Jak na dokonalý rebarborový koláč jako od babičky: Verze s pudinkem a drobenkou chutná naprosto úžasně
8. 5. 2024 Vaření
S úrodou ovoce to letos po dubnových mrazech sice vypadá bledě, vynikající koláče ale uděláte třeba i z rebarbory. Ty si navíc můžete upéct třeba hned. Rebarborová sezona totiž právě vrcholí, tak je třeba ji využít. V pudinkovém koláči z křehkého těsta její nakyslá chuť navíc krásně vynikne.
Ovoce nebo zelenina?
Rebarbora sice není ovoce, ale zelenina, ostatně její řapíky, které se z ní konzumují, připomínají řapíkatý celer. Jako ovoce ji ale v kuchyni většinou využíváme. Nejčastěji se z ní připravují právě koláče, kompoty, dorty, různé poháry, crumbly nebo džemy. O rebarboře se říká, že je jedním z prvních poslů jara a první plodinou, kterou můžeme využít právě do různých sladkých pochutin.
Její sezona začíná již na konci dubna, vrcholí v květnu a končí přibližně v polovině června. Pak už by se rebarbora jíst neměla, neboť je v ní hodně kyseliny šťavelové, která je ve velkém množství pro člověka jedovatá.
Právě kvůli kyselině šťavelové se z rebarbory nesmí jíst listy, které jsou na ni hodně bohaté, a právě kvůli ní je nutné ji tepelně upravit (uvařit nebo upéct), neboť se tímto způsobem obsah kyseliny šťavelové snižuje. Navíc je třeba jednotlivé řapíky oloupat, především tedy odstranit tuhá vlákna, kvůli nimž by se rebarbora špatně konzumovala.
Mohlo by vás zajímat
Kyselá rebarbora
Kyselina šťavelová však dodává rebarboře i její typickou kyselou chuť, pro niž ji mají mnozí v oblibě. Díky této výrazně kyselé chuti se rebarbora tak dobře hodí do koláčů, neboť krásně kontrastuje se sladkým těstem, případně s další náplní. Koláče se často vylepšují tvarohem nebo sněhem, rebarbora se také často kombinuje s jahodami. Její chuť krásně doplňuje vanilka a skořice.
Německý rebarborový koláč s pudinkem
Není divu, že jsou rebarborové koláče oblíbené po celém světě, hlavně tedy ve Spojených státech, Velké Británii a zejména pak v Kanadě. Populární je však rebarbora i v Německu, odkud pochází recept na tento vynikající koláč z křehkého těsta s pudinkovou náplní, doplněný ještě křupavou drobenkou. A jak jej připravíte?
Budete potřebovat: 220 g hladké mouky, 100 g studeného másla, 50 g moučkového cukru, 1 špetku soli, 100 g studeného másla, 1 vaječný žloutek (velikost M), tuk na vymazání formy a mouku na vysypání formy. Na drobenku si připravte: 175 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, ½ lžičky skořice, 1 špetku soli a 100 g másla. Na náplň: 500 ml mléka, 1 a půl balení vanilkového pudinkového prášku, 80 g cukru krupice, 1 žloutek (velikost M) a 400 g rebarbory.
- Kulatou koláčovou formu (Ø 26 cm) vymažte máslem a vysypte ji trochou mouky. Na těsto do mísy prosejte mouku, moučkový cukr a sůl, nakrájejte studené máslo na malé kousky a důkladně je smíchejte se suchými přísadami. Jako poslední vmíchejte žloutek a vypracujte těsto. To pak zabalte do potravinářské fólie a nechte asi 30 minut chladit.
- Na drobenku mezitím dejte do mísy mouku, cukr, vanilkový cukr, skořici a sůl. Přidejte máslo nakrájené na malé kousky. Vše rozdrobte mezi prsty a vytvarujte hrubou drobenku. Drobenku dejte do chladu, dokud ji nebudete potřebovat.
- V malém hrnci přiveďte dvě třetiny mléka k varu. Zbylé mléko smíchejte s pudinkovým práškem a cukrem. Přidejte žloutek a míchejte do hladka. Jakmile se mléko začne vařit, vmíchejte směs a za stálého míchání ji na velmi mírném ohni přiveďte k varu. Krém nechte asi 15 minut chladnout.
- Křehké těsto nechte mírně změknout a rozválejte ho na pomoučeném povrchu na tloušťku přibližně 5 mm. Kulatý plát těsta pak přeneste do připravené formy, přičemž ponechte okraj vysoký asi 3 cm. Dno několikrát propíchněte vidličkou.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Rebarboru omyjte, osušte, zbavte vláken a odřízněte konce. Řapíky pak nakrájejte na 1-2 cm dlouhé kousky. Kousky rebarbory vmíchejte do pudinku. Směs rebarbory a pudinku rozetřete na základ z křehkého těsta a posypejte drobenkou. Rebarborový koláč s drobenkou a pudinkem pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut.
Náš tip: Trochu jiný hrnkový koláč s rebarborou můžete upéct podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Jimejinak: 9 zajímavostí o rebarboře: je zdravá, ale zároveň i nebezpečná
Tasteofhome.com: Are Rhubarb Leaves Really Toxic?
Wikipedia.org: Rhubarb pie
Einfachbacken.de: Rhabarberkuchen mit Pudding und Streuseln
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kdo nesmí jíst rebarboru? Odpovídáme na časté dotazy
Rebarborový kompot: Jak jej připravit a dochutit, aby byl dokonalý? Pomůže hřebíček i citronová kůra
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Proč se loupe rebarbora? Poradíme, jak připravit řapíky rebarbory k jídlu
Upekli jsme rebarborový koláč podle 100 let starého receptu od „Sandtnerky“: Starý návod slavné kuchařky skvěle funguje dodnes