Maso ukryté v bramboráku: Připravte si vynikající řízek Ondráš. Poradíme, jak ho vylepšit!
26. 2. 2022 Vaření
Když si dáte řízek Ondráš, získáte vlastně dva v jednom. Vypadá jako normální řízek, maso se ale nesmaží v klasickém trojobalu, ale v bramborovém těstíčku. Díky němu je jídlo poměrně syté a nemusíte si k němu dávat ještě přílohu. Úplně vám totiž bude stačit zeleninový salát.
Na počest slavného zbojníka
Pokud tento speciální řízek nepřipravujete doma, možná jste na něj narazili někde v restauraci. A zřejmě to bylo na Moravě a pravděpodobně v Moravskoslezském kraji. Právě odtud tento sytý pokrm pochází a tam se nejvíc připravuje, typický je také pro oblast Valašska. I když občas na něj možná narazíte i na jídelním lístku v restauraci někde v jiném koutě naší vlasti. A možná se někdy setkáte i s názvem Juráš. Jména to však nejsou jen tak náhodně vybraná. Podle stránek Obecjanovice.cz vepřový řízek totiž nese jméno dvou legendárních valašských loupežníků, kteří byli na přelomu 17. a 18. století postrachem Slezska a Valašska a byli jakousi moravskou obdobou slovenského Jánošíka. A jak asi již správně hádáte, jeden se jmenoval Juráš a druhý Ondráš, vlastním jménem Ondřej Fuciman. Známější byl právě Ondráš, kterého ostatně Juráš nakonec zabil a možná proto se častěji setkáte s řízkem nesoucím Ondrášovo jméno. Oba byli vůdci zbojnické bandy, která přepadávala bohaté, aby pak obdarovávala ty méně movité, jen k té druhé části už zřejmě nedocházelo. Po své smrti se stal Ondráš legendou jako ochránce chudých a občas se mu v pověstech přisuzovaly nadpřirozené schopnosti. Slavný byl natolik, že o něm ve svých básních psal i věhlasný slezský básník Petr Bezruč, byl mu věnován balet a v lašských tancích se tancuje Ondrášův skok. Přímá souvislost mezi pokrmem a zbojníkem sice není jasná, vzhledem k oblibě zbojníka se usuzuje, že právě po něm byla pojmenována místní oblíbená specialita. Jeho jméno ostatně nese i několik restaurací na Frýdecko-Místecku a jsou po něm pojmenovány i folklórní slavnosti, které se konají v jeho rodných Janovicích.
Mohlo by vás zajímat
Je libo vepřový nebo kuřecí?
Známá moravsko-slezská hospodská specialita se připravuje většinou z vepřového masa. I když klasický řízek je nejlepší z krkovičky, v případě Ondráše se většinou doporučuje vepřová pečeně, jejíž maso je krásně křehké, případně kýta. Pokud vepřovému moc nefandíte, klidně si Ondráše udělejte z kuřecího nebo krůtího masa. V případě kuřete jsou nejlepší stehna, jež jsou mnohem šťavnatější. Pokud chcete mít pokrm ještě lepší, můžete maso den předem dát marinovat do oleje s česnekem a solí. Aby se obyčejný plátek masa proměnil v Ondráše, je třeba jej obalit v bramborovém těstíčku, které je v originálním receptu stejné jako na bramboráky. Důležité je vytvořit správně tlustou vrstvu, díky níž vás pokrm sám o sobě nasytí bez nutnosti přidávat k němu přílohu. Obalit maso v bramborákovém těstíčku může být poměrně náročné. Chcete-li si usnadnit práci, nejprve naneste trochu těsta na pánev s rozehřátým olejem, vytvořte placičku a na ni položte plátek masa. Pak jej ihned zakryjte opět těstem a přitiskněte, aby se obě části spojily. Pak už jen stačí řízek osmažit z obou stran dozlatova. Smažte raději při mírné teplotě, aby se maso stihlo propéct. Nejlepší je pánev zakrýt a maso dopéct pod pokličkou. Ondráše si nejlépe vychutnáte se zeleninou. Nejvíc se k němu hodí bílé či červené kysané zelí nebo nakrouhané čerstvé zelí ve formě salátu. Ale podávat ho můžete s jakýmkoliv jiným zeleninovým salátem.
Podle místního receptu
Receptů na Ondráše existuje nepočítaně a připravuje se v různých variantách, chcete-li si ale připravit toho původního krajového, můžete se do toho pustit nejlépe podle receptu z kuchařky Jak šmakuje Moravskoslezsko. A tady je! Budete potřebovat: 600 g vepřové kýty, 300 g loupaných syrových brambor, 100 g hladké mouky, 3 stroužky česneku, 2 vejce, 100 ml mléka, sůl, pepř, majoránku a olej na smažení. Opláchnuté brambory nejprve nastrouhejte najemno, nechte je ustát a vodu sceďte. Do nastrouhaných brambor přilijte horké mléko, hladkou mouku, utřený česnek se solí, pepř a vejce. Dochuťte majoránkou, případně přisolte a dobře promíchejte. Z opláchnuté vepřové kýty nakrájejte přes vlákno jednotlivé plátky, okraje na několika místech nařízněte a maso osolte. Takto připravené řízky obalte v bramborákovém těstě a usmažte v horkém tuku po obou stranách dozlatova.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce
Maso z divočáka: Poradíme vám, jak ho zpracovat
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 13 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 19 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 20 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 21 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Přečtěte si Zobrazit více
Placki ziemniaczane: Polské bramboráky se podobají těm českým, ale často se jedí i nasladko
Radim dělá zálivky na saláty z fermentovaných rajčat: Propašovat se tam dá cokoliv, ale správný olej vytvoří symfonii
Koláčové dobroty od Marcely: Pekařka nám prozradila svůj recept na dvojctihodné koláčky, které voní máslem a rumem
Komentáře
12. 2. 2023 20:43