Máte raději párek v rohlíku nebo americký hot dog? Poradíme, kam v Praze zajít na obojí!
22. 10. 2021 Historie a zajímavosti
To, že je hot dog ve skutečnosti párek v rohlíku je všeobecně známo . Víte ale i to, že pravý americký hot dog se od toho českého v mnohém liší? Zatímco párek v rohlíku je jen rychlou pochutinou na zahnání hladu během dne, hot dog může být plnohodnotný jídlem, navíc když si jej dáte ještě s hranolky.
Mr. Hot Dog
V pravém americkém hot dogu není párek jen doplněný trochou kečupu či hořčice a schovaný v rohlíku. Podává se v rozpůleném rohlíku nebo bagetě, zalitý různými druhy omáček, posypaný cibulkou a doplněný čerstvou či nakládanou zeleninou nebo sýrem. I rohlíky na hot dog jsou jiné: nadýchané, měkké, lehce nasládlé a chutí se hodně podobají burgerovým bulkám. Přímo na autentické americké hot dogy, takové, jaké koupíte v amerických barech, si můžete zajít do holešovického bistra Mr. Hot Dog. Jejich hot dogy jsou opravdu výjimečné. Zakládají si tu na čerstvých a kvalitních surovinách – především na dobrých uzeninách (vepřovém či hovězím párku) i na pečivu, které si nechávají péct v menších řemeslných pekárnách. Jejich nabídka hot dogů je poměrně široká. Nejzákladnější je Classic dog, který si pak doladíte podle vaší chuti hořčicí, kečupem, nasekanou cibulí, okurkovým relishem, nakládanou zeleninou, pálivou nebo jalapeño papričkou, křupavými kousky slaniny, karamelizovanou cibulkou se slaninou nebo sýrem čedar. Raději sázíte na ověřené kombinace? Můžete vybírat z nabídky čtyř již hotových dochucených hot dogů. Pokud sem dorazíte hodně hladoví, objednejte si rovnou k hot dogu hranolky. Kdyby vám nestačily klasické, mají je i s čedarem, slaninou nebo s chilli papričkami.
Mohlo by vás zajímat
The Street Burgers and Cocktail Bar
I když ve svém názvu má tato americká restaurace slovo burger, mají v nabídce i tři hot dogy. Součástí každého je extra dlouhý poctivý hrubozrnný 75g párek z rodinného pražského řeznictví. A rovnou máte v ceně i porci hranolků. I ti největší jedlíci tak budou spokojeni. Máte-li rádi pikantní, zvolte Spicy hot dog s jalapeños, chili majonézou, rukolou a rajčaty. Netradiční oblohou vás určitě osloví Caesar hot dog s Caesar salátem, najemno restovanou slaninou, bylinkovými krutony, rajčaty a parmezánem. Milovníky sýrů určitě nadchne Cheese-salsa hot dog s tekutým čedarem, restovanou slaninou, rajčatovou salsou, rukolou a rajčaty. Navíc na jejich vynikající hot dogy můžete rovnou vyrazit do dvou poboček.
Mohlo by vás zajímat
Mikrofarma
V bistru Mikrofarma na náměstí Jiřího z Poděbrad se na hot dogy přímo nespecializují, na jídelním lístku mají „jen“ dva. Vzhledem k tomu, že jde o bistro spojené s řeznictvím, kvalita uzenin je v nich ale zaručena. Chuť rozpečeného rohlíku výborně doplňuje šťavnatá farmářská klobáska z vepřového masa ochucená bylinkami a dále v Chicago hot dogu krémový sýr, okurka, rajče, cibule a hořčice a v Buffalo hot dogu modrý sýr, pálivá omáčka, salát, majonéza a jarní cibulka. Myslí tu i na nejmenší hosty, pro které mají hot dog s vídeňským párkem s 95% obsahem masa a s kečupem.
Hadog
I když má toto libeňské bistro v názvu psa, tedy slovo dog, specializuje se hlavně na burgery. Jeden hot dog ale na menu mají. Navíc tu vše připravují čerstvé z kvalitních uzenin od místního řezníka a z baget pečených na zakázku v místní pekárně. Jejich New York hot dog je vylepšený čedarem, slaninou, hranolkami a česnekovo-bylinkovou majonézou. A ještě se můžete rozhodnout, zda ho chcete v normální nebo pikantní verzi.
Stánek Ladislav Červený
Pokud dáváte přednost klasickému českému párku v nerozříznutém rohlíku, zajeďte si na Náměstí Míru. Právě tam hned u východu z metra k zastávce tramvaje směr I. P. Pavlova stojí stánek Ladislava Červeného, u kterého se často tvoří dlouhá fronta. Hlavní předností místních párků je rozpečený křupavý rohlík a také možnost dochutit si párek několika druhy hořčice i kečupu. Objednat si můžete nejen běžnou plnotučnou a kremžskou hořčici, ale i křenovou, feferonkovou a dijonskou. Kečup mají sladký, ostrý feferonkový a rybízový a k tomu navíc tatarskou omáčku.
Máte ve vašem městě také nějaké bistro nebo stánek s americkými hot dogy nebo vynikajícími párky v rohlíku? Napište nám své tipy!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Recepty na pivu a s pivem zahrnují kategorie od masa až po moučníky
Pivo k vaření používáme nejčastěji tmavé, protože má výraznou karamelovou chuť a pěknou barvu, kterou předá pokrmu. K podlévání masa ho ředíme… Číst více
Světový den spotřebitelských práv: Jak reklamovat v restauraci a kdo vás chrání v supermarketu?
Je 15. března a právě na dnešek připadá Světový… Číst více
Chybí vám hospody? Uvařte si pivo doma! Tipy a rady pro začínající sládky
Pivovarnictví má v Čechách dlouholetou tradici.… Číst více
Místo ležáků frčí ejly. Proč jsou svrchně kvašená piva v poslední době tak oblíbená?
Na poctivý ležák u nás stále většina českých… Číst více
Jaké maso vybrat na svíčkovou? Možností je více. Máme pro vás několik rad
Svíčková na smetaně pravděpodobně patří k neobdivovanějším a nejoblíbenějším jídlům české kuchyně. Zároveň je to pokrm, který se začínající kuchařky… Číst více
Jídla na chlapská kamarádská setkání i "pánské jízdy". Nejlepší pálivé recepty
Mezi mužskými a ženskými mejdany obecně je rozdíl hlavně v tématech k hovoru a konzumaci. Zatímco ženy dávají přednost pokrmům sladkým, jemným a… Číst více
Pivo místo zubní pasty? 8 málo známých faktů o českém národním nápoji
Chrání srdce, „čistí“ zuby, snižuje cholesterol…… Číst více
Jak udělat domácí sýr z tvarohu. Osvědčené recepty našich babiček nám poradí
Tvaroh je základ Jako základ použijeme tvaroh, ale nedoporučuje se koupený "tvaroh z vaničky", naopak vhodný je domácí, který si sami připravíme… Číst více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
K dobrému jídlu patří i dobré pivo. Zlatavý mok… Číst více
Hit letošních Vánoc: Svařené pivo! Jak si netradiční dobrotu připravit doma?
Pivní svařák může Čechům znít podivně, v… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jedlíkova cesta kolem světa: Americká kuchyně, to nejsou jen hamburgery a hot dogy
Párek v rohlíku by bez ní nebyl to pravé. Víte, co má hořčice společného s ředkvičkou?
Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kedlubnový salát
Přidáno před 2 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 3 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno před 15 hodinami
Gyóza knedlíčky
Přidáno před 18 hodinami
Jogurtový chlebíček
Přidáno před 18 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
Přidáno před 19 hodinami