Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 573 kJ / 2 527 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 64,78 g |
Tuky | 71,04 g |
Vláknina | 17,47 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,41 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 398,41 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ve vlažné vodě rozmícháme droždí a necháme asi 10 minut stát. Přidáme zbytek surovin a vymísíme pružné těsto, které necháme nakynout (přibližně hodinu). Během té doby můžeme dvakrát promísit, těstu to udělá jen dobře.
Krok 2: Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na dva díly = dva budoucí věnce.
Krok 3: Každý z nich rozdělíme na tři části, z nichž uválíme stejně silné i dlouhé prameny.
Krok 4: Dva prameny stočíme v jeden a spojíme mu konce (pokud je třeba, úplné konečky jim seřízneme, aby lépe přiléhaly k sobě, odřezky upečeme na plechu vedle věnce). Fotopostup je na jedné z fotek u receptu.
Krok 5: Třetím pramenem věnec obtočíme a také mu spojíme konce.
Krok 6: Necháme dobře nakynout, potřeme vejcem, můžeme posypat semínky a dozlatova upečeme ve vyhřáté troubě (200-210°C/asi 25-30 min).
Zveřejněno 13. 10. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Slaný věnec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QBv7
Moje poznámka
Slaný věnec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QBv7
Nejnovější recepty
Bulgur s cuketou, mrkví, fazolkami a hráškem
Přidáno před 2 hodinami
Zapečené brambory s krkovicí podle Pepy Nemravy
Přidáno před 6 hodinami
Zdravý cuketový nákyp
Přidáno před 7 hodinami
Dalgona sušenky
Přidáno před 7 hodinami
Hovězí kostky po znojemsku
Přidáno 8. 7. 2025 13:32
Pečivo z bramborového těsta
Přidáno 8. 7. 2025 08:55
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Velmi šťavnatý moučník
Kacenecka před 2 hodinami
Kuřecí kousky v lepkavé omáčce s pak choi
Marek08 před 2 hodinami
Bramboračka II.
Kajkajak před 3 hodinami
Karbanátky z ovesných vloček
Merylas před 3 hodinami
Buchtičky s krémem
Davidíček před 3 hodinami
Kuřecí játra na víně a bylinkách
Libasaba před 3 hodinami
Česneková polévka - sváteční
MartinaJonakova před 4 hodinami
Hrníčková bábovka
Ajisek před 4 hodinami
Řecké Souvlaki
Jan Nemec před 4 hodinami
Odpalované těsto na ovocné knedlíky, trochu jiné
Nadatode před 4 hodinami
Tématické fráze:
slaný věnec,
slaný věnec,
slané věnečky,
slaný mazanec,
slaný kynutý věnec,
adventní věnec ze slaného těsta,
slaný velikonoční věnec,
recepty na slané mazance,
slané těsto adventní věnec,
slané adventní recepty,
velikonoční věnec slaný,
slanný velikonoční věbec,
mazanec slaný,
recept na slany venec,
pekárnománie recepty,
recepty z 13.10.2015,
recept na slaný mazanec,
adventní věnec slané,
velikonoční věnec slaný věnec,
slané věnce
Suroviny:
voda,
olej,
mouka hladká,
sůl,
droždí
Komentáře (18)
Samozřejmě může být i z pevnějšího těsta na vánočku nebo mazanec....přidala jsem ho jako slaný, protože jsem ho ze slaného zkoušela, a protože mi u takového zdobení lidi (bez zkušeností nebo fantazie) často vyčítají chybící suroviny
Talíře už jen dozdobíš zeleninou, popř. podáš nějaký dip v misce. A kdyby ti někde věnec napraskl kvůli náplni, můžeš to místo lehce dozdobit přílohou taky
tejaja: ano, sladce - tento tvar by slušel i tmavohněděmu mazanci