Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí stehna pečená na peřince z bylinkové nádivky: Delikatesa, kterou zvládne i začínající kuchař, chutná božsky
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Kuře s nádivkou je klasika, která nikdy nezestárne. Ovšem zkusili jste už někdy péct nádivku společně jen se šťavnatými kuřecími stehýnky? To je teprve dobrota!

Co je potřeba vědět o přípravě kuřete

Kuře je oblíbené maso pro svou dostupnost a rychlou přípravu. A tou nejoblíbenější částí, o kterou se pomalu svádí rodinná bitva, bývají stehna.

Než začneme připravovat kuře, je třeba připomenout, že se maso nemyje. Jinak bychom totiž mohli nechtíc kontaminovat případnými bakteriemi okolní prostředí. Mytí ani nemá smysl, protože se stejně maso musí dostatečně tepelně upravit (na 180 °C se stehna pečou zhruba hodinu). Po každé manipulaci se syrovým masem si zároveň důkladně umyjte ruce.

Jaké koření na pečené kuře

Na pečené kuře můžeme použít pouze sůl a sladkou papriku. Ale byla by škoda se připravit o spoustu chutí, které můžeme dodat jemnému drůbežímu masu. Koření s názvem Směs na pečené kuře si můžeme zakoupit už za zhruba 18 Kč (30 g), variantou je samozřejmě i příprava podle vlastních chutí a představ.

Které koření a bylinky se tedy dají využít? Sáhnout můžeme po zázvoru, sušeném česneku, tymiánu, kardamomu, kurkumě, muškátovém oříšku. Do směsi můžeme přidat i trošku medu, variantou je i troška třtinového cukru. Obojí zajistí mírně karamelovou příchuť. Pikantní aroma dodá pálivá paprika, případně chilli.  

Jarní

Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…

Co je potřeba na bylinkovou nádivku

Bylinková nádivka nepatří jen k Velikonocům, připravit si ji můžeme kdykoliv. Do té základní varianty patří rohlíky, nejlepší jsou několik dnů staré, dále máslo, vejce, mléko, strouhanka. Z koření pepř, sůl a muškátový oříšek. A samozřejmě bylinky, podle toho, které jsou k dispozici.

Když chceme mít nádivku v jarní verzi, sáhneme po bylinkách a rostlinách, které nám aktuálně nadělila příroda. V této době je to především medvědí česnek, dále mladé kopřivy, špenát, polníček, potočnice, pampeliška, jarní cibulka, a také pažitka, případně petrželka.

Jak připravit kuřecí stehna zapečená s bylinkovou nádivkou

Na přípravu tohoto jídla si přichystejte: 4 kuřecí stehna, 1 a 1/2 lžičky sladké papriky, 1 lžičku zázvoru, 1/2 lžičky kurkumy, olej dle potřeby a 1 lžičku soli.

Na nádivku budete potřebovat: 5 starších rohlíků, 2 lžíce másla, mléko, strouhanku, 3 vejce, hrst nasekaných bylinek (třeba medvědí česnek), 2 stroužky česneku a sůl.

Jak na to? Troubu rozpalte na 180 °C. Máslo nechte povolit. Kuře dejte do pekáčku. Do hrníčku dejte papriku, zázvor, kurkumu, sůl a zalijte vše trochou oleje, aby se vytvořila kašička, kterou budete stehna potírat. Dobře promíchejte a mašlovačkou naneste na kuře ze všech stran. 

Nádivku připravte tak, že rohlíky pokrájíte na kostičky. Dejte je do misky, zalijte mlékem tak, aby jím mohly hezky nasáknout. Bylinky nasekejte, vejce rozklepněte do hrníčku. K houskám přidejte máslo, nasekané bylinky, vejce, prolisujte česnek, osolte a vše rovnoměrně promíchejte. Pokud bude třeba, zahustěte strouhankou.

Nádivku dejte do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku a rovnoměrně rozprostřete. Pokud nádivka nepokryje celý pekáč, dávejte vedle sebe vždy stehýnko a trochu nádivky. Pečením se chutě propojí. 

Při pečení přelévejte maso a nádivku výpekem. Když bude vše hezky nazlátlé a maso měkké (při píchnutí do masa nožem), můžete kuřecí stehna s nádivkou vyndávat z trouby. Společně se nádivka se stehny pečou asi hodinku. 

Vhodnou přílohou je bramborová kaše.

Zdroje informací:
Bezpečnost potravin: Mytí potravin 
Vitalia.cz: Odborníci varují před oplachováním drůbeže 

Náš tip: Medvědí česnek je skvělý čerstvý, ale když si připravíte pesto, bude vám dělat radost mnohem déle po sezóně. Připravte si ho podle tohoto videoreceptu.

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více