Jednoduché večeře nejen pro všední dny: S těmito tipy ušetříte čas a skvěle si pochutnáte!
31. 5. 2022 Vaření
Abyste si připravili skvělou večeři, vám bohatě stačí to, co najdete doma. Některé suroviny se vyplatí mít v zásobě, protože s nimi jde velmi hezky kouzlit výborné jídlo. Inspirujte se našimi tipy.
Pokrmy z domácích zásob téměř bez práce
Když přijdete domů, většinou nechcete připravovat náročná jídla. Chcete, aby večeře byla hotova co nejdříve. Připravili jsme pro vás několik kombinací na pokrmy, které dobře vypadají, skvěle chutnají a kromě toho i zasytí. Je vhodné, aby večeře obsahovaly bílkoviny, díky kterým znovu načerpáte energii. Proto v našich receptech najdete sýr, vejce i kuřecí maso.
Mohlo by vás zajímat
Špenát, vejce a sýr
Jestliže váš mrazák nebo spíž obsahuje špenát v jakékoliv podobě, můžete se díky této skvělé zelenině barevně a chuťově doslova vyřádit. Když ho doplníte o sýr a vejce, získáte pokrm, který vás navíc zasytí. Můžete si připravit třeba špenátovou polévku. Jak na to? Vyndejte z mrazničky špenát. Na dně hrnce na polévku nechte rozpustit plátek másla a v něm osmažte malou pokrájenou cibuli. Nechte ji zezlátnout, pak ji zalijte tekutinou. Pokud máte doma libovolný vývar, využijte ho. Jinak stačí litr vody.
Vložte balíček mraženého špenátu a nechte ho prohřát. V hrnku rozkvedlejte dvě vejce, osolte je a opepřete. Vlijte do polévky a rozmíchejte, přidejte dva prolisované česneky. Počkejte, až vejce projdou minutu-dvě varem a polévku vypněte. Polévku ještě případně dochuťte solí a pepřem. Na polévkové talíře vložte vždy nastrouhanou lžíci tvrdého sýra nebo plátek mozzarelly, pokrájené na kousky. Když nemáte mozzarellu, využijte nějaký sýr, který máte doma (tvrdý sýr nastrouhejte). Sýr zalijte horkou polévkou a můžete jíst.
Můžete ale vyzkoušet i tuto špenátovou polévku. Špenát je také ideální surovinou i pro jiné pokrmy, zkuste třeba jemné palačinky s různými náplněmi. K naplnění stačí šunka a osolené žervé. Výsledek bude velmi osvěžující. Za vyzkoušení stojí i zapečené palačinky se špenátem a uzenou šunkou.
Kuře a brambory
Kombinace kuře a brambory je nikdy nekončícím příběhem. Máme pro vás několik tipů. Milujete kuře pečené? Můžete obě suroviny připravit v jednom pekáčku. K této kombinaci se výborně hodí plátky citronu a bylinky. Připravit si můžete třeba tuto chutnou variantu, kterou jen poskládáte do pekáčku, zalijete olejovou směsí s citronem a bylinkami a pokrm může do trouby.
Pečený je i náš druhý pokrm. Budete na něj potřebovat 700 g kuřecích prsou, nakrájených zhruba na 2-3cm kostky, 5 brambor nakrájených na 2cm kostky, 2 jarní cibulky na plátky, 2 hrnky nastrouhaného tvrdého sýru, půl hrnku slaniny nakrájené na kousky, 3 lžíce olivového oleje, 1 1/2 lžičky papriky, 1 lžíci česnekového prášku, 1 lžičku pepře a 1 lžičku soli.
Do velké mísy dejte nakrájené kuře a brambory. Smíchejte koření s olejem a přidejte ke kuřeti. Dobře promíchejte. Dejte do formy o velikosti 24 x 31 cm vymazané řepkovým olejem a pečte zhruba 50 minut na 200 °C. Pět minut před dokončením posypte sýrem, slaninou a zelenou cibulkou. Pečte ještě 5 minut. Vychladlé se dá dobře skladovat v lednici ve vzduchotěsné nádobě až tři dny a stále je jídlo chutné.
Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…
Těstoviny, sýr a rajčata
Velmi dobře určitě znáte těstoviny se sýrem a rajčaty, třeba ve formě protlaku, nebo skvělé rajčatové omáčky. Dnes si připravte zapečené těstoviny se sýrem a voňavými bylinkami. Na rajčatovou omáčku budete potřebovat 2 x 400g plechovky rajčat, 1 červenou cibuli nakrájenou nadrobno, 3 stroužky česneku na tenké plátky, 1 snítku rozmarýnu, 2 snítky tymiánu, můžete přidat lžičku chilli, dále 2 lžíce balzamikového octa (není nutné), ½ hrnku zeleninového vývaru/červeného vína, pepř a sůl podle chuti. Na pečení těstovin budete potřebovat 500 g jakýchkoliv krátkých těstovin, 1 hrnek strouhané mozzarelly a 1 hrnek strouhaného sýru eidam (pokud nemáte mozzarellu, celkem 2 hrnky eidamu), čerstvou bazalku na ozdobu.
Troubu předehřejte na 200 ºC. Na lžíci olivového oleje orestujte cibuli a česnek, dokud nebudou průsvitné. Přidejte rajčata, koření a bylinky, balsamico, vývar/víno a cukr. Vařte zhruba 10 minut vařit a zatím uvařte těstoviny podle návodu na sáčku. Když jsou těstoviny uvařené a slité (nechte hrnek slité vody bokem) a omáčka zredukovaná, obojí spojte a dobře promíchejte.
Přidejte trochu vody z vaření těstovin. Polovinu těstovinové směsi přendejte do zapékací misky, posypte polovinou sýra. Opakujte se zbývajícími těstovinami a sýrem. Těstoviny vložte do předehřáté trouby a nechte zhruba 20 minut zapéct. Sýr navrchu by měl být nakonec nazlátlý. Když bude vše hotovo, vyndejte z trouby a podávejte s bazalkou. Skvěle chutnají i tyto těstoviny se sušenými rajčaty a nivou.
Zdroje informací:
taste.com.au
creationsbykara.com/
simply-delicious-food.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
16 jednoduchých a rychlých večeří, kterými snadno a chutně nasytíte hladovou rodinu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kuře z jednoho pekáčku: Večeře skoro bez práce ve třech různých variacích. Zvládnete to levou zadní!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu