Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčatový protlak

Hodnocení receptu je 4,8 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tejaja tejaja

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 140 min

150 min (10 min příprava + 140 min tepelná úprava)

Pokud pěstujete rajčata a zvažujete, jak zužitkovat bohatou úrodu, jistě oceníte recept na domácí protlak. Jakmile ho jednou vyzkoušíte z vlastních rajčátek, která jsou plná chuti a vůně, o kupovaný ztratíte zájem.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie586 kJ /
140 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 12,00 g
Sůl30,00 g
Sacharidy35,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rajčata pokrájíme a pomalu vaříme, dokud se neodpaří polovina objemu tekutiny. Krok 2: Protlak rozmixujeme, protlačíme přes síto a pak zvážíme. Krok 3: Podle hmotnosti protlaku propočítáme, kolik máme přidat cukru a soli. Pak necháme 5 minut povařit. Krok 4: Horký protlak naplníme do čistých vymytých skleniček. Okraje otřeme a dobře uzavřeme víčkem. Krok 5: Kečup naskládáme do zavařovacího hrnce a nalijeme vodu pod okraj sklenic. Sklenice ve vodě nesmí plavat. Domácí kečup zavařujeme na 80 °C 30 minut. Teplotu vody hlídáme teploměrem.

TIP: Nejoblíbenější způsoby zpracování přebytků rajčat

Zveřejněno 8. 9. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajčatový protlak

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KZ4G

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajčatový protlak

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KZ4G

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (44)

Kedysi som paradajkový pretlak robila prácne - umyť, pokrájať, rozvariť, prepasírovať, sterilizovať. Teraz len rozvarím a tyčovým mixérom rozmixujem, dám do pohárov a sterilizujem. Dochucujem až pri varení.

SuziSmysl: nevyhadzuj....pri vareni polievky, omacky a pod. budes solit opatrne.

Škoda, že jsem si nepřečetla komentáře (počítala jsem s tím, že když recept má 4,9* tak nebude třeba). Nehorázně přesolené ???????????? pokud to nespravím cukrem tak vyhodím zbytečně rajčata.

Borkulik: Ďakujem. :-K

Pro inspiraci skvělé. Asi po hodině vaření jsem přepasírovala a dávám do mražáku. Jenom je třeba ubrat sůl. Dala jsem 20g a ještě to chce malinko míň... Vaření zdar!

Protlak jsem vařila z masitých rajčat, které jsem před vařením oloupala. Cukr a sůl jsem dala jen polovinu. Je moc dobrý<3 Rajčata jsem rozmixovala před i po vaření.

Protlak vydrží ve sklepě několik let.

:-O dost slané!! Stačilo by 20g na kg protlaku

Rajčata umelu a svářím do hustoty potom propasíruji dam do skleniček a zavářím 25 min. na 80 stp. nedávám žádný cukr ani sůl-univerzální použití.:-):-):-):yes::yes::yes::yes:Anna-Vlasta-HJ@seznam.cz

martinice: Aj to je možnosť. :-) Ale ak dám na 1 kg pretlaku 35 g cukru, tak je to rovnaké univerzálne použitie, pretože ten cukor nič neosladí, len vyrovná chuť. ;-)

Zobrazit starší odpověď

Výborný,jednoduchý recept. Po přečtení komentářů jsem ubrala trochu sůl (20 g na kilo protlaku) a je úžasný. Už se těšim na rajskou omáčku,popř. na omáčku na špagety.:yes:

sisi: :-) Paradajkový pretlak nepoužívam na pitie, ale na varenie. A 35 g cukru na 1 kg pretlaku nepovažujem za sladenie. Mimochodom, zdravšie stravovanie neznamená kompletné vyradenie cukru. Možno paradajky, ktoré niekoľkokrát postriekate, sú oveľa nezdravšie ako mojich 35 g cukru.:-);-)

Ja robím rajčinový pretlak tak isto až na to, že osolím ho len veľmi máličko a cukor nedávam vôbec.Tie rajčiny sú zrelé a dosť sladké, vhodné aj bez ďalšej úpravy vypiť. Ako keby ste si dali čerstvé rajčiny. A potom, je o čosi zdravší.:-)

uvařeno, vyzkoušeno:-p

pavlousek4 7. 9. 2015 11:18
Výborný,jen jsem dala méně soli:yes::-p

I já jsem dal sůl podle návodu. Fakt hodně slané (ale to nevadí, alespoň se to nemusí tolik solit v pokrmu). Nezapomenout na to.
Nařezaná rajčata jsem nejprve "pošťuchal" jako brambory - hodně se rozmělní. Pak se nemusí tolik "štvát" tyčový mixer (ještě před vařením).
Při vaření jsem použil nižší stupeň na el. sporáku (3 -4). Nemusí se to tolik hlídat. Na konci vaření ještě jednou mixerem.
Pasírák je fajn. Nemusí být drahý z Tescomy, stačí plastový z Kaufu.

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
rajčatový protlak, rajský protlak domácí výroba, rajčatový protlak recept, recept rajcatovy protlak, domácí rajčatový protlak, domácí rajčatový protlak recept, rajsky protlak domácí, rajský protlak recept, domácí rajský protlak, recept na domaci rajčatový protlak, rajský protlak, protlak z rajčat, recept na rajčatový protlak, rajcatovy protlak domaci, výroba rajčatového protlaku, domácí protlak, vyroba rajského protlaku, rajčatový protlak vyroba, recept na domaci rajský protlak, recept na rajský protlak

Suroviny:
rajče, cukr, sůl

Přidat fotografie receptu