Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak poznat mladé cukety? Sklízíme je co nejdříve, vaření s nimi je snadné a rychlé, chuť skvělá
Zdroj: Pixabay

Do mnoha receptů potřebujeme mladé cukety. Jak poznat, že ty, které jsme sklidili nebo dostali od sousedů, jsou opravdu mladé? Je to jednoduché, poradíme, jak na to.

Jakmile odkvete cuketa, začne se na místě květu tvořit mladý plod. Je-li pěkné a teplé počasí a rostlina má dostatek vláhy, brzy bude dostatečně velký ke sklizni. Mladé cukety jsou ideální ke kuchyňskému zpracování, jsou totiž velmi křehké a chutné. Navíc je jejich příprava takřka bez práce. Můžeme je vařit, dusit, smažit i zapékat. Stačí je nakrájet, nastrouhat nebo rozpůlit a využít k plnění. Tepelná úprava stačí krátká.

Jak poznat mladou cuketu

Jsou tři snadno rozlišitelné znaky, podle nichž poznáme mladou cuketu:

  1. Mladá cuketa má jemnou slupku, proto je zbytečné ji okrajovat. Mimo jiné využití je skvělá do moučníků. Pokud má cuketa tuhou slupku a špatně se nám krájí, rozhodně není mladá.
  2. Její semínka nejsou skoro vidět, teprve se začínají tvořit, proto mladé cukety zpracujeme celé. Semena není potřeba odstraňovat. Pokud má cuketa vnitřek plný tuhých semen, rozhodně není mladá. Semena v tom případě před použitím odstraníme. 
  3. Mladá cuketa není příliš velká. Má svěží pěknou barvu, na omak působí křehce a jemně. Pokud je cuketa velká, na omak tuhá, rozhodně není mladá.

Zpracování starší cukety je pracnější, ale i ta se nám bude hodit. Obsahuje více vody, proto je vhodné ji nechat před přípravou některých jídel "vypotit". Využijeme ji např. na přípravu cuketové pomazánkové směsi na topinky, kterou si můžeme snadno zavařit na zimu, na cuketovou polévku nebo na cuketové zelí. Výhodou starších cuket je delší trvanlivost. Pokud je sklidíme dobře vyzrálé, vydrží i několik měsíců.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky