

Pečené živáňské špízy se šťávičkou
Suroviny
- Vepřová panenka
- klobása
- cibule
- slanina
- olivový olej
- rajče
- paprikový lusk
- pórek
- česnek
- paprika sladká
- koření na steaky
- nějaká obloha:
- kečup
- hořčice
- tatarka
- může být:
- houby
- játra
- chilli papričky
- žampiony
- párek
- uzené maso
Postup přípravy receptu
Téměř všechny ingredience si nakrájíme na kolečka, nebo malé kousky.
Maso naklepat, posolit, opaprikovat, opepřit, zasypeme kořením na steaky, popatláme utřeným česnekem a olejem.
Uděláme si přehledné kopičky z ingrediencí a postupně je na střídačku napichujeme na špejli, nebo jehlu.
Naskládáme do pekáčku, do kterého dáme trochu oleje a trochu vody. Na špízy poházíme cibuli a pórek nakrájené na proužky, přikryjeme druhým pekáčkem a pečeme v troubě do měkka, aby byly pěkně pečené. Několikrát během pečení podlijeme trochou vody, aby byla šťávička. Tak 15 minut před koncem sundáme víko pekáče, aby špízy byly pečené pěkně do hněda a šťáva se vypekla na tolik porcí, kolik jich použijeme. Tou pak poléváme špízy i přílohu.
Poznámka od kuchařky
Špízů je velké množství, podle toho co se použije z ingrediencí. Tento jsem si upravila sama a trošíčku mě inspirovala živáňská pečeně. Ta je ovšem jiná a dělá se převážně venku na ohni- tak tu si uděláme v létě.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pečené živáňské špízy se šťávičkou
-
Pri zväcsení fotografie som objavil Olej "di sansa".
Dúfam, ze to nepouzívate na varenie. To je horsie nez olej do motora.
To je odpad zo súp uz z vytlaceného oleja zmiesaného s horúcou vodou aby este nieco mastné vytieklo.
V skutocnosti by to malo byt zakázané predávat.
Poznáte tzv. "výskok" (po slovensky) pri pálení slivovice alebo iného ovocného destilátu (mám na mysli legálne, v pálenici)?
Olej "di sansa" je presne to isté. -
Francka:óóó, děkuji za pochvalu a je vidět, že jsi pečenou Živáňskou dělala
-
P. Kociková, to nevypadá báječně, to je báječné!
-
Vypadá to báječně
+
-
Dělala jsem dnes manželovi podobné špízy. Chrochtal blahem. Fotku jsem nestihla udělat.
To mluví za vše
-
a delka peceni je prosim Vas jaka? alespon priblizne jestli hodina nebo dve hodiny a na kolik stupnu v troube?
-
mňam, no to musí být bašta. Už aby ti moji kluci trochu vyrostli a já mohla vařit takovéto dobroty. Občas něco pikantního udělám, ale pak musím vařit 2 jídla a to už těžko zvládám. Bodík je jasný
-
Vyzerá to úžasne, len na živánku ide viac druhov mäsa, ale to na tomto recepte nič neuberá
ide bodíček
-
vybusná Janča má pravdu, jsou to brambory
-
vybusna, myslím, že jsou to brambory a kdybych znala nějaké citoslovce na polknutí, použila bych ho. Mňam
-
bibi co to mas za prilohu na tom taniery?