Jak na nakládané cukety: Křupavost zajistí správná sůl a tenhle osvědčený postup
20. 7. 2022 Vaření
Máte na zahradě spoustu cuket? Tato zelenina je velmi všestranná, a tak si ji můžete připravit podobně jako nakládané okurky. Máme pro vás tipy, jak si udělat kvalitní zásobu na zimu.
Jak nakládat cuketu
Uchovávání potravin je skvělou záležitostí, kterou oceníte hlavně v zimních měsících. Cukety můžete konzervovat pikantně-kyselým způsobem, podobně jako okurky. Různé směsi koření, bylinek, ale i dalších druhů zeleniny dodávají nakládané cuketě příjemnou chuť. Jak dlouho křupavé cuketové okurky vydrží? Neotevřená sklenice nakládané cukety by měla vydržet alespoň rok. Když sklenici otevřete, můžete ji mít v lednici až měsíc.
Mohlo by vás zajímat
Na co nezapomenout před zavařováním
Při konzervaci je velmi důležitá čistota, ať už jde o sklenice, víčka nebo suroviny. Zeleninu důkladně očistěte, aby se kvůli případným bakteriím nebo plísním zavařeniny nezničily. Pokud máte mladé nebo střední cukety, můžete slupku nechat, u těch starších ji oloupejte. Také semínka v případě starších plodů dejte pryč.
Mohlo by vás zajímat
Jak dosáhnout křupavých cuket
Jedním z důvodů, proč cukety nejsou křupavé, může být jejich stav. Potřebujete pevné, ideálně středně velké cukety. Problémem může být i sůl. Nevhodná je sůl s jodem, kromě jiného vede i ke změně barvy. Využít můžete i mořskou nebo himalájskou sůl. Kromě toho je potřeba, aby v nálevu byly cukety zcela ponořeny. Po sterilizaci rychle vyndejte sklenice z hrnce.
Jak připravit nakládanou cuketu
Mladé cuketky můžete použít celé, pokud se vejdou, nebo je trochu pokrájet. Můžete využít recept, na který jste zvyklí pro zavařování okurek, nebo třeba využít tento recept na cukety. Kromě cuket v něm nechybí cibule, mrkev a koření (nové koření, pepř, hřebíček, bobkový list, fenykl, kopr a hořčičná semínka). Kdo má rád pikantní verzi, může přidat pokrájené feferonky. Lák obsahuje vodu, ocet, cukr a sůl. Připravte si vyvařené sklenice, na dno dejte cibuli, pak mrkev, cukety, koření a zalijte horkým lákem. Hned zavíčkujte. Na dno velkého hrnce postavte zavíčkované sklenice, zalijte vodou do poloviny výšky sklenic a sterilujte při 80 °C 20 minut. Pak sklenice vyndejte, postavte je víčkem dolů a nechte vychladnout.
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…
Jak využít nakládané cukety
Nakládané cukety můžete jíst jen tak s houskou. Hodí se ale také do hamburgerů, sendvičů, ke grilovanému masu. Můžete je také využít do salátů. Neotevřená sklenice nakládané cukety by měla vydržet alespoň rok. Když sklenici otevřete, můžete ji mít v lednici až měsíc.
Zdroje informací:
https://www.tasteofhome.com/recipes/zucchini-pickles/
https://www.gartentipps.com/zucchini-einlegen-6-leckere-rezepte-vorgestellt.html
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Syrová cuketa v kuchyni: Jak poznat kvalitní plody, proč je neloupat a jak je skladovat?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 8 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 10 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 11 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 12 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 13 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 16 hodinami