Cmunda po Kaplicku: Jihočeský bramborák s uzeným je voňavá, křupavá a šťavnatá dobrota, kterou připravíte za chvilku
10. 11. 2023 Vaření
Původně jídlo z nouze se v polovině minulého století stalo hitem a ovládlo hospody i závodní jídelny. Jihočeský bramborák, kterému se říká cmunda po Kaplicku, s uzeným masem a kysaným zelím je oblíbený dodnes.
Tradiční český bramborák
Cmunda je starším názvem pro bramborák. Toto označení se používalo hlavně v Jižních Čechách. Na Moravě se zase využíval název krompelák, v Podkrkonoší to byla bramborka, v Krkonoších bandorák či sejkory, v okolí Domažlic a Prostějova to byl báč. Tyto a další regionální názvy pro bramborák se stále občas používají. V každém případě se jedná o tradiční české jídlo. Lišil se nejen jeho název, ale také podoba. Do některého bramboráku se dávala cibule, do dalšího zase uzené, slanina, dokonce také jablka, povidla, jindy se kombinoval třeba se zelím. Variant bramboráku je zkrátka spousta. Možná dokonce i více, než regionů.
Mohlo by vás zajímat
Cmunda po Kaplicku
Cmunda po Kaplicku je speciálním případem. Vznikla totiž z nouze a ve své době (2. polovina 20. století) zaplavila hospody. Kde se vzala? V jihočeské příhraniční Kaplici. Tamní šéfkuchař Oto Kořínek totiž potřeboval jídlo pro strávníky, kteří přišli po zavírací době. Propojil tedy bramborák, uzené maso a kysané zelí a hit byl na světě. Přichystat si ho můžeme i doma.
Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…
Příprava cmundy po Kaplicku
Na přípravu bramboráku budete potřebovat: 500 g brambor, 100–120 g hrubé mouky, 3 stroužky česneku, 120 ml horkého mléka, 2 vejce, mletý pepř, majoránku , sůl, 300 g uzeného masa a olej na smažení.
Jak na to? Česnek oloupejte a utřete ho s trochou soli. Syrové brambory oloupejte, omyjte a nastrouhejte do mísy. Přidejte horké mléko, česnek, rozklepněte vejce, osolte, přidejte pepř a rozemnutou majoránku. Vše promíchejte. Uzené maso nakrájejte na plátky o tloušťce asi půl centimetru.
Na pánvi rozehřejte trochu oleje. Lžící dávejte do oleje bramborové těsto, rozetřete ho do stejnoměrné vrstvičky, na to dejte plátek masa a znovu vrstvičku bramborového těsta. Smažte zvolna po obou stranách. Ke cmundě po Kaplicku patří dušené zelí.
Náš tip: Připravte si cmundu po Kaplicku podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Co s vařeným masem z vývaru? Vykouzlete z něj další skvělé jídlo za pár korun
Desatero nejčastějších otázek a odpovědí na téma grilování. Jak a na čem grilovat, různé způsoby grilování
Buchty po ránu: Brownies cheesecake podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a překvapí netradiční chutí a vůní
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 9 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 10 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 12 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 13 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 14 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní