Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukety si získaly své trvalé místo na našich zahradách. Jejich pěstování je snadné a užitek velký. S cuketami na zahradě je přes léto stále co vařit. Hodí se k využití naslano i nasladko. Přebytek plodů můžeme zpracovat na pozdější využití.

Na dlouhodobé skladování v čerstvém stavu je z tykvovitých rostlin výhodnější např. dýně hokaido, ale úrodná cuketa se vyplatí především pro letní spotřebu. K pěstování si můžeme vybrat z více odrůd cuket, využití je obdobné. Některé odrůdy dorůstají větších velikostí, jiné jsou drobnější. Žlutě zbarvené cukety se výborně hodí do sladkých moučníků.

Jak pěstovat cukety

Péče o cukety má některá jednoduchá pravidla. Začátečníkům poradíme, jak tyto rostliny pěstovat.

  1. Na záhonech cukety pěstujeme buď přímo ze semínek nebo z předpěstované sadby. Rostliny pěstované ze semínek vysetých na záhon jsou odolnější a rychle rostou. Předpěstovaná sadba je naopak zpočátku choulostivější, ale nabízí větší šanci na velmi časnou sklizeň.
  2. Cukety si potrpí na teplo, stejně jako další druhy plodové zeleniny, pěstujeme je proto na slunci. Záhony s vysetými semínky zakryjeme bílou netkanou textilií, aby měly rostlinky větší tepelnou pohodu. Kvetoucí rostliny již musí být odkryté kvůli opylovačům. Pro ještě větší teplotní pohodu můžeme rostliny podložit černou textilií nebo fólií.
  3. Cukety musí mít dostatek živin. Půdu doplníme rozleželým hnojem nebo kompostem. Vhodná je také zálivka ze slepičího trusu. Rostlinám se bude dařit na vyvýšených záhonech nebo na místech po kompostu. Na pěstování ve fóliovnících a skleních se nehodí, protože zaberou mnoho prostoru.
  4. Rostliny potřebují dostatek vláhy, proto dbáme o pravidelnou (ranní nebo večerní) a dostatečně velkou zálivku přímo ke kořenům. Přílišná přemokřenost škodí. Nepoléváme zbytečně listy a plody, čímž předcházíme houbovým chorobám. 
  5. Rostliny jsou náročné na prostor, ale ne každé semínko se ujme. Přehuštěný prostor můžeme protrhat - je to lepší než příliš řídký výsev, který nevyklíčí.
  6. Cukety jsou nejchutnější mladé, navíc včasná sklizeň podporuje nasazování nových plodů.
Cukety, a zvláště ty žluté, jsou skvělou surovinou do moučníků. Následující videorecept vám ukáže, jak upéct cuketovou bábovku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli