Čím se liší hokaido od jiných dýní a na co se nejvíce hodí? Proč se tato malá dýně stala královnou naší kuchyně?
Dýně milujeme už dlouho, ale od té doby, co známe hokaido, jejich obliba ještě narůstá. A není divu. Zpracování této malé dýně je velmi snadné a nepotřebujeme k tomu velkou sílu, ani velký nůž.
Hokaido v sobě spojuje mnoho výhod, které řada dalších dýní nemá. Můžeme si je krátce shrnout, určitě přitom dostaneme chuť třeba na dýňovou polévku z této skvělé zeleniny.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč si tolik ceníme dýni hokaido?
Tato malá a pěkná dýně v sobě spojuje řadu výhod. Díky nim se stala zřejmě nejoblíbenější podzimní zeleninou. A jaké jsou to výhody?
- Je malá - tedy velká přesně akorát, abychom ji spotřebovali na jedno jídlo. Žádné zbytky a problémy s uchováním nedojené části.
- Skvěle chutná, má příjemně nasládlou chuť, je jemná, zároveň hutná - není vodnatá. Její chuť je výrazná a velmi dobrá.
- Má krásnou barvu a je pěkná na pohled. Toto oceníme nejen při vaření.
- Hokaido, do té doby než si ji dáme k obědu, totiž může být krásnou domácí dekorací - úžasně prozáří naše podzimní nevlídné dny.
- Snadno se pěstuje na zahradě. Potřebuje výživnou půdu, dostatek vláhy a sluníčko - stejně jako ostatní dýně.
- Je velmi trvanlivá. Můžeme ji skladovat doma, v chladnější místnosti. Při sklizni jí ponecháme krátkou stopku. V dobrých podmínkách vydrží až do jara. Můžeme ji mít stále po ruce.
- A hlavní výhodou je to, že hokaido nemusíme loupat. Díky tomu je vaření s ní velmi snadné a rychlé. Plody si ponechají všechny důležité vitamíny, žádná "hodnota" neputuje na kompost.
- Z hokaida lze vařit slaná i sladká jídla, pochutnají si na ní dospělí i děti. Hokaido je úžasná dýně pro naše každodenní vaření.
Vyzkoušejte ji třeba s bramborami na bylinkách, s vařením poradí názorné video. Další chutné recepty na vaření z dýní (od polévek až po moučníky) najdete v našem receptáři.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Palačinková roláda s marmeládou a krémem
Přidáno před 4 hodinami
Houby v oleji
Přidáno před 18 hodinami
Kroupové rizoto s králičím masem, červenou řepou a koprovou smetanou
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí stripsy z trouby s vlažným dýňovým salátem
Přidáno 5. 10. 2024 14:53
Diabetické lívanečky s kysanou smetanou a borůvkami
Přidáno 5. 10. 2024 12:27
Kuřecí prsa s korejskou omáčkou
Přidáno 5. 10. 2024 08:43
Přečtěte si Zobrazit více
Kam pro skvělé dýně? Na farmě Bykoš nedaleko Prahy pořídíte menší dýni za 40 Kč. Dobře uskladněná vydrží do jara!
Babiččina kmínová polévka: Voňavá dobrota jen z pár ingrediencí, které běžně máte doma. Opečený chleba dodá vydatnost
Kukuřičná zrna se hodí do polévek, omáček, rizot, salátů i k zapékání. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty
Komentáře