Jak zahustit omáčku bez přidání mouky? Poradíme vám zdravé varianty na dokonalý pokrm
Svíčková, rajská nebo koprová omáčka patří mezi české klasiky, které vždy nejlépe vařily naše babičky. Jejich základem byla hladká mouka, která pokrm zahustila do požadované konzistence. Jak si ale na omáčkách pochutnat a zároveň se nebát o svou štíhlou linii? Ukážeme vám zdravé varianty zahušťování.
Zahušťování omáček je podle mnoha lidí považováno za složitou záležitost. Každému se jistě stalo, že po přidání mouky se v omáčce objevily hrudky a hladká omáčka tak byla zničená a nevypadala lákavě. Zkuste se toho strašáka zbavit a vyzkoušet zahuštění omáček bez mouky, tentokrát trochu zdravěji. Omáčka se určitě povede a uděláte i něco pro své zdraví a štíhlou linii. To je totiž další z důvodů, proč se lidé omáčkám vyhýbají. Bojí se, aby častým pojídáním omáček s knedlíkem, za chvíli neměli o pár kilo navíc.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zdravě zahušťovat
- Bramborový nebo kukuřičný škrob je velmi často používán v asijské kuchyni. Pár lžiček škrobu se rozmíchá ve skleničce s malým množstvím vody a na závěr vaření se přilije do omáčky. Důležité je omáčku již dále dlouho nevařit. Mohlo by se vám stát, že docílíte opačného efektu a omáčka vám zřídne.
- Zelenina je používaná jako základ např. do rajské nebo svíčkové omáčky. Pokud použijete dostatečné množství zeleniny, nebudete po jejím rozmixování již mouku ani potřebovat. Díky zelenině navíc do omáčky dostanete více chutí a docílíte krémové konzistence.
- Tvrdý perník se výborně hodí do sladkých omáček, jako jsou rajská omáčka, šodó do buchtiček, švestková či šípková omáčka. Koření v perníku krásně provoní vařenou omáčku. Jediné, co postačí, je perník nadrobit či nastrouhat do omáčky a chvíli nechat provařit.
- Žloutky jsou další variantou zdravého zahušťování, navíc díky nim jídlo obohatíte o bílkoviny. Pouze postačí bílek oddělit od žloutku a žloutek poté rozmíchat v malém množství vývaru nebo smetany. Rozmíchaný žloutek za stálého míchání vlijte do uvařené polévky či omáčky. Už nevařte, mohl by se vám žloutek srazit.
- Hraška je kupovaná směs rozemletého žlutého hrachu a obilovin, která je stále oblíbenější u zdravého vaření. Je třeba si u ní ale pamatovat, že lehce může změnit chuť jídla. Nejprve si vyzkoušejte, do jakého jídla se vám bude hodit.
- Luštěniny - jsou na zahušťování velmi vhodné a zahušťování je s nimi jednoduché. Pokud například vaříte čočkovou polévku, pouze postačí, když část luštěnin odeberete, rozmixujete do hladka a vrátíte zpět do polévky.
Pokud jsme vás naladili na vydatný oběd, určitě vyzkoušejte oblíbenou svíčkovou omáčku podle našeho video-receptu. Použijete do ní pouze 2 lžíce hladké mouky na zahuštění.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat domácí jíšku a vyhnout se chybám při její přípravě. Potřebujeme na ni kvalitní tuk. Pro pozdější využití ji snadno zmrazíme
Čím zahustit polévky a omáčky? Jíška je klasika, ale co třeba vyzkoušet červenou čočku, pohanku nebo hrašku
Jak na ten nejlepší hospodský guláš? Zásadní je správný poměr cibule a masa a taky použití jedné tajné přísady
Komentáře