Výbornou jarní polévku skvěle dochutí nejen kořenová zelenina, ale i muškátový oříšek a vajíčko
22. 3. 2023 Vaření
Jaro je teprve pár dnů, ale na jeho působení se většinou velmi těšíme. Jarní polévka je další drobnou změnou, kterou v tomto období děláme. Připravte si tu nejlepší z darů přírody.
Jakou polévku připravit na jaře
Přestože zima nebyla velmi drsná, naše stoly ovládly výživnější polévky, které měly za úkol pořádně nasytit a dodat energii. Tu také potřebujeme i na jaře. Podoba polévek je už ale trochu jiná. V lehčích polévkách můžeme více využívat to, co nám právě nabízí příroda.
Mohlo by vás zajímat
Co dát do jarní polévky
I základem jarní polévky mohou být vývary, ať už masové nebo zeleninové. Ale i bez nich se dá připravit výborná polévka. Její součástí bývá trocha kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) osmažená s cibulkou na másle. Polévku zpestří svítek, kápání, rozmíchané vejce, ale samozřejmě především čerstvé rostlinky. Je jedno, jestli je sesbíráte na zahrádce, nebo utrhnete v květináči na parapetu, jejich pestrost je čím dál větší.
Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…
Které rostlinky se hodí do jarní polévky
Polévku tak můžeme obohatit pažitkou, petrželkou, ze země se derou sedmikrásky, někde už začínají i kopřivy, pampelišky. Možná jste si ale také nechali naklíčit semínka, a právě ta představují výbornou vzpruhu se spoustou enzymů, vitamínů a minerálů. Můžeme si už třeba i vychutnávat vypěstovaný polníček, případně baby špenát. Chybět nemusí ani jarní cibulka.
Jak připravit jarní polévku
Na snadnou jarní polévku budete potřebovat: 1 cibuli, 1 mrkev, menší kousek celeru, asi centimetrový plátek másla, 1 l vody, 2 vejce, 1 lžíci hladké mouky, špetku kurkumy nebo muškátového oříšku, nasekanou petrželku a pažitku, kmín, pepř a sůl.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do hrnce dejte rozehřát polovinu másla a přidejte cibuli, nechte ji zesklovatět. Mrkev a celer očistěte, nakrájejte na kostky, přidejte k cibuli a trochu osmažte. Pak zeleninu odložte do misky bokem. Do hrnce dejte druhou polovinu másla, zasypte ho moukou a osmažte ji dozlatova. Přidejte kurkumu nebo muškátový oříšek a zalijte trochou vody.
Metličkou prošlehejte, dolijte vodu, přiveďte k varu a přidejte odloženou zeleninu. Opepřete, osolte a vařte asi 15 minut. Na závěr do hrníčku rozklepněte vejce, vidličkou je trochu rozšlehejte a vařte asi minutu. Petrželku a pažitku pokrájejte a přidejte do vypnutého hrnce s polévkou.
Další skvělou variantou je tato výborná jarní polévka s mrkví a spoustou bylinek.
Náš tip: Připravte si jednoduchou krupicovou polévku s vejcem podle tohoto videoreceptu a doplňte ji o bylinky, které máte právě k dispozici.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zahušťovat polévky a omáčky. Jíška je jednou z možností
Domácí klíčení krok za krokem: Stačí vám jen zavařovačka a držet se těchto rad, pak dopadne všechno na jedničku
Nemáte zahrádku? Nevadí, čerstvé jarní bylinky vypěstujete i bytě! Jak na to?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 13 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 14 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Byliny v kuchyni: Jarní cibulka může vydržet hodně dlouho, když víte, jak ji skladovat
Jak připravit nejlepší kápání do polévky? Vyzkoušejte šest jednoduchých rad a polévka bude jedinečná
Jak používat muškátový oříšek? Nejlépe až na závěr vaření a pouze ve velmi malém množství