Připravit jíšku podle názorného videa dokáže úplně každý. Je výborná k zahušťování polévek a omáček, navíc vylepší jejich chuť
Jíška je důležitá pro zahušťování některých polévek, omáček i dušené zeleniny. Nejedná se o úplně snadnou disciplínu a začátečníci si nemusí vědět rady. Názorné video předvede jednoduchý postup, aby si s jíškou poradil i nezkušený kuchař.
Jíškou zahušťujeme polévky, omáčky nebo dušenou zeleninu. Opražená mouka v jíšce dává pokrmu příjemnou chuť.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak jíšku připravit
Postup je velmi snadný:
- Na jíšku potřebujeme tuk a hladkou mouku v poměru 1:1. Tukem může být máslo, sádlo, lůj nebo olej.
- Tuk necháme rozpustit.
- K tuku vsypeme mouku.
- Za stálého míchání smažíme.
- Čím déle budeme jíšku smažit, tím bude tmavší.
- Jíška by měla být hladká a bez hrudek.
- Horkou jíšku spojíme se studenou tekutinou (vývar, voda, mléko) a rozmícháme.
Zchladlou jíšku snadno zmrazíme na pozdější použití.
Přečtěte si, jak se dají pokrmy zahustit i jinými způsoby.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramborový bochníček
Přidáno před 3 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 3 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 3 hodinami
Fit salát
Přidáno před 15 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 20 hodinami
Francouzský toust
Přidáno 24. 4. 2024 09:13
Přečtěte si Zobrazit více
Hladká a chutná omáčka je prubířský kámen kuchařských dovedností
Vepřová kýta hajného Borovičky: Maso se musí uležet, voní pak jalovcem a výrazně ostrou chuť dodá speciální směs koření
Česnečka je druhá nejlepší polévka ve střední Evropě: Odborníci ocenili její účinky proti nachlazení i kocovině
Komentáře