Mazanec

Jana Dorazinová-Remková Kuchařka: Jana…

Moučníky , Kynuté 239 názorů

Suroviny

1 kostka droždí
500 g polohrubé mouky
120 g cukru krupice
3 žloutky
150 g másla
300 ml mléka
50 g rozinek
50 g mandlí
sůl
strouhaná citronová kůra
1/2 lžičky anýzu
50 ml rumu
1 vejce na potření
troška mléka
Recept si zatím oblíbilo 117 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z uvedených surovin vypracujeme těsto (můžeme použít pekárnu). Pokud je těsto řídké, přidáme trochu mouky (150-180 g).

  2. Těsto necháme hodinu kynout.

  3. Vytvoříme bochánek, buď jeden veliký, nebo 2 menší a necháme ještě půl hodiny kynout.

  4. Bochánek navrchu nařízneme do křížku a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů, asi 35 minut.

Poznámka

Zdroj-leták Penny market. Mazanců jsem už dělala hodně, tady ten ovšem je snad nejlepší. Kdo chce, může dát půl polohrubé a půl hladké mouky. Taky jsem to tak udělala a těsto je jak vata.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 154 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Mazanec

  • Ivanaydeavean: Krupice není vhodná na mazance. Ta hladká mouka spíš ;-)

    Odpovědět

  • Ivanaydeavean Ivanaydeavean

    Jana Dorazinová-Remková: S krupici smichat mouku, by se dalo?
    ;-(

    Odpovědět

  • Ivanaydeavean: Tak pak jedině v ruce vypracovat těsto ;-)

    Odpovědět

  • Ivanaydeavean Ivanaydeavean

    Jana Dorazinová-Remková: tady jeste ani nevi co je domaci pekarna... ziju v Peru a je to jak sto let za opicemi jeste :)))

    Odpovědět

  • Ivanaydeavean: No, určitě to půjde i z hladké mouky, ale těsto může být těžší. Máte domácí pekárnu?? V tom by to bylo nejlepší, jinak se v rukách člověk docela nadře :-D. Aby byl mazanec na povrchu zlatavý, tak ho potřeme vajíčkem, ve kterém rozšleháme 1-2 lžíce mléka.. ;-)

    Odpovědět

  • Ivanaydeavean Ivanaydeavean

    Dobry vecer, recept bych rada zkusila ale mam jen hladkou mouku, nejake rady? A jak muzu udelala at je mazanec krasne zlaty na vrchu? Ziju v cizine tak mam jen hl.mouku a vzdy je testo strasne tuhe,jak u honzovych buchet,tak vanocka a pri vsem......:-(

    Odpovědět

  • Barbora: Já nevím, měla jsem ho akorát, ale pravda je, že každý rok se mi povede jinak :-)

    Odpovědět

  • Barbora Barbora(neregistrovaná)

    Chuť skvělá, jen těsto bylo na můj vkus moc řídké.

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    Spíš jde přesně o to, že z vykynutého těsta z pekárny se vypracuje bochánek a ten by se měl nechat ještě nakynout na plechu, pak by neměl prasknout, jinak třeba na chleba nebo rohlíky dávám na 500 g mouky 1/2 kostky droždí, ale na tohle mastnější těsto taky dávám celou. Takže kdo ví, asi to může být i kvalitou mouky, já používám předměřickou, s takovými těmi tesco value a spol nemám dobré zkušenosti:-). Ale bude to vždycky asi souhrn několika nepříznivých faktorů, jak říkal pan Werich: "Elementálové jsou nakloněni počínání našemu", a někdy holt asi nejsou:-D

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Jana Remkova: já to dělám též v pekárně s jednou kostkou droždí a pak vždy křížek nastřihnu nůžkami,né nožem a je to super;-):yes: bochánky vždy řádně rukama vypracuji,jakmile je tam vzduch,tak popraská!!!!To je moje zkušenost!!!Samozřejmě,že je nastřihuji až když je vytvaruji a mám už je na plechu,vyložený pečícím papírem;-)

    Odpovědět

  • Lenunka: Tak to nevím, no. Většinou těsto dělám v pekárně, tak by mělo být uhnětené dobře a droždí dávám tu kostku, tak nevím, jestli je to moc..

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    nařezává se kvůli symbolu "kříže", souvisí to s velikonocemi:-), a většinou praská, když je málo vykynutý nebo když dáte moc droždí:-)

    Odpovědět

  • Pajaja: :-D No, já to naříznutí taky nerada dělám. Nikdy mi nepraskal a vloni mi praskly všechny. Nevím, čím to je..nekvaalitní moukou? Těžko říct.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Pajaja: "Je jich tu tolik, že vůbec nevím, který vybrat," a dobrá polovina se podobá jako vejce vejci. To je přesně to, co mě otravuje na double receptech:-!

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    Je jich tu tolik, že vůbec nevím, který vybrat. Tak Jana R. je určitě jistota. ))) Nikdy jsem nepochopila, proč se nahoře má naříznout, když většinou stejně někde praskne. Takže to dělat nebudu a ikdyž Velikonoce neslavím, synovi mazanec upeču. :-):yes:

    Odpovědět

1 2 3 5 9 12 16

Tématické fráze: mazanec mazanec recept recept na mazanec proč praská mazanec bochánek penny pleteny mazanec jednoduchý mazanec proč praskne mazanec penny příští týden mazanec recepty prasklý mazanec proč praskají mazance penny recepty proč vánočka praskne leták kaufland příští týden proč praskají bochánky kaufland příští týden jednoduchy recept na mazanec penny leták příštího týdne peny market akcni letak

Zapomněl/a jsem heslo