Kuře pečené na kysaném zelí: Chutná jako kachna, není ale tak tučné a připravit ho snadno zvládne i začátečník
5. 7. 2023 Vaření
Kuře má tu výhodu, že ho můžeme upravit snad na víc než sto způsobů. To na zelí připomíná kachnu – a skoro i tak chutná. Navíc ho připravíte ho v jednom pekáči víceméně bez práce a chuť bude vynikající.
Jak upéct kuře
Pečené kuře patří bezpochyby mezi jedno z nejoblíbenějších jídel. Jen tak ochucené solí, pepřem, paprikou a kmínem. Variantou jsou také různé bylinky: od tymiánu přes oregano až třeba po šalvěj.
Kuře se dá také upéct na zelí, podobně jako kachna. Na rozdíl od kachny nemá tolik tuku. Kuře se zelím můžeme upéct v jednom pekáčku, což je vynikající i proto, že se chutě krásně prolnou a výsledek je chuťově skvělý.
Mohlo by vás zajímat
Jak ochutit kuře na zelí
Kuře můžeme ochutit podobně jako kachnu jen solí a kmínem, ale můžeme chutě trochu pozměnit. Variantou je přidat koření obvyklé na pečené kuře, zajímavou možností je ale také mletá paprika, slanina, špek, případně kousek uzeného.
Zelí podložíme máslem, pak ochutíme pepřem, solí, lžicí cukru a pikantnost dodá i pár stroužků prolisovaného česneku. Výsledné aroma je třeba doladit podle vlastních chutí. Někdo má raději decentnější jídla, jiný dává přednost těm pikantním.
Potřebujete nakrmit několik hladových krků, a to co možná nejrychleji? Recepty z jednoho pekáče jsou přesně to, co hledáte. Vaření v tomto stylu znamená, že připravujete nějakou dobrotu, většinou…
Jak upéct kuře na zelí
Na přípravu kuřete na zelí budete potřebovat: 1 větší kuře, 500 – 600 g kysaného bílého zelí, máslo podle potřeby, 6 stroužků česneku, kmín, pepř, sůl a lžíci cukru.
Jak na to? Kuře nakrájejte na kusy. Osolte, opepřete a posypte kmínem. Na dno pekáče dejte asi tři plátky másla. Zelí nechte okapat a pak ho dejte na máslo. Česnek prolisujte na zelí, zasypte cukrem, trochu osolte a opepřete. Kousky kuřete dejte na zelí, navrch kuřete nakrájejte čtyři plátky másla. Do pekáčku nalijte asi dva hrnečky vody.
Troubu nastavte na 180 °C a pekáč do ní vložte. Pečte půl hodiny. Pak pekáč vyndejte z trouby, zelí promíchejte a znovu dejte do trouby péct další čtvrt až půlhodinu, dokud nebude kuře upečené doměkka.
Ke kuřeti na zelí se hodí třeba bramborová kaše, ale i bramborové knedlíky. Kuře si můžete dát i zastudena s chlebem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak upéct šťavnaté kuře? Víme, jaká směs koření je nejlepší, a prozradíme osvědčený trik, díky kterému se maso rovnoměrně propeče
Jak hnojit rajčata: Správné postupy zajistí bohatou úrodu a zdravé rostliny po celou sezonu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 8 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 10 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 12 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 13 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 13 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Kuře provoněné citronem 3x jinak: Fantasticky chutná s bylinkami, česnekem i bulgurem