Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Zdroj: Hana Malénková/koláž Toprecepty

Naše nyní devítiletá dcera Áňa má už celiakii skoro dva roky a za tu dobu už jsem si našla pár receptů na moučníky, o nichž vím, že mi fungují. Stále ale zkouším i něco nového. A tak jsem se pustila do jednoho moučníku podle Josefa Maršálka. Místo klasické mouky je v něm totiž jen mandlová a kokos. 

Z čeho péct při celiakii? 

Jak už jsem psala v jednom z předchozích dílů našeho seriálů Máma a bezlepková Áňa, jedním z největších problémů při přechodu na bezlepkovou dietu kvůli zjištění celiakie u naší tehdy sedmileté dcery Aničky, pro mě bylo to, že bych najednou měla přestat péct z jednoho druhu mouky.

Samozřejmě to jde, v případě bezlepkových mouk se vám ale může moučník snadno pokazit, neboť tyto mouky zkrátka reagují jinak. A tak přestože jsem dosud experimentovala třeba s moukami celozrnnými nebo špaldovou, abych pekla o trochu zdravěji, najednou jsem byla postavena před skutečnost, že nejlepších výsledků dosáhnu, když budu používat různé směsi mouk.

Ty ale obsahovaly spoustu dalších, pro mě na první pohled zbytečných přídavků, jako třeba škroby nebo gumu guar a s těmi jsem zkrátka měla trochu problém. 

Bezlepkové recepty od Josefa Maršálka

Říkala jsem si proto, že určitě musejí být moučníky, které budou báječně chutnat a nebudu do nich muset dávat tyto různé moučné mixy.  A tak mě přímo nadchlo, když se mi dostala do ruky kuchařka Čas na pečení 2 od cukráře Josefa Maršálka, který ji vytvořil ve spolupráci s herečkou Terezou Bebarovou. Dvojice, která spolu úspěšně provází oblíbený pořad Buchty po ránu, společně píše i kuchařky. A jde jim to taky výborně!  

Právě v již zmíněné druhé kuchařce je i jedna kapitola věnovaná alternativnímu pečení. V té autoři nabízejí recepty bez klasické pšeničné mouky. Mouku zde nahrazují mák, mleté mandle, oříšky, kokos, ovesné vločky a dokonce i fazole!

Tak jsem se rozhodla hned něco vyzkoušet.  

Mandle a kokos

Zaujala mě jednoduchá buchta z mandlové mouky a kokosu nazvaná Torta de Santiago. Mandle má totiž naše bezlepková Anička hodně ráda a kokos vlastně taky, tak to byla jasná volba. Na koláči se mi líbilo i to, že se do něj nepřidává ani žádný prášek do pečiva.

Jen se celá vejce smíchají s cukrem, pak se nad vodní lázní nahřejí a nakonec vyšlehají. Těsto je sice trochu hutnější, ale to u nás nikomu nevadilo. Teda jen naší mladší Dorce, ale ta teď má nějaké vzdorovité období a na každé jídlo, které před ni postavím na stůl, řekne, že to nejí. 

 

S marmeládou nebo kokosem?

Kombinace kokosu a mandlí možná slibuje vydatný a přeslazený dezert. Tento ale příjemně odlehčuje citronová kůra a šťáva, které mu dodávají svěží vůni a chuť.

Josef Maršálek nakonec koláč ještě potírá borůvkovou marmeládou, ale tu už naše holky spořádaly na palačinkách, tak jsem buchtu jen posypala moučkovým cukrem smíchaným s kokosem a dozdobila jahodami.

Nejvíc mě ale potěšilo, že Aničce koláč moc chutnal a na posezení snědla rovnou dva kousky. A tak jej rovnou zařazuji do svého koláčového repertoáru. A zde přináším recept, který jsem podle Josefa Maršálka dodržela úplně přesně. 

Budete potřebovat: 4 vejce velikosti M, 170 g cukru krupice, šťávu a nastrouhanou kůru z 1 citronu, 2 g soli, 150 g mandlové mouky, 75 g jemně strouhaného kokosu. Na dozdobení případně: 100 g borůvkového džemu, 200 g borůvek a kokosové hoblinky. 

  1. Vejce s cukrem smíchejte a ve vodní lázni nahřejte na teplotu 45 °C (neměřila jsem to, zkrátka odhadem). Poté směs mixérem vyšlehejte do objemné pěny, do které zamíchejte šťávu a kůru z citronu, sůl a opatrně mandlovou mouku se strouhaným kokosem. 
  2. Tuto hmotu ihned přesuňte do koláčové formy o průměru cca 20 cm vyložené pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 160 °C, program horkovzduch, asi 30 minut, nebo dokud zapíchnutá špejle nezůstane suchá. Korpus nechte dobře vychladnout ve formě, pak ho opatrně vyjměte. 
  3. Borůvkový džem lehce nahřejte, smíchejte s borůvkami a povrch koláče touto směsí potřete. Dozdobte kokosovými hoblinkami. 

Naše zkušenosti z redakce: 

  • Hned po mě vyzkoušela recept i šéfredaktorka Šárka a ta ještě horký koláč polila kokosovým mlékem z plechovky (stačí 1/2 plechovky) a bohatě posypala kokosem. Koláč byl díky tomu neskutečně vláčný. 
  • Stejně tak lze koláč polít neušlehanou smetanou (místo kokosového mléka), ale nepřežeňte to, stačí ho jen pokropit. 
  • Ani jedna jsme neměřily teplotu vajec při nahřívání, a přesto se to povedlo. Pochopitelně se vajíčka nad párou nesmějí nahřát moc. Máte-li doma teploměr, držte se zadání Josefa Maršálka. 

Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.

Náš tip: Máte-li rádi kokos, můžete si upéct tuto kefírovou buchtu podle našeho video receptu. Jen je nutné vyměnit mouku. 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli