Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kterou barvu papriky si vybrat? Podle toho, jaké látky vašemu tělu právě chybí
Zdroj: Pixabay, TBIT

Je po svátcích a přišel ten nejvyšší čas začím myslet také na trochu zdravější jídla, než je cukroví a zbytky dobrot, nakoupených na silvestrovskou oslavu. I když to možná někteří neradi slyší, přišla doba pro zeleninu. Můžeme zkusit třeba papriky, které nám překvapí svými účinky.

Nečekané účinky paprik

I když bychom to od paprik možná ani nečekali, obsahují opravdu velké množství vitamínů, o které bychom neměli naše tělo připravit. Navíc je možné papriky použít jak ve studené, tak i v teplé kuchyni - je ale jasné, že při konzumaci tepelně neupravované zeleniny dodáme tělu více prospěšných látek než prostřednictvím zeleniny vařené. Méně známým faktem ale už asi bude to, že se paprika po svém importu z Ameriky v 19. století v Evropě zpočátku pěstovala jako okrasná rostlina. Samozřejmě se ještě nejednalo o tak velké lusky, jaké pěstujeme nebo kupujeme dnes, přesto by se daly jako potravina využívat.

Později naši předci začali paprikové lusky sušit a mlít, čimž vzniklo nové zajímavé koření. Až mnohem později přišla ke slovu i konzumace papriky jako čerstvé zeleniny a naši předci udělali dobře, že se k takovému kroku odhodlali. Dnes si můžeme vybrat z obrovského množství odrůd i mnoha barev a velikostí paprik, měli bychom proto také vědět, že každá působí na naše tělo trochu jinak.

Zelená, červená nebo žlutá?

Pokud tedy potřebujeme získat kyselinu listovou, bez níž se neobejdou hlavně těhotné ženy, měli bychom si vybrat papriku zelenou, o níž se dočteme, že zároveň dokáže povzbudit dobrou náladu. Červená paprika, která působí v salátu veselým a optimistickým dojmem, pro změnu obsahuje karoten, tedy vitamín A i vitamín C a navíc i rutin, což je látka, která dokáže pomoci v boji s kornatěním cév. Zmiňované vitamíny pro změnu pomohou od předčasných vrásek a známek stárnutí pokožky. Další často prodávanou barevnou variantou papriky je žlutá, v níž můžeme zase najít větší množství vitamínu E a také antioxidantů či luteinu. Ten tělo využije třeba na obranu před rozvojem šedého zákalu.

Kterou papriku si tedy vybrat a jak ji připravit? Ideální bude vyrobit si pestrobarevný zeleninový salát, ve kterém najdou svoje místo všechny barvy papriky. Tělo si pak jistě samo vybere, které prvky právě nejvíc potřebuje…

Chilli papričky pro štíhlou linii

Když je řeč o paprikách, nemůžeme zapomenout ani na ty úplně maličké, které si dovolí v syrovém stavu konzumovat jen skuteční odvážlivci. Jde o chilli papričky, které dokáží dodat jídlu ten pravý "říz", což mnozí ocení, ale jsou i lidé, kteří pálivá jídla rozhodně nevyhledávají. Ani ti by se ale tak úplně chilli papričkám vyhýbat neměli. Přijdou tak o účinky kapsaicinu, který je schopný upravit naše chutě a zbavit nás touhy po nezdravém jídle. A ještě jedna dobrá zpráva nakonec: chilli papričky jsou schopné pomoci při hubnutí. Proč tedy jejich účinky nevyzkoušet?

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více