Bramborová baba
Bramborová baba je tradiční pokrm, který v sobě spojuje jednoduchost a výjimečnou chuť venkovské kuchyně. Strouhané brambory, dochucené kořením, česnekem a uzeným masem, se zapékají do zlatavé a křupavé lahůdky.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 33 954 kJ / 8 115 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 336,54 g |
Tuky | 376,79 g |
Vláknina | 107,40 g |
Cholesterol | 1,72 g |
Sodík | 9,23 g |
Sůl | 20,93 g |
Sacharidy | 797,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Očistené zemiaky jemnejšie postrúhame, cibuľu pokrájame na malé kocky, opražíme na masti.
Krok 2: Cibulu dáme do zemiakov, prisypeme umyté krúpy alebo pohánku - netreba dopredu variť, pridáme celé vajcia, mlieko, hrubú múku, ochutíme koreninami a cesnakom, premiešame.
Krok 3: Dáme do vymasteného kastrola. Mäso pokrájame na väčšie kúsky, dáme do zemiakov tak, aby bolo zakryté.
Krok 4: Vložíme do vyhriatej rúry, pečieme asi 1 hod pri teplote 200 °C, potom stiahneme teplotu na 150 °C a pečieme ešte asi 2 hod.
Krok 5: Na vrchu a na bokoch sa vytvorí kôrka, ktorá je výborná. Dá sa to jesť len tak samé s kyslými uhorkami alebo pasuje k tomu kyslá kapustová polievka.
Zveřejněno 18. 11. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bramborová baba
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N0Pp
Moje poznámka
Bramborová baba
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N0Pp
Nejnovější recepty
Vrabec moravskočeský
Přidáno před 11 hodinami
Rybíz jako brusinky podle Petry Burianové
Přidáno před 19 hodinami
Koláč s rybízem, muchovníkem a drobenkou
Přidáno 13. 7. 2025 14:35:01
Vepřové plátky pečeně v pikantní směsi
Přidáno 13. 7. 2025 14:23:11
Marinované kotlety s koriandrem
Přidáno 12. 7. 2025 18:41:50
Makový dortík
Přidáno 12. 7. 2025 18:37:15
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí špízy
Renata1988 před 2 hodinami
Kuře neskutečně dobré
Adrienalis před 3 hodinami
Žampiony - snadno a rychle
Kajkajak před 4 hodinami
Meruňkový koláč výborný
Ennia před 9 hodinami
Hovězí na divoko pro pamětníky
wolfboss před 10 hodinami
Rajčatovo-okurkový salát s mátou
Dasaja před 12 hodinami
Květák pečený v sýrové strouhance
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 13 hodinami
Brokolicový nákyp
Helen.salemiynah před 13 hodinami
Jablíčková rychlovka
Fitulka před 14 hodinami
Fazolová polévka s uzeným masem
Kajkajak před 14 hodinami
Tématické fráze:
bramborová baba,
zemiaková baba,
baba recept,
recept baba,
bramborova baba recept,
baba,
recept na babu,
bramborova.baba,
z čeho jsou kroupy,
slovenské jídlo baba,
slovenská bába,
bába z brambor,
slovenská bramborová baba,
baba jídlo,
recept na zemiakovú babu,
jídlo bába,
slovenské bramborové jídla,
baba-recept,
recepty baba,
bába bramborová
Suroviny:
brambory,
sádlo,
cibule,
kroupy,
vejce,
mouka hrubá,
mléko,
maso uzené,
sůl,
pepř mletý,
kmín celý,
majoránka,
česnek
Komentáře (21)
cathleen: Ale to jste pak nedělala babu, protože ty kroupy se tam musí dát už vařené. Já mám takto v mrazáku "předvařené" kroupy a pak jenom rozmrazím a smíchám a dám do trouby.
Voňavé a moc "jedlé"
Napíšeš, odkiaľ, z ktorých končín recept pochádza, prosím?