Jiří Helekal připravil kuře se „šmatlafundou“: Vařím, na co stačím, kuchař taky nemusí umět zpívat, říká zpěvák
19. 5. 2023 Ostatní
Jiřina Bohdalová ve svém pořadu Hobby naší doby přivítala další známou osobnost, aby zjistila, jak se umí postavit k vaření. Tentokrát se předvedl Jiří Helekal se svým receptem na kuře se zvláštní kombinací zeleniny, ovoce a koření, nazvanou „šmatlafunda“.
Kuře místo kaše
Mezi jeden z největších hitů známého zpěváka patří píseň „Vařili jsme kaši“, která pojednává o tvorbě takzvané pohádky mládí, tedy krupicové kaše. Tentokrát se ovšem Jiří Helekal rozhodl, že představí rodinný recept.
Mohlo by vás zajímat
Zpívající kuchař
„Podědil jsem ho po své mamince, ale za ta léta jsem ho upravil. Člověk něco přidá, něco ubere,“ vysvětlil zpěvák Jiřině Bohdalové. Zároveň uznal, že se nejedná o žádnou „fantazii“, ale jídlo, které on sám dokáže vyrobit. „Nechci po kuchaři, aby zpíval tříčárkované c, já zase vařím, na co stačím,“ řekl s úsměvem muž, který svou kariéru odstartoval v divadle Semafor po boku Jiřích Suchého, Šlitra, Grossmanna či Miloslava Šimka.
„Musím to ale udělat hezké, manželka bude pořad sledovat, a pak mi třeba nedá tři dny najíst,“ glosoval Helekal přípravu pokrmu. Zároveň ocenil cit Jiřiny Bohdalové pro prezentaci jídla. „Když já dělám devět litrů guláše, tak na tu estetiku tak nekoukám,“ přiznal zpěvák oblíbené herečce.
Kuře se šmatlafundou
Jaké ingredience budete na přípravu kuřete se zvláštním názvem podle Jiřího Helekala potřebovat? Připravte si: 4 kuřecí stehna, 4 plátky anglické slaniny, 2 kyselá jablka, 4 rajčata, 1 velkou zelenou papriku, hrst nasekaných vlašských ořechů, 2 lžíce oleje, sypké polévkové koření, drcený kmín, sladkou papriku, sójovou a worchesterovou omáčku, 2 lžíce másla a sůl.
Jak na to?
- Do pekáče nalijeme olej, na který přidáváme žluté a zelené papriky, poté rajčata, jablka a vlašské ořechy. Vše pořádně promícháme.
- Kuřecí stehna ze všech stran posolíme a opepříme. Maso posypeme sladkou mletou paprikou. Vše můžeme dělat nad pekáčem, koření se nám tak dostane i do směsi, kterou máme již připravenou.
- Okořeněné kuřecí maso umístíme na zeleninu v pekáči. Na každé stehno položíme jeden plátek anglické slaniny. Navrch ještě rozdělíme lžíci másla a vše posypeme zeleným polévkovým kořením.
- Pekáč přiklopíme (třeba druhým pekáčem) a dáme do trouby, předehřáté na 250 stupňů. Pečeme zhruba 40 minut (podle výkonu trouby), poté snížíme teplotu na 180 stupňů. Po 30 minutách zkontrolujeme, jak jsou stehna propečená.
- Pokud je maso hotové, necháme odklopený pekáč ještě deset minut v troubě, aby vznikla na stehnech křupavá kůrka.
- Směs podáváme s rýží, bramborem nebo chlebem. Na talíři můžeme dochutit sójovou nebo worchesterovou omáčkou.
Pořadem České televize s názvem Hobby naší doby provází populární herečka Jiřina Bohdalová. Ta v půlhodince inspirací a zajímavostí pro volný čas ukáže, jak si poradit na zahradě, v domě, bytě i kuchyni. Zde herecké legendě asistují slavné osobnosti, které se podělí o své recepty. Pořad Hobby naší doby naleznete na iVysílání České televize.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Vnitřnosti a oblíbené pokrmy z nich. Jak nejlépe zpracovat játra, ledvinky či srdce?
Jaké vnitřnosti rozeznáváme a jak je zpracujeme [assetPageTips:1134] Dršťky nejen na polévku Dršťky jsou hovězí předžaludky (bachor, čepec, kniha)… Číst více
Vyplatí se investice do vakuovačky potravin, která by měla šetřit vaše peníze? Tohle jsme zjistili!
Pořád ještě váháte s nákupem vakuovačky, protože… Číst více
Vychutnejte si nápoj a myslete na životní prostředí. Držák na pití od Coca-Coly je papírový
Multipacky 4 a 6 plechovek držela až dosud… Číst více
Dršťky mají své příznivce, ale i odpůrce. Poradíme vám, jak je připravit a vykouzlit z této suroviny opravdovou lahůdku
Dršťky jsou nakrájené hovězí předžaludky (existují však i vepřové), které snadno koupíme v obchodě s potravinami či v řeznictví. Obsahují málo tuků a… Číst více
Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin
Obchodní řetězce se staví do čela zachování… Číst více
V USA povolili prodej masa vypěstovaného v laboratoři z buněk živých zvířat. K dostání bude zatím jen v luxusních restauracích
Revoluci ve stravování se pokusí odstartovat ve… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně sbírat, sušit a skladovat vlašské ořechy: Osvědčené rady zkušených zahrádkářů nezklamou
Soukenický řízek podle normy ČSN: Základem úspěchu je pěkně prorostlý bůček, skvělou vláčnost zajistí i mléko
Polévkové koření bývá plné soli a umělých přísad. Vyrobte si vlastní za pár korun!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí marshmallow
Přidáno před 30 minutami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 17 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 20 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno 20. 5. 2024 08:32
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Přečtěte si Zobrazit více
Twisted bacon aneb Zakroucené tyčinky ze slaniny. Díky této fintě z Tik Toku bude slanina úplně nejkřupavější
Kuřecí stehna pečená na peřince z bylinkové nádivky: Delikatesa, kterou zvládne i začínající kuchař, chutná božsky
Jak na bramboráky plněné masem, sýrem či zeleninou? Těsto musí být hustší než obvykle, náplň obalená moukou bude skvěle držet