňské pomocníky, neznám sice výrobní značky tam u vás, ale pro srovnání si vygůglete "Ruční šlehač Bosch 400W". Je to jednoduché zařízení do ruky, šlehací metly snadno vyrobí litá těsta nebo piškot a hnětací háky zadělají kynuté těsto jako nic. A když seženete tu pšeničnou mouku (ideálně polohrubou, ale i z hladké to jde), máte vyhráno. Pak jednoduše: 1 hrnek (1/4litru) mléka asi 3 dkg českých kvasnic, (sušených cca 5 gramů), 2 hrnky mouky, cca 15 dkg cukru ,10 dkg másla a trochu soli, 1 vejce + 2 žloutky. Z koření používám skořici, citr.kůru, badyán, vanilku. Můžete dát loupané a nasekané mandle a rozinky namočené v rumu. Do mísy dejte vlažné (ne horké) mléko, lžičku mouky, lžičku cukru a nasypte kvasnice. Až se na nich začnou dělat puchýřky, přidejte ostatní mouku a cukr, vejce a žloutky. Zapojte mechanizaci a háky udělají většinu těžké práce za vás. Míchejte tak dlouho, až z těsta v míse bude jakási měkká koule, konzistence asi jako modelovací hmota, která se nelepí k míse. Pro případ mějte připravenou trošku mléka a mouky, ale nepřehánět s přidáváním. Aby těsto nelepilo nedocílíte přidáváním mouky, ale důkladným mícháním. Může to trvat i několik desítek minut, tak nezoufejte a vydržte. Teď to těsto dejte někam na teplé místo a počkejte asi hodinku, mělo by zdvojnásobit objem. Nebojte, na máslo jsem nezapomněla, to přijde do těsta po prvním kynutí. Znovu tedy nasaďte háky a zapracujte po kouskách změklé máslo (ne rozpuštěné). Dejte znovu kynout, zase nejméně hodinu, podle toho, jak máte doma teplo. Ideální je, když těsto před druhým kynutím přendáte do jiné mísy, kterou vytřete trochu olejem. S takto připraveným těstem se pak dobře pracuje, nelepí, dají se tvořit různé tvary, od obyčejného mazance, po všelijaké pletýnky atd. Pokud se vám však těsto nepovede a bude stále lepit nebo se různě roztékat, není to vaše vina, ale je to tou pšeničnou moukou, která asi bude z části kukuřičná. Ani teď však nezoufejte. Pořiďte si formu na vánočku nebo jinou a upečte to ve formě. Jo, a ještě něco, celé tohle množství v celku by se mělo péct asi hodinu, nejdříve na 220 stupňů, po 10 minutách stáhnout troubu na 150 a zvolna dopéct. Pokud na povrchu moc hnědne, přikryjte to hliníkovou fólií nebo pečícím papírem. Tak hodně úspěchů a nenechte se odradit počátečním neúspěchem. Přeji krásné Vánoce na druhou stranu zeměkoule.
    Camilla:-K

    Odpovědět

  • Ivanaydeavean: Krupice není vhodná na mazance. Ta hladká mouka spíš ;-)

    Odpovědět

  • Ivanaydeavean Ivanaydeavean

    Jana Dorazinová-Remková: S krupici smichat mouku, by se dalo?
    ;-(

    Odpovědět

  • Ivanaydeavean: Tak pak jedině v ruce vypracovat těsto ;-)

    Odpovědět

  • Ivanaydeavean Ivanaydeavean

    Jana Dorazinová-Remková: tady jeste ani nevi co je domaci pekarna... ziju v Peru a je to jak sto let za opicemi jeste :)))

    Odpovědět

  • Ivanaydeavean: No, určitě to půjde i z hladké mouky, ale těsto může být těžší. Máte domácí pekárnu?? V tom by to bylo nejlepší, jinak se v rukách člověk docela nadře :-D. Aby byl mazanec na povrchu zlatavý, tak ho potřeme vajíčkem, ve kterém rozšleháme 1-2 lžíce mléka.. ;-)

    Odpovědět

  • Ivanaydeavean Ivanaydeavean

    Dobry vecer, recept bych rada zkusila ale mam jen hladkou mouku, nejake rady? A jak muzu udelala at je mazanec krasne zlaty na vrchu? Ziju v cizine tak mam jen hl.mouku a vzdy je testo strasne tuhe,jak u honzovych buchet,tak vanocka a pri vsem......:-(

    Odpovědět

  • Barbora: Já nevím, měla jsem ho akorát, ale pravda je, že každý rok se mi povede jinak :-)

    Odpovědět

  • Barbora Barbora(neregistrovaná)

    Chuť skvělá, jen těsto bylo na můj vkus moc řídké.

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    Spíš jde přesně o to, že z vykynutého těsta z pekárny se vypracuje bochánek a ten by se měl nechat ještě nakynout na plechu, pak by neměl prasknout, jinak třeba na chleba nebo rohlíky dávám na 500 g mouky 1/2 kostky droždí, ale na tohle mastnější těsto taky dávám celou. Takže kdo ví, asi to může být i kvalitou mouky, já používám předměřickou, s takovými těmi tesco value a spol nemám dobré zkušenosti:-). Ale bude to vždycky asi souhrn několika nepříznivých faktorů, jak říkal pan Werich: "Elementálové jsou nakloněni počínání našemu", a někdy holt asi nejsou:-D

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Jana Remkova: já to dělám též v pekárně s jednou kostkou droždí a pak vždy křížek nastřihnu nůžkami,né nožem a je to super;-):yes: bochánky vždy řádně rukama vypracuji,jakmile je tam vzduch,tak popraská!!!!To je moje zkušenost!!!Samozřejmě,že je nastřihuji až když je vytvaruji a mám už je na plechu,vyložený pečícím papírem;-)

    Odpovědět

  • Lenunka: Tak to nevím, no. Většinou těsto dělám v pekárně, tak by mělo být uhnětené dobře a droždí dávám tu kostku, tak nevím, jestli je to moc..

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    nařezává se kvůli symbolu "kříže", souvisí to s velikonocemi:-), a většinou praská, když je málo vykynutý nebo když dáte moc droždí:-)

    Odpovědět

  • Pajaja: :-D No, já to naříznutí taky nerada dělám. Nikdy mi nepraskal a vloni mi praskly všechny. Nevím, čím to je..nekvaalitní moukou? Těžko říct.

    Odpovědět

1 2 3 5 9 13 17

Tématické fráze: mazanec mazanec recept recept na mazanec proč praská mazanec bochánek penny pleteny mazanec jednoduchý mazanec proč praskne mazanec penny příští týden mazanec recepty prasklý mazanec proč praskají mazance proč vánočka praskne penny recepty leták kaufland příští týden proč praskají bochánky kaufland příští týden jednoduchy recept na mazanec penny leták příštího týdne proč praská mazanec při pečení

Zapomněl/a jsem heslo