Jak zahustit tradiční rajskou omáčku? Uvařte jemnou omáčku bez hrudek
Tradiční rajská omáčka je skvostem české kuchyně. Připravuje se z rajského protlaku nebo z čerstvých propasírovaných rajčat. Jak ale rajskou zahustit? Nejčastěji máslovou nebo sádlovou jíškou.
Rajskou omáčku můžeme připravit hned několika způsoby, někdo si zvolí rajčatový protlak, ať už domácí nebo kupovaný, nebo použije čerstvá rajčata, která se musí propasírovat. K rajské nesmíme opomenout tradiční houskový knedlík.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zahušťovat rajskou omáčku
Zahuštění jíškou: Na zahuštění jíškou potřebujeme lžíci másla (použít můžeme také sádlo nebo přepuštěné máslo) a jednu až dvě lžíce hladké mouky.
- Rozehřejeme si tuk, poté do něj nasypeme mouku a řádně promícháme metličkou. Chvíli jíšku restujeme a stále mícháme, aby se nepřipálila.
- Nyní jíšku zalijeme studeným vývarem a dobře rozmícháme metličkou. Přivedeme k varu a necháme provařovat asi 10 minut. Jíšku nikdy nezaléváme horkým vývarem, díky tomu by omáčka rychle zhoustla a vytvořily by se hrudky.
Zahuštění zeleninou: Rajská lze uvařit bez zahuštění moukou. V podstatě je pouze třeba dát do základu dostatečné množství zeleniny, kterou následně rozmixujeme a propasírujeme, čímž se nám omáčka krásně zahustí.
Na tradiční rajskou omáčku, která se zahušťuje jíškou, se můžete podívat v tomto videoreceptu. Napište nám do komentáře, jak se vám omáčka povedla. Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 11 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Připravit jíšku podle názorného videa dokáže úplně každý. Je výborná k zahušťování polévek a omáček, navíc vylepší jejich chuť
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak zahustit omáčku bez přidání mouky? Poradíme vám zdravé varianty na dokonalý pokrm
Komentáře