Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jíška je důležitá pro zahušťování některých polévek, omáček i dušené zeleniny. Nejedná se o úplně snadnou disciplínu a začátečníci si nemusí vědět rady. Názorné video předvede jednoduchý postup, aby si s jíškou poradil i nezkušený kuchař.

Jíškou zahušťujeme polévky, omáčky nebo dušenou zeleninu. Opražená mouka v jíšce dává pokrmu příjemnou chuť.

Jak jíšku připravit

Postup je velmi snadný:

  1. Na jíšku potřebujeme tuk a hladkou mouku v poměru 1:1. Tukem může být máslo, sádlo, lůj nebo olej.
  2. Tuk necháme rozpustit.
  3. K tuku vsypeme mouku.
  4. Za stálého míchání smažíme.
  5. Čím déle budeme jíšku smažit, tím bude tmavší.
  6. Jíška by měla být hladká a bez hrudek.
  7. Horkou jíšku spojíme se studenou tekutinou (vývar, voda, mléko) a rozmícháme.

Zchladlou jíšku snadno zmrazíme na pozdější použití.

Přečtěte si, jak se dají pokrmy zahustit i jinými způsoby.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky