Mazanec
Velikonoce si bez mazance jen stěží představíme. Z generace na generaci se v rodinách předává ta nejlepší verze. Pokud hledáte recept, který je pěkně hutný, žádná nadýchaná pěna, a na plechu se vám nerozjede do placky, naopak zůstane krásně vysoký, vyzkoušejte tento.
Suroviny pro 1 kus
1 kus
Nutriční hodnoty
Energie | 18 570 kJ / 4 438 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 97,96 g |
Tuky | 183,83 g |
Vláknina | 27,92 g |
Cholesterol | 1,30 g |
Sodík | 285 mg |
Sůl | 0,61 g |
Sacharidy | 553,44 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Mazanců jsem už pekla hodně, tento je ale snad nejlepší. Kdo chce, může použít polovinu polohrubé a polovinu hladké mouky. Také jsem to tak udělala a těsto je hebké jako vata.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
17. 4. 2022 15:43
Dle předchozích komentářů jsem do těsta přidala cca ještě 150 g mouky, ptž bylo řídké. Následně jsem jej ještě prohnětla před pečením na pomoučenem vále. Pak už to bylo ok, těsto se nelepilo a pracovalo se s ním dobře. Přikládám foto.
17. 4. 2022 10:06
Recept jsem se rozhodla vyzkoušet díky bodovému hodnocení 5/5. Bohužel velké zklamání. Těsto rozhodně nepřipomíná konzistencí kynuté. Je strašně řídké, přesto jsem mu dala šanci v původní verzi. Ani ve vysoké kulaté pečící formě neudělalo krásný mazanec na který jsem zvyklá. Výsledek putuje na velikonoce k slepicím. Vracím se tedy k hůře hodnocenému, ale za to osvědčenému receptu. Výslednou fotku přidávám ne k pochlubení se, ale spíše k představě jak to nejspíš dopadne všude.
16. 4. 2022 20:01
Děkuji za bezva recept, jsem začátečník s kynutým těstem a musím říct, že jsem vše zvládla, ač se strachem, na výbornou
.
Postup je rychlý, jednoduchý a výsledek opravdu stojí za to. Upekla jsem mazanec s půl hladké mouky a půl polohrubé. Je nadýchaný, heboučký, prostě jedna báseň! Moc děkuji
!
15. 4. 2022 09:56
Midinka: Když přidám tři vejce a ještě 120 g másla tak je to jedna ku jedné a to je moc . přidal jsem 250 g mouky a kdo ví jak to dopadne.
15. 4. 2022 09:49
jan.alois: Těsto je sice řidší, než je u kynutého obvyklé, ale pracuje se s ním skvěle. Mazanec není knedlík . Taky jsem po zadělání měla obavy, ale po vykynutí stačilo lehce podmoučit a mazance jsou luxusní!
.
15. 4. 2022 09:24
Jako 500 g mouky na 300ml mléka to asi není dobře. dělám knedlíky 600/250 a je to akorát . musel jsem přidávat mouku a místo jednoho akorát byli dva vybral jsem si blbej recept.
14. 4. 2022 13:32
Simona Skolakova: Tak to jsem netušila a je mi to upřímně moc líto. Recepty má výborné. Je fajn, že po Jance něco zůstalo a stále nám pomáhá i když už jen z nebíčka.
15. 4. 2021 13:19
5. 4. 2021 09:23
Tak jsem ho dělala 2x a ani jednou nebyl hezký, chuťově moc sladký a vždy se úplně rozjel a to jsem přidávala mouku, když bylo těsto moc řídké. Poprvé jsem ho dělal ze sušeného droždí a po druhé z čerstvého. Celá kostka droždí, je fakt moc. Takže za mě už ne.
4. 4. 2021 17:50
Nikdy sem nedělala trošičku nepatrně upravila gramáž surovin tak jsem zvědavá jake budou právě jsem vytáhla z trouby vkladam i foto
4. 4. 2021 08:12
Děkuji za úžasný recept. Nadýchný mazanec, určitě si uložím recept na příští velikonoce.
2. 4. 2021 13:18
Vyborny recept! Pekla jsem 2x, pokazde jsem teda pridala mouku. Testo se dela krasne, idealni i pro zacatecniky. Prikladam forecku.
25. 3. 2021 20:27
Buchyna: Jak by byla Jana rádasnad to vidí,že její recepty žijí i když ona už tu není
25. 3. 2021 19:27
JanaDorazinova: Kuchyňský robot jsem si koupila teprve nedávno. Do té doby jsem veškerá kynutá těsta hnětla v ruce. Je to dřina, ale nebylo zbytí. Nyní s robotem už je to " brnkačka " Jinak tento mazanec jsem již zkoušela, ale nějak se mi rozjel ( netuším, kde jsem udělala chybu ), nicméně, chuťově byl suprový
Proto dávám bodíček a děkuji za inspiraci
16. 4. 2020 12:47
MiShima: Díky, fantazii se meze nekladou
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Rybí polévka s těstovinami
Přidáno před 5 hodinami

Citronová babetka (z Prostřeno)
Přidáno před 9 hodinami

Bostonský krémový koláč
Přidáno před 12 hodinami

Jelení medailonky s povidlovou omáčkou a domácí odpalované gnocchi (z Prostřeno)
Přidáno před 12 hodinami

Rýžový salát se zeleninou
Přidáno před 16 hodinami

Zadělávané kedlubny s cuketou
Přidáno 16. 5. 2022 15:54
Právě bylo uvařeno:

Bramborové "mini pizzy"
uvařil/a KatkaCechova
před 7 hodinami

Uzená polévka
uvařil/a vakl1
před 8 hodinami

Bramborové bochánky se salámem
uvařil/a alkab
před 8 hodinami

Květákové placičky s uzeným masem
uvařil/a Ilabagr
před 9 hodinami

Květák na paprice
uvařil/a Bernardy@telecom.cz
před 9 hodinami

Jáhlová kaše
uvařil/a Manelka
před 9 hodinami

Brambory pečené v olivové hořčici
uvařil/a marce1
před 9 hodinami

Polévka z řapíkatého celeru s cizrnou a kuskusem
uvařil/a Tonja
před 10 hodinami

Brownies do hrníčku
uvařil/a AndreaMachacova
před 10 hodinami

Prosedlá buchta s tvarohem a povidly
uvařil/a Panova
před 11 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: mazanec mazanec recept velikonocni mazanec recept na mazanec recept mazanec velikonoční mazanec recept proč praská mazanec bochánek penny recept na velikonoční mazanec pleteny mazanec proč praskne mazanec mazanec recepty jednoduchý mazanec penny příští týden prasklý mazanec recept na mazance mazance recepty na mazanec proč praskají mazance proč vánočka praskne
Suroviny: droždí, mouka polohrubá, cukr krupice, žloutek, máslo, mléko, rozinky, mandle, sůl, kůra citronová, anýz, rum, vejce, mléko
Mazanec
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J8jy
261 názorů