

Pečená jelení kýta nebo plecko
Suroviny
- 1 kg jelení kýty nebo plecka
- 10 dkg slaniny
- 8 dkg másla
- sůl
- 2 středně velké cibule
- 3 kostky cukru
- 4 hřebíčky
- 8 kuliček pepře
- malá kávová lžička čerstvého zázvoru
- 2 bobkové listy
- citrónová kůra
- citrónová šťáva
- 1/2 lžíce octa
Postup přípravy receptu
Maso vykostíme, prošpikujeme slaninou, potřeme rozpuštěným máslem a na 2 dny uložíme do lednice.
Do kastrolu dáme máslo, na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli, hřebíček, zázvor, pepř, cukr a podusíme do zhnědnutí.
Na to vložíme maso, osolíme, přidáme bobkový list, citrónovou kůru, šťávu ze čtvrtky citrónu, ocet a dusíme doměkka. podle potřeby podléváme.
Když je maso měkké, vyjmeme ho a šťávu zahustíme moukou.
Necháme přejít varem. Podle chuti můžeme přidat ještě citrónovou kůru, šťávu.
Maso nakrájíme na porce a vložíme zpět do omáčky, aby se do masa nasákla.
Poznámka od kuchařky
Jako přílohu podáváme knedlíky.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pečená jelení kýta nebo plecko
-
Přidávám bodík a fotku
. Pochutnali jsme si, jen té šťávičky bylo málo
-
Recept je to sice staršího data, ale budu teď dělat jelení maso a toto se mi docela líbí. Mám dotaz, mohlo by se to jíst s jemným bramborovým knedlíkem?? dík
-
vybusna - vypadá to, že jste si fakt pochutnali
posílám Lence i Tobě bodík
-
no aby som to vysvetlila....ja vozim z nemecka repkovy olej s maslovou prichutou, ktory neskodi malickemu chlapcekovi s akutnou leukemiou na pecen a tak mu varia iba na nom a jeho ocko je polovnik...takze ja olej, on divinu...prave vcera som dostala diviaka....btw som velmi prekvapena, ako rychle sa to maso urobila...ocakavala som poctive cca 2 hodiny...a neviem ci som to robila hodinu...ale je fakt, ze maso bolo poctivo ulezane v masle 2 dni v bystrici, 1 den na ceste bystrica mnichova a dnes som to konecne uvarila uz v nemeckej kuchyni...inak divinu uz nepacujem...len tym maslom...raz som robila diviaka od maris a tam som to ocenila a mam s tym velmi dobru skusenost.
-
vybusna, ty jsi odvážlivec!! Já bych do toho taky asi šla, už ze zvědavosti, ale kde v Orlové potkáš jelena, že
a fakt ani v Hypru nemají. Mají jen kance a jehněčí, už jsem taky hledala. Možná Kaufland, ale tam jsem se zase zapoměla zeptat. Ode mnáš plus už za tu odvahu, protože, co kdyby to manželovi nechutnalo a určitě je jelen drahý!!
-
nemala som maso vkuse, ale nakrajane medajlonky...tak som ich nespikovala slaninou a chybalo to tam, pretoze to bolo malicko suche...ale nahradili sme si to skvelou chutou omacky a celkove aj masa....nabuduce by som ubrala cukor, neviem, ci je jelenie maso sladkaste, ale nesla som tu sladku chut prebit, okrem ingediencii v recepte, som tam nasypala este zmes korenin na divinu....klinceky to nadherne prevonali...velmi prijemny recept...davam plusko