

Bramborová baba
Suroviny veľa
- 2,5-3 kg brambory
- 30 dkg sádla
- 30 dkg cibule
- 30 dkg kroupy nebo pohanka
- 3 vejce
- 10 dkg hrubé mouky
- 3 dcl mléka
- 1 kg úzené maso (plecko krkovička vykoštěné koleno)
- sůl
- mletý pepř
- kmín
- majoránka
- asi 5 stroužků česneku
Postup přípravy receptu
Očistené zemiaky jemnejšie postrúhame, cibuľu pokrájame na malé kocky, opražíme na masti, dáme do zemiakov, prisypeme umyté krúpy alebo pohánku - netreba dopredu variť, pridáme celé vajcia, mlieko, hrubú múku , ochutíme koreninami a cesnakom, premiešame a dáme do vymasteného kastrola . Mäso pokrájame na väčšie kúsky , dáme do zemiakov tak aby bolo zakryté.
Vložíme do vyhriatej rúry, pečieme asi 1 hod pri teplote 200°C, potom stiahneme teplotu na 150°C a pečieme ešte asi 2 hod. Na vrchu a na bokoch sa vytvorí kôrka, ktorá je výborná. Dá sa to jesť len tak samé s kyslými uhorkami, alebo pasuje k tomu kyslá kapustová polievka. Výborné to je aj na druhý deň za studena, alebo zohriate .
Poznámka od kuchařky
Príprava trvá s pečením dosť dlho, ale je to strašná dobrota.
Foto nemám, ale pokúsm sa pri najbližšej príležitosti vložiť.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Bramborová baba
-
rajka: Chyba je v receptu, ten kdo ho psal mel dodat, že kroupy se tam dávají vařené. Mamka ze slovenska dělá to samé (jenom vajíčko tam nedává). Takže nechybovala jste, jenopm jste to udělal podle špatně napsaného receptu.
cathleen: Ale to jste pak nedělala babu, protože ty kroupy se tam musí dát už vařené. Já mám takto v mrazáku "předvařené" kroupy a pak jenom rozmrazím a smíchám a dám do trouby. -
rajka: dívám se, že jsem přidávala fotku...recept jsem určitě realizovala podle postupu, v opačném případě bych to napsala do komentáře. Opravdu si už přesně nevzpomenu, jak to bylo, ale jestli jsem měla krupky - jsou drobounké, ty oproti kroupám změknout mohly dobře.
-
dneska jsem dala péct přesně podle receptu a už po 1,5 hodině pečení je jasné, že kroupy takhle opravdu nezměknou, jsou pořád jak broky - nejspíš to budu moct celé spláchnout; sice mě napadlo, že to není možné, aby se kroupy upekly, ale uvěřila jsem , když to tu píšete... můžu jít vařit znova - a nemám z čeho. Jestli do toho normálně dáváte pohanku, která se vaří 1 minutu, tak to asi jde, ale kroupy se vaří hodinu, jsem opravdu hlupáček že jsem na takovou pitomost nalítla
-
Nikolka, koreniny sú písané v surovinách - ml.čierne korenie, kmín, majoránka, cesnak
-
prosím, chci se zeptat jaké koření tam dáváte, děkuji.
-
+
vypadá to hezky...
-
Ano, dala jsem menší krupky a bylo to opravdu výborné. Uzené jsem nakrájela na špalíčky, které jsem do formy uložila podélně - na řezu pak dělají krásné hranaté "knoflíky"
Voňavé a moc "jedlé"(Doufám, že brzo přidáš nějakou další dobrotu, když se u vás tak často dělají
)
-
magdalenka, ja som z Púchova - stredné Slovensko, tu sa robia také dobroty
-
Korona, vďaka za nádherný recept! Cat pridala krásne foto, lákavé...
Napíšeš, odkiaľ, z ktorých končín recept pochádza, prosím? -
cathleen, to som rada, že vám chutilo, dávala si krúpy, že? Tam môže ísť aj ryža, ked´ nemám pohanku alebo krúpy. Som rada, že si dala aj foto, lebo neviem kedy ju budem robiť ja.
-
FANTASTICKÁ bašta!
Bodík jsem dala už dřív, přidávám fotku a - myslím, že uhodnete, v čem jsem bábu pekla
-
Tak tohle určitě vyzkouším,vypadá to velice zajímavě a chutně.Dávám bod za inspiraci a skvělý nápad
-
děkuju!
-
cathleen, ano mäsko treba pozatláčať do zemiakovej zmesi, aby bolo úplne zakryté.
-
taky se mi moc líbí a ráda bych vyzkoušela. To masko je celé schované pod směsí brambor a toho ostatního? Rozumím dobře? Zatím si recept ukládám a dávám i bodík - tahle jídla opravdu milujeme
+