Jak dlouho vydrží pečicí papír a jaký zvolit, aby se dal na pečení využít opakovaně? Všímat si musíme hlavně gramáže
7. 11. 2022 Vaření
Pečicí papír je skvělým pomocníkem a těžko se bez něj obejdete i při přípravě vánočního cukroví. Ušetříte za vymazávání plechů a můžete ho používat několikrát. Zjistěte, jak správně zacházet s pečicím papírem.
Proč péct na pečicím papíru
Pečicí papír usnadňuje práci. Díky tomu se vánočka ani různé druhy cukroví nepřipečou a nemusíte zbytečně plech mastit. Nejenže ušetříte, ale upečené dobroty tak budou příznivější pro vaše trávení. Výhoda pečicího papíru je také v manipulaci s upečeným jídlem. Pomocí papíru ho můžete lépe sesunout, až na křehounké výjimky (třeba vanilkové rohlíčky), pro které tento proces vhodný není, a přemístit na talíř.
Mohlo by vás zajímat
Co vydrží pečicí papír
I u pečicího papíru záleží na kvalitě. Ten s dobrou kvalitou většinou zvládne teploty do 220 °C. Někteří výrobci uvádějí i teploty vyšší. Horní hranici je ale vždy třeba hlídat, protože by mohl začít hořet, a o to nikdo nestojí. Orientovat se můžete podle gramáže, čím vyšší, tím lepší (40 g/m2). Někdy ale nebývá uvedena, třeba u značek prodejních řetězců. Najdete tam ale informaci, jestli je možno papír použít oboustranně a opakovaně. A právě opakované využití je výhodné nejen ekologicky, ale také prakticky.
Jak ho tedy využít opakovaně? Pokud papír není poškozený, vysypte drobečky, případně si vemte na pomoc papírovou utěrku. Je důležité, aby na něm neulpívaly drobečky, protože by se pálily. Pokud je papír určen k opakovanému použití, vydrží alespoň dvě várky.
Mohlo by vás zajímat
Co s pečicím papírem, když se kroutí
Protože je pečicí papír srolovaný v ruličce, má tendenci se kroutit. Někdy stačí zakroucenou část převrátit a ohnout na druhou stranu. Můžete také pokroucený arch zmačkat a znovu rozložit. V případě drobných druhů cukroví by to nemusela být ideální cesta, ale pod větší kusy je to úplně v pořádku. Jinou možností plech namočit a papír na něj přitisknout. Jinou variantou je místo vody použít tuk (třeba jen na pár místech).
Mohlo by vás zajímat
Jak ještě využít pečicí papír
Pokud nemáte zdobítko a budete potřebovat stříkat krém na cukroví, můžete využít stočený pečicí papír. Poslouží jako kornoutek, se kterým se dobře pracuje. Další možností, kdy skvěle využijete pečicí papír, je při ukládání jednotlivých druhů co krabic. Díky němu se lépe cukrovinky uchovají, nebudou okorávat a vlhnout.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mechový dort je hit! Víte, jak se peče a díky jaké přísadě je tak zelený?
Ačkoliv zelený dort ozdobený ovocem a… Číst více
Co připravit pro návštěvu - vynikající a oblíbené recepty, tentokrát se špenátem. Velký přehled atraktivního pohoštění
Barevné špenátové pohoštění Špenátu stačí krátká tepelná úprava. Jeho výrazná barva a výborná chuť skvěle a atraktivně doplní pokrmy, které jsou… Číst více
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma Valentýn: Oslavte s námi svátek zamilovaných výborným jídlem
Svátek zamilovaných Oblíbený svátek dává příležitost potěšit naše nejbližší. Přemýšlíte, jak oslavit tento den? Valentýna si můžeme užít i z… Číst více
Vejce Benedikt: Luxusní milionářská snídaně pro vyvolené? Připravte si ji doma!
Dobře, přiznáváme to hned na začátku. Na sto… Číst více
Prvomájové dobroty pro zamilované: Zkuste růžovou polévku a jahodový krém
První máj - lásky čas! Čert vem Valentýn, u nás v… Číst více
Deset častých otázek a odpovědí na téma Den svatého Patrika, včetně oblíbených receptů
Hudba, tanec, alkohol, zelená barva a trojlístek jako symbol štěstí – ano, je řeč o svátku svatého Patrika, který je typický hlavně pro anglicky… Číst více
Den vejce Benedikt
Pokud si v restauraci dnes objednáte vejce Benedikt, čeká vás příjemné chuťové překvapení. Pokrm se skládá ze ztraceného (pošírovaného, zastřeného)… Číst více
Čím vylepšit piškotové těsto: Použijte čokoládu, ořechy nebo rum a výsledek bude dokonalý
Světlý nebo čokoládový dort je klasikou, která je v cukrařině nejvíce oblíbená. Co takhle ozvláštnit korpus jinou chutí nebo přidáním zvláštních… Číst více
Holka u plotny radí: Jak upéct dort Pavlova a jak jej dozdobit? Jedna surovina vás překvapí!
Dort Pavlova vypadá jako obří sněhová pusinka s… Číst více
Co se dá připravit z plátu piškotového těsta, upečeného na plechu? Řezy, zákusky, malé dortíky a rolády
Jste začínající kuchařka a netroufáte si upéct dort? Nebo nemáte dost času a plát těsta je na přípravu rychlejší? Pro někoho je nový recept výzva,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Peciválky s mákem si zamilujete. Naše babičky je připravovaly z bramborového těsta a po upečení jen krátce spařily
Pečicí papír je dobrý sluha, ale zlý pán, pokud nelze zkrotit. Naše video vám s ním pomůže
Jak připravit zdravé ovocné kůže plné vitamínů? Podívejte se na názorné video
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kedlubnový salát
Přidáno před 7 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 8 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno před 20 hodinami
Gyóza knedlíčky
Přidáno před 22 hodinami
Jogurtový chlebíček
Přidáno před 23 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
Přidáno před 23 hodinami