Mazanec

Moučníky Kynuté Doba přípravy: 70 minut příprava , 35 minut tepelná úprava , bez kynutí 254 názorů

Moučníky Kynuté Doba přípravy: 70 minut příprava , 35 minut tepelná úprava , bez kynutí 254 názorů

Suroviny

1 kostka droždí
500 g polohrubé mouky
120 g cukru krupice
3 žloutky
150 g másla
300 ml mléka
50 g rozinek
50 g mandlí
sůl
strouhaná citronová kůra
1/2 lžičky anýzu
50 ml rumu
1 vejce na potření
troška mléka

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme kvásek - smícháme 100 ml vlažného mléka, droždí a lžíci cukru, necháme vykynout a přidáme k ostatním surovinám. Vypracujeme těsto. Pokud je těsto řídké, přidáme trochu mouky (150-180 g).

  2. Těsto necháme hodinu kynout.

  3. Vytvoříme bochánek, buď jeden veliký, nebo 2 menší a necháme ještě půl hodiny kynout.

  4. Bochánek navrchu nařízneme do křížku a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů, asi 35 minut.

Poznámka od kuchařky

Zdroj-leták Penny market. Mazanců jsem už dělala hodně, tady ten ovšem je snad nejlepší. Kdo chce, může dát půl polohrubé a půl hladké mouky. Taky jsem to tak udělala a těsto je jak vata.

Komentáře k receptu Mazanec

  • Jaromira18 Jaromira18

  • Soky23 Soky23

    Tak jsem ho dělala 2x a ani jednou nebyl hezký, chuťově moc sladký a vždy se úplně rozjel a to jsem přidávala mouku, když bylo těsto moc řídké. Poprvé jsem ho dělal ze sušeného droždí a po druhé z čerstvého. Celá kostka droždí, je fakt moc. Takže za mě už ne.

    Odpovědět

  • Olga29 Olga29

    Nikdy sem nedělala trošičku nepatrně upravila gramáž surovin tak jsem zvědavá jake budou právě jsem vytáhla z trouby vkladam i foto

    Odpovědět

  • Marionetta Marionetta

    Děkuji za úžasný recept. Nadýchný mazanec, určitě si uložím recept na příští velikonoce.

    Odpovědět

  • Kristy90 Kristy90

    Vyborny recept! Pekla jsem 2x, pokazde jsem teda pridala mouku. Testo se dela krasne, idealni i pro zacatecniky. Prikladam forecku. :yes::-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Buchyna: Jak by byla Jana ráda:yes:snad to vidí,že její recepty žijí i když ona už tu není:-(

    Odpovědět

  • Buchyna Buchyna

    JanaDorazinova: Kuchyňský robot jsem si koupila teprve nedávno. Do té doby jsem veškerá kynutá těsta hnětla v ruce. Je to dřina, ale nebylo zbytí. Nyní s robotem už je to " brnkačka " :-D Jinak tento mazanec jsem již zkoušela, ale nějak se mi rozjel ( netuším, kde jsem udělala chybu ), nicméně, chuťově byl suprový:yes: Proto dávám bodíček a děkuji za inspiraci:-)

    Odpovědět

  • MiShima: Díky, fantazii se meze nekladou :-)

    Odpovědět

  • MiShima MiShima

    Pečení mazance byla teď o Velikonocích moje premiéra a dopadla opravdu na výbornou! Recept je super, jen jsem si ho teda lehce poupravila a dala 250 g polohrubé a 250 g hladké mouky, "pouze" 2 žloutky a vynechala anýz. Byl z toho jeden obrovský a vynikající mazanec. ;-)<3

    Odpovědět

  • anitramek: Tak to jsem moc ráda :-):-K

    Odpovědět

  • anitramek anitramek

    Luxusní..s manželem jsme si pochutnali<3:yes:

    Odpovědět

  • Lucy81: Určitě se to bez něj obejde ;-)

    Odpovědět

  • Lucy81 Lucy81

    prosím, ten anýz je tam třeba?

    Odpovědět

  • taddy1 taddy1

    Dneska jsem dva mazance podle tohoto receptu upekla a opravdu super. Děkuji a přeji všem krásné Velikonoce.:-)

    Odpovědět

  • Camilla Camilla

    Ivanaydeavean: Při probírání zdejších receptů jsem narazila na váš problém s kynutým těstem, v souvislosti s pobytem v zahraničí. Vzpomněla jsem si, jak mi v cizině chyběl náš obyčejný český chleba a po návratu jsem se vrhla k babičce, která mi namazala pořádný krajíc se sádlem a s cibulí. Problém s pečením kynutých těst nebývá způsoben zrnitostí mouky, ale v obsahu lepku. Například naše mouka (hladká,polohrubá i hrubá) je výhradně z pšenice, a proto má vysoký obsah lepku. Z ostatních obilovin, jako je ječmen nebo žito (a tam u vás pravděpodobně především kukuřice) vánočku neuděláte. Zkuste si tedy sehnat pravou pšeničnou mouku, bez příměsí jiných obilovin. Vím, bude to asi těžké, obchodník vám zajisté potvrdí, že prodává tu pravou pšeničnou, ale asi to nebude pravda, protože chce především prodat. Také nevím, jaké používáte kvasnice, ale tady to bude jednodušší, protože i ze "sušeného droždí", jak se u nás tento produkt nazývá, se peče celkem dobře. Také píšete, že nemáte "domácí pekárnu", to však vůbec není žádná tragedie. Kynuté těsto se dá zadělat i obyčejnou vařečkou (viz skvělé buchty mojí babičky), ale dnes žádná hospodyňka nemá tolik času, trpělivosti a vlastně ani síly hodinu nebo dvě sedět s mísou na klíně a kutat do těsta. Předpokládám však, že budete mít na výběr jiné kuchyňské pomocníky, neznám sice výrobní značky tam u vás, ale pro srovnání si vygůglete "Ruční šlehač Bosch 400W". Je to jednoduché zařízení do ruky, šlehací metly snadno vyrobí litá těsta nebo piškot a hnětací háky zadělají kynuté těsto jako nic. A když seženete tu pšeničnou mouku (ideálně polohrubou, ale i z hladké to jde), máte vyhráno. Pak jednoduše: 1 hrnek (1/4litru) mléka asi 3 dkg českých kvasnic, (sušených cca 5 gramů), 2 hrnky mouky, cca 15 dkg cukru ,10 dkg másla a trochu soli, 1 vejce + 2 žloutky. Z koření používám skořici, citr.kůru, badyán, vanilku. Můžete dát loupané a nasekané mandle a rozinky namočené v rumu. Do mísy dejte vlažné (ne horké) mléko, lžičku mouky, lžičku cukru a nasypte kvasnice. Až se na nich začnou dělat puchýřky, přidejte ostatní mouku a cukr, vejce a žloutky. Zapojte mechanizaci a háky udělají většinu těžké práce za vás. Míchejte tak dlouho, až z těsta v míse bude jakási měkká koule, konzistence asi jako modelovací hmota, která se nelepí k míse. Pro případ mějte připravenou trošku mléka a mouky, ale nepřehánět s přidáváním. Aby těsto nelepilo nedocílíte přidáváním mouky, ale důkladným mícháním. Může to trvat i několik desítek minut, tak nezoufejte a vydržte. Teď to těsto dejte někam na teplé místo a počkejte asi hodinku, mělo by zdvojnásobit objem. Nebojte, na máslo jsem nezapomněla, to přijde do těsta po prvním kynutí. Znovu tedy nasaďte háky a zapracujte po kouskách změklé máslo (ne rozpuštěné). Dejte znovu kynout, zase nejméně hodinu, podle toho, jak máte doma teplo. Ideální je, když těsto před druhým kynutím přendáte do jiné mísy, kterou vytřete trochu olejem. S takto připraveným těstem se pak dobře pracuje, nelepí, dají se tvořit různé tvary, od obyčejného mazance, po všelijaké pletýnky atd. Pokud se vám však těsto nepovede a bude stále lepit nebo se různě roztékat, není to vaše vina, ale je to tou pšeničnou moukou, která asi bude z části kukuřičná. Ani teď však nezoufejte. Pořiďte si formu na vánočku nebo jinou a upečte to ve formě. Jo, a ještě něco, celé tohle množství v celku by se mělo péct asi hodinu, nejdříve na 220 stupňů, po 10 minutách stáhnout troubu na 150 a zvolna dopéct. Pokud na povrchu moc hnědne, přikryjte to hliníkovou fólií nebo pečícím papírem. Tak hodně úspěchů a nenechte se odradit počátečním neúspěchem. Přeji krásné Vánoce na druhou stranu zeměkoule.
    Camilla:-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 5 9 13 17

Tématické fráze: mazanec mazanec recept velikonocni mazanec recept na mazanec recept mazanec velikonoční mazanec recept proč praská mazanec bochánek penny recept na velikonoční mazanec pleteny mazanec proč praskne mazanec mazanec recepty jednoduchý mazanec penny příští týden prasklý mazanec recept na mazance mazance recepty na mazanec proč praskají mazance proč vánočka praskne