Hamburgerové bulky

MishkaVkuchyni Kuchařka: MishkaVkuchyni

12ks Slané pečivo 37 názorů

Suroviny

450 g hladké mouky (typ 00)
180 ml vlažné vody
30 g oleje
30 g droždí
25 g cukru
2 vejce (130 g)
10 g soli
Pokud preferujete zdravější životní styl,
můžete si udělat bulky v celozrnné podobě a to následovně:
400 g celozrnné mouky pšeničné jemné
50 g hladké mouky (00)
180 ml vody
30 g oleje
40 g droždí
25 g třtinového cukru (já použila Muscovado)
2 lžíce - vejce (130 g)
10 g soli
1 vejce na potření
sezam na posypání
Recept si zatím oblíbilo 31 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Postup pro celozrnnou variantu je obdobný, jen je potřeba při práci s těstem podsypávat mouku, protože těsto je lepivější. Nicméně pozor na přidané množství podsypové mouky, aby bulky nebyly tuhé.

  2. Do velké mísy prosejeme mouku, uděláme do ní důlek. Nalijeme vodu a rozmíchané droždí s cukrem. Promícháme a necháme 10 minut odpočinout. Přidáme vejce a olej. Pomalu začneme těsto od středu míchat. Hněteme, hněteme a hněteme.

  3. Těsto je potřeba prohníst opravdu důkladně zhruba 5 minut. Přidáme sůl a hněteme ještě dalších 5 minut. Správně uhnětené těsto nesmí lepit, je hladké a pružné. Přikryjeme a dáme na 1 hodinu kynout do tepla.

  4. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, nepodsypáváme, pouze si poprášíme ruce. Rozdělíme na 12 kousků po 70 g. Z kousků těsta stočíme bochánky do malého ranečku tak dlouho, dokud nevypneme krásnou kuličku. Během tvarování několikrát zmáčkneme, abychom vyhnali vzduchové bublinky.

  5. V dostatečných rozestupech skládáme na pečící papír. Po vytvarování posledního kousku necháme 15 minut odpočinout a rozplácneme. Opět přikryjeme a necháme 1 hodinu kynout v teple, zvětší se přibližně 2x.

  6. Během kynutí můžete housky lehce rosit vodou z rozprašovače, doba kynutí závisí na teplotě, vlhkosti vzduchu, náladě pekaře a dalších proměnných, takže je potřeba brát dobu kynutí s rezervou.

  7. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a dáme péct. Pokud chcete matný povrch, vynechte vajíčko a potřete mlékem. Pečeme při 220°C 10-12 minut nebo při 200°C na horkovzduch.

  8. Vždy dáme na dno trouby trochu vody v hrnečku či skleničce, zkrátka v nádobce, která nepraskne. Hotové bulky vyndáme na mřížku, přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.

  9. Tip: Pokud chcete mít bulky s ještě lákavější chutí a vůní, místo oleje použijte rozpuštěné vlažné máslo.

Poznámka

Základem poctivého chutného hamburgeru je hamburgerová bulka. Taková, která voní a je krásně nažloutlá po vajíčkách, má lesklou vábivou kůrku a je štědře posypaná sezamem, ale zároveň nám nenacpe bříška tolik, že půlku bulky vyhodíme, abychom měli místo na kousek masa. Přesně takový recept tu mám. Pečivo je u hamburgeru často vnímáno jen jako nutné zlo, jako nezbytnost, která drží maso, omáčku a zeleninu pohromadě. Málokdo ho bere jako plnohodnotnou součást, které je třeba věnovat pozornost. Tyto hamburgerové bulky jsou vhodné ke všem druhům mas, zeleninových karbanátků a dokonce i k párkům, ale ani samotné nejsou k zahození. Tento recept je zároveň mou velkou premiérou, protože je to historicky první videorecept. Odkaz na mé video -> http://www.youtube.com/watch?v=8ApUTEusbUA&list=UU...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 414 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hamburgerové bulky

  • Aneta12345 Aneta12345

    Jinak recept skvělý (nevím jak video ) tyhle bulky dělám cca už po páté a nikdy nebyl problém ... Všichni co měli možnost ochutnat si je chválili:-D

    Odpovědět

  • Aneta12345 Aneta12345

    Radka: to není receptem , ale rukama ...

    Odpovědět

  • Petra Ha Petra Ha

    moc díky za recept...úžasné bulky, příště akorát udělám z dávky 8ks, abych je měla větší :yes:
    Vejce jsem dala dvě menší ;-)

    Odpovědět

  • Lubo54 Lubo54

    Výborný recept, výborné cesto...skvele sa s ním pracovalo a myslím to doslova. Dakujem Mishka

    Odpovědět

  • Marie Kaczorova Marie Kaczorova(neregistrovaná)

    Vyzkouseno. Testo lepilo, ale pomoucnene ruce stacili. :-)

    Odpovědět

  • Michal Michal(neregistrovaný)

    Nejlepsi recept na bulky.Vypadaji moc dobre.Pro ty co jim to nevyjde,pouzijte mouku 00.:yes::-*

    Odpovědět

  • ginaupitty ginaupitty

    Nejlepsi! Diky.
    Nechapu ostatni, byly skvele. Pouzila jsem susene drozdi 7g .

    Odpovědět

  • Martina Martina(neregistrovaná)

    Dnes jsem pekla a jsou super. <3:yes::yes:

    Odpovědět

  • Radka Radka(neregistrovaná)

    Vřelé díky autorce za tento recept. V prvé řadě bych ráda uvedla, že nejsem kuchařský amatér, kynuté těsto a pečivo jsem dělala nesčetněkrát, ale tak šílené a ošklivé výtvory jako podle tohoto receptu se mi ještě nepovedly. Dodržovala jsem přesně uvedené pokyny. Těsto hrozně lepilo, musela jsem přidat mouku navíc, aby vůbec šlo zpracovat. Vypracované bulky mi nakonec vůbec nenakynuly, musela jsem se vrátit ke starému, osvědčenému receptu a začít od znova, tyhle putovaly rovnou slepicím. Takže jsem moc ráda, že jsem strávila celé dopoledne prací s něčím, co se ve finále nedalo ani jíst...:no:

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Super, jsou hotové. Máme 11 ks. Jsou luxusní :-*.

    Odpovědět

  • krisstuss krisstuss

    tak jsem zkoušela dnes a nic moc :D neměla jsem krásné bulky jak na obrázku, ale takové makronky :D nevím jestli jsem málo prohnětla nebo málo nechala kynout, ale určitě zkusím znovu, ale nevadí, 2 mi dají krásný burger, ani je nemusím prokrojovat :D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Martin: spagetka: Opravené.;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Martin: Přehrála jsem si autorčino video a tam uvádí 2 vejce velikosti L, ta lžíce je evidentně špatně. Takže opraví buď autorka nebo moderátoři ;-);-)

    Odpovědět

  • Martin Martin(neregistrovaný)

    Muzete tatarovi vysvetlit co znamena 2 lzice vejce? To teda opravdu nedokazu pochopit...

    Odpovědět

  • Leík :P Leík :P(neregistrovaný)

    Meg: Mě jich vyšlo 11 cca po 70 g :-D Recept je skvělý zatím vše klape! Doufám, že budou chutnat...:-p:-):yes:

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: hamburgerové bulky bulky na hamburger hamburgerove bulky recept recept na hamburgerové bulky těsto na hamburgerové housky bulka na hamburger hamburgrové bulky bulky na hamburger recept hamburgerova bulka recept recept na domácí hamburgerové bulky bulky na hamburgery recept hamburgerova bulka domácí hamburgerová bulka bulky na hamburgery bulka na hamburger recept hamburgerové housky domaci hamburgerove bulky domácí bulky na hamburger recept na bulky na hamburgery testo na bulky

Zapomněl/a jsem heslo