Jak zpracovat jelení maso. Na co se nejvíce hodí jednotlivé části
Jelení maso je specifické svou chutí a vůní. Podobně jako hovězí má červenohnědou barvu a díky nízkému obsahu tuku ho řadíme mezi dietní masa. Navíc je i dobře stravitelné. V následujícím článku se na toto královské jídlo podíváme více zblízka.
Nejkvalitnější maso pochází ze zvířete starého 2–3 roky. Vyvarujte se zvířete, které je právě v říji. U jelena je to od září do začátku října. Maso samců je totiž ovlivněno hormony a to se projeví na jeho chuti. Pokud už aromatické maso budete mít, je třeba ho speciálně upravit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jednotlivé druhy masa a jejich využití
U jeleního masa, stejně jako u jakékoliv jiné zvěřiny, platí, že je dobré nechat ho v lednici odležet. A to klidně 5–7 dní. Maso povolí a bude měkčí.
- Jelení kýta je největší sval na zvířeti. Hodí se svíčkovou nebo jiné omáčky, jdou z ní udělat řízky nebo ji můžeme péct.
- Jelení plec je vhodná na omáčky, může se dusit nebo péct. Potřebuje delší přípravu.
- Jelení hřbet je velmi kvalitní kus masa, je jemný, chuťově lahodný. Hodí se na minutkovou přípravu, ale lze z něj udělat i tatarský biftek.
- Jelení svíčková se řadí společně se hřbetem mezi nejdietnější maso vůbec. A stejně jako hřbet se hodí na minutkovou přípravu či tatarský biftek.
- Jelení krk je maso vhodné na pečení nebo na guláš.
- Vše ostatní, co zbyde, se nejlépe zpracuje do guláše.
Je škoda, že se zvěřině spousta lidí vyhýbá. Možná kvůli negativní zkušenosti se zapáchajícím masem. Přitom má toto maso mnoho nutričních benefitů. Zkuste si uvařit třeba jelení guláš a posuďte sami.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makový koláč s jablky II
Přidáno před 15 hodinami
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno před 17 hodinami
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno před 19 hodinami
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno 15. 6. 2024 08:37
Polévka z ledového salátu
Přidáno 14. 6. 2024 17:05
Krůtí v pivní marinádě
Přidáno 14. 6. 2024 16:29
Komentáře