10 nejlepších jídel s bylinkami: Zkuste skvělé placky, pomazánku nebo bylinkový chlebíček
30. 3. 2022 Vaření
Také už jste se těšili na první jarní bylinky? Zelené rašící lístky jsou symbolem končící zimy. Zpestřete si jimi jídelníček. Hodí se do polévek, pomazánek, placek i pečiva. Nabízíme nejoblíbenější recepty na jídla s bylinkami. Využijte je i na velikonoční stůl!
Co je k mání
Medvědí česnek, první kopřivy, řeřicha, pažitka, mladé lístky pampelišek... to všechno budeme moci v dubnu ochutnat a zařadit do svého jídelníčku. Každá bylinka jinak chutná, každá má jiné účinky, ale všechny výše zmíněné se perfektně hodí jako dochucení mnoha pokrmů. Kdy jindy využít síly bylinek, než právě na jaře, kdy se příroda probouzí ze zimního spánku a dává nám to nejcennějí?
Mohlo by vás zajímat
Předkrmy a polévky
Začněte celé menu voňavou cestou! Vpašujte bylinky do pomazánek, polévek nebo překrmů. Takové pesto z medvědího česneku stačí jen namazat na opečené plátky baget a v cuku letu máte skvělý, jednoduchý a zdravý předkrm. Ale možností je samozřejmě více. Výtečná je pomazánka dochucená řeřichou, bylinkami lze dochutit i jíšku a pochopitelně nejvíc vyniknou na salátu, kde se uplatní čertsvé a zachovají si tak hodně vitaminů.
Voňavé přílohy
Co si dát k pečenému masu, kuřeti na paprice nebo k omáčce? Bylinkové knedlíky povýší obyčejném jídlo na fantastický gurmánský zážitek, podobně jako bylinkový dip, podávaný k vařeným bramborám. Případně zkuste bylinkami ochutit placky, nádivku nebo i obyčejnou bramborovou kaši. Uvidíte, že bylinky jídlo nejen ochutí a provoní, ale ještě vylepší jeho vzhled!
K svačině či k večeři
Opět sázka na jistotu. Ovšem některé svačiny mohou dobře posloužit také jako skvělá večeře. Zapečený chleba se sýrem a bylinkami, fantasticky nadýchaný domácí bylinkový chlebíček nebo babiččin bylinkový koláč jsou tak dobrá jídla, že uspokojí i hladové strávníky. A pokud nemáte na tyhle pečené dobroty čas, jednouše přidejte bylinky jako posypku na jakýkoliv obložený chléb. Klidně i chléb se šunkou a sýrem. Je to sice drobnost, ale uvidíte, že dodá jídlu šmrnc!
Pro skutečné fajnšmerky a také pro všechny, kteří si chtějí uchovat bylinkovou chuť na dlouho a použít kdykoli je libo, nabízíme recept na parádní bylinkovou sůl.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Holka u plotny radí: Jak na nejlepší štěpánskou omeletu? Tenhle postup funguje!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 7 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 9 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 10 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 11 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 12 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 15 hodinami