Živáňská pečeně na plechu: Dokonale šťavnatý mix chutí a vůní je jednoduchý na přípravu a nenáročný na nádobí
11. 4. 2024 Vaření
Živáňská pečeně nemusí být vždy ze tří druhů masa. Tohoto pokrmu tradiční slovenské kuchyně je spousta variant. Přichystejte si levnější, vepřovou verzi, a upečte si ji v troubě.
Co je živáňská pečeně
Živáňská pečeně je slovenským národním jídlem, jehož původ je poněkud tajemný. Mělo by správně jít o kombinaci několika druhů mas (vepřové, jehněčí a hovězí maso).
Existují dvě možnosti, jak připravit živáňskou. První je na jehle spolu s dalšími surovinami. Druhou chystáme v pekáčku, kdy jsou jednotlivé ingredience narovnány na sebe. Tato varianta je snazší a praktičtější nejen s ohledem na nádobí, ale také proto, že ne každý má jehly doma.
Pokrmu je množství variant a uvádí se, že každá rodina má svůj osvědčený recept na živáňskou.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do živáňské pečeně
A co může být součástí tohoto tradičního pokrmu? Z masa využíváme vepřovou kýtu, krkovici, kotletu nebo roštěnec. K tomu přidáváme klobásu, slaninu, brambory a cibuli. Obvykle bývá součástí jídla i další zelenina, většinou paprika.
Také možnosti přípravy se liší. Někdy maso nakládáme do marinády, jejíž součástí bývá hořčice, olej, kmín, pepř a sůl. Jindy zase narovnané ingredience hned pečeme. Aby bylo maso a celý pokrm šťavnatější, můžeme ho také zabalit do alobalu.
Potřebujete nakrmit několik hladových krků, a to co možná nejrychleji? Recepty z jednoho pekáče jsou přesně to, co hledáte. Vaření v tomto stylu znamená, že připravujete nějakou dobrotu, většinou…
Jak se dělá živáňská pečeně
Na pět porcí potřebujete: 500 g vepřové kýty, 2 cibule, 2 klobásy, 300-400 g uzené slaniny, 1,20 kg brambor, 1 barevnou papriku, sůl, mletý pepř a olej.
Jak na to? Brambory oloupejte a nakrájejte je na kolečka. Solit nemusíte, slanina a i některé další ingredience jsou slané. Kdo chce, může osolit jen velmi lehce a pak směs promíchat.
Maso nakrájejte na plátky, naklepejte je, osolte a opepřete. Slaninu nakrájejte na malé nudličky. Klobásy podélně přepulte a nakrájejte je na plátky. Cibule oloupejte a nakrájejte na kolečka. Papriku očistěte a nakrájejte.
Troubu předehřejte na 185-190°C. Pekáček potřete olejem a naskládejte na něj připravené brambory. Posypte je nakrájenou slaninou a na ni urovnejte plátky masa. Na maso rozložte nakrájené klobásy, papriku a nakonec obě cibule. Vše mírně podlijte vodou, pekáček přiklopte a nebo překryjte alobalem. Vložíme do předehřáté trouby a pečte, dokud není maso měkké. V druhé polovině pečení pekáček odklopte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Jak připravit slovenský řízek? Spojení mletého vepřového masa a uzeného oštiepku chutná perfektně
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12