Jelení roštěnky alla saltimbocca

Suroviny

4 roštěná jelení ( může se klidně použít i hovězí)
10 listů šalvěje
4 plátky sušeného pršutu nebo jiné sušené šunky
150 ml bílého vína
100 ml vývaru
2 stroužky česneku
kousek másla
1 polévková lžíce hladké mouky
sůl
pepř
olej

Postup přípravy receptu

  1. Roštěnky mírně naklepeme, po stranách nařízneme.

  2. Osolíme, opepříme, na každý kus masa položíme 2 listy šalvěje a překryjeme plátkem šunky.

  3. Upevníme párátky ( viz. fotopostup).

  4. Na oleji maso zprudka z obou stran opečeme dohněda, můžeme přidat zbytek šunky a šalvěje, podlijeme nejprve vínem, necháme odpařit a poté přilijeme vývar.

  5. Přiklopíme a pozvolna, za občasného podlití, dusíme doměkka.

  6. Nakonec přidáme prolisovaný česnek.

  7. Poté maso vymeme, přiklopíme, aby neoschlo, máslo a mouku dobře prohněteme a tímto výpek zahustíme.

  8. Provaříme a vrátíme maso zpět.

  9. Nezapomeňte na párátka :-)

Poznámka od kuchařky

A tady trocha informací:

Saltimbocca alla Romana - je italské jídlo typické pro Řím, oblíbené také v Jižním Švýcarsku, Španělsku a Řecku. Název vznikl ze tří italských slov "saltare" - skákat, "in bocca" - do pusy. Označení "skočit do pusy" dosvědčuje, jak na tento voňavý pokrm již netrpělvě čeká naše pusa, jen do ní skočit. Je připravován z telecího, kuřecího nebo i vepřového plátku masa, na který je přiložen plátek šunky "prosciutta" a lístky šalvěje. Tento balíček je osmahnut buď jako plátek nebo smotán do roličky ("involtini"). Pak je marinován ve víně či oleji nebo jen slané vodě, v závislosti na zvyklostech té oblasti, kde je připravován. Někdy bývá ještě ozdoben kapary. Nejznámější z těchto jídel je "Saltimbocca alla Romana", původem z Brescia - města v severní Lombardii. Je připravován z telecího masa, prosciutta nebo parmské šunky se šalvějí. Je obvykle smotán i do roliček. Plátky případně roličky jsou před podáváním, dle tradičního receptu, přelity omáčkou připravenou z vína Marsala a másla.

Komentáře k receptu Jelení roštěnky alla saltimbocca

  • stonefox stonefox

    vyzera to moooooc pekne, idem vyskusat, v mrazaku mam asi 20 kilo jelenieho masa a uz mi absolutne dochadzaju recepty :-// a manzelik je zase na polovacke...

    Odpovědět

  • helwe59 helwe59

    Vaše recepty jsou pastva pro žaludek i oči.Jedním slovem NÁDHERA:-K:-D:yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    milan::-D:-D:yes:

    Odpovědět

  • milan milan(neregistrovaný)

    něco o jelenech
    manželka zjistila, že obyčejné mýdlo jelen je poměrně kvalitní na praní a proto ho používá, za nějakou dobu jsem byl u maminky- 84 let a ctěla koupit prášek na praní. povídám, manželka používá jelena, tak to vyzkoušej, chvilku byla potichu a pak povídá, nojo, ale dneska je to jelení maso hrozně drahé ...... nemilujte maminky

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    1974andrea: jééžííííš, tak takovou nabídku, aby mi někdo uvařil, jsem nedostala už téměř čtyřicet let:-D jsi prostě poklad;-) ale když jinak nedáš, vezmu bambitku a na toho jelena si počkám:-// a pak tuto mňamku zrealizuji:-D

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Dana61:Danuš, zadej mi ingredience a já ti něco uvařím na míru:-D S tebou je teda něco:-D

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    náááádhera:yes::-D ovšem z realizace dlouho nebude nic, a proč asi
    :-D tentokrát né kvůli česneku, ale jelení u nás zůstává v lese;-)

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    nádhera a šťavnatá:-p;-):-K

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    :yes::yes::yes: krása veliká jak vždy precizní Andrejko :yes::yes:;-):-p

    Odpovědět

  • senky senky

    Mňam:yes::yes::-K Jelene, jelene, proč nejsi v Bystřici na dovolené:-?:-?:-D:-D Krásně jsem se početla:yes::-K

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    No tak takový skok bych si nechala líbit:-p:-p:yes::yes:+13

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Bez komentu :-O:yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Andrejko, takový "skok" bych si nechala líbit:-p;-), posílám 10. bodík :-p:-K:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Co k tomu dodat;-)Jen,že je to opravdu nádhera:-K:-p:yes:

    Odpovědět

  • Dooga Dooga

    Andrej - prostě paráda. Co víc k tomu říct. :yes::-p

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: jelení plátky jelení plátky recept jelení skok recept roštěnky z jeleního masa jelen recepty saltimbocca alla romana recepty z jelena plátky z jelena saltimbocca roštěnka jelen recept jelení platek jelen roštená z jeleního masa recept na jelení skok roštěnky recept recept jeleni platek rostenka z diviny dančí roštěná jelenní roštěná recept