Připravit jíšku podle názorného videa dokáže úplně každý. Je výborná k zahušťování polévek a omáček, navíc vylepší jejich chuť
Jíška je důležitá pro zahušťování některých polévek, omáček i dušené zeleniny. Nejedná se o úplně snadnou disciplínu a začátečníci si nemusí vědět rady. Názorné video předvede jednoduchý postup, aby si s jíškou poradil i nezkušený kuchař.
Jíškou zahušťujeme polévky, omáčky nebo dušenou zeleninu. Opražená mouka v jíšce dává pokrmu příjemnou chuť.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak jíšku připravit
Postup je velmi snadný:
- Na jíšku potřebujeme tuk a hladkou mouku v poměru 1:1. Tukem může být máslo, sádlo, lůj nebo olej.
- Tuk necháme rozpustit.
- K tuku vsypeme mouku.
- Za stálého míchání smažíme.
- Čím déle budeme jíšku smažit, tím bude tmavší.
- Jíška by měla být hladká a bez hrudek.
- Horkou jíšku spojíme se studenou tekutinou (vývar, voda, mléko) a rozmícháme.
Zchladlou jíšku snadno zmrazíme na pozdější použití.
Přečtěte si, jak se dají pokrmy zahustit i jinými způsoby.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Česnečka je druhá nejlepší polévka ve střední Evropě: Odborníci ocenili její účinky proti nachlazení i kocovině
Výtečná čočková polévka: Provoněná majoránkou a dochucená zeleninou a párkem chutná fantasticky
Zeleninový vývar lze uvařit bez odpadu. Jak využít všechny odřezky zeleniny?
Komentáře