Božena Němcová neuměla moc vařit, pravidelně dostávala jídlo od přátel, bez piva se neobešla a měla ráda i rum
10. 2. 2024 Historie a zajímavosti
Osud jí vyměřil jen krátký čas života. Přesto ho dokázala vrchovatě naplnit. Božena Němcová byla inteligentní krásná žena, která v mnohém předběhla dobu, v níž žila. Žena byla tehdy ceněna ve společnosti spíš podle toho, jaká byla hospodyňka. V této disciplíně slavná spisovatelka zcela pohořela.
Domácnost ji nebavila
Barunka Panklová (1820-1862) od dětství ráda četla, od dcery podkoního Pankla se ale očekávalo, že bude umět vést domácnost, vařit, péct a samozřejmě šít, ve volných chvílích vyšívat.
Ani jedno z toho mladou Barboru nebavilo. Když o teprve sedmnáctiletou dívku bez věna projevil zájem o 13 let starší úředník finanční správy Josef Němec, rodiče souhlasili. Mysleli si, že domácnost, rodina a děti nakonec udělají z jejich dcery správnou hospodyňku.
To se ale nepodařilo. Vlastenecky zaměřený Josef Němec nebyl oblíbený u svých nadřízených a moc peněz domů nenosil. A s tím málem zase neuměla hospodařit jeho mladá manželka.
A kdy a jak se z Barbory stala Božena? Vlastenci, ke kterým patřila i Barbora Němcová, si měnili jména, aby zněla česky. Barbora si začala říkat „Božena“ (údajně se inspirovala pověstí Oldřich a Božena). Prvně se jako Božena Němcová podepsala pod báseň Českým ženám v 27. čísle Květů v roce 1843.
Mohlo by vás zajímat
Co se tehdy vařilo?
V první polovině 19. století, kdy se mladá novomanželka pokoušela uspět v kuchyni, se jídelníček bohatých a chudých výrazně odlišoval. Tehdejší střední třída, tedy zámožní měšťané nebo statkáři, se z dnešního pohledu stravovala docela zdravě a vyváženě.
Z masa bylo oblíbené vepřové a hovězí, občas zvěřina, z drůbeže pak husy a kachny. Kuřata se nejedla, ta se nechala pěkně vyrůst a ze slepice se vařila vydatná polévka. Běžné byly ryby, vzácnosti nebyli ani raci. Na ochucení se používaly čerstvé bylinky, nejčastěji šalvěj a řeřicha.
Tuky zastupovaly máslo a sádlo, rostlinné oleje si cestu na naše stoly teprve probojovávaly. Součástí jídelníčku byla zelenina, většinou tepelně upravená, ale i kysané mléčné výrobky, především tvaroh.
Základem pečení byla celozrnná mouka, ta bílá se ve větší míře zařadila až v druhé polovině 19. století.
Mohlo by vás zajímat
Božena neměla peníze
Lze předpokládat, že tak široký soriment surovin na vaření a pečení Božena Němcová neměla. Vzhledem k téměř permanentně neutěšené rodinné finanční situaci se u nich připravovaly většinou kaše, a to obilné slané či sladké. Hojně rozšířené byly brambory, které sloužily jako základ mnoha pokrmů.
Začínající spisovatelka Božena Němcová měla mnoho přátel (především z řad mužů), kteří se jí snažili pomáhat, a to obzvlášť poté, co její manžel byl přeložen mimo Prahu. Jen díky nim měly děti oblečení a obutí, díky nim neumřela celá rodina hlady.
Mohlo by vás zajímat
Alkohol od Ferdinanda Fingerhuta
Asi největším „sponzorem“ byl Ferdinand Fingerhut, bratr Vojty Náprstka (Fingerhuta). Ferdinand vlastnil pivovar v domě U Halánků na Betlémském náměstí (dnešní Náprstkovo muzeum) a Černý pivovar na Karlově náměstí. Tam také tento milovník hudby, divadla a krásných žen založil kulturní salón, kde se scházeli významní literáti a umělci včetně Boženy Němcové.
Ta často docházela za Fingerhutem do domu U Halánků. V tamní vinopalně se vyrábělo několik druhů alkoholikých nápojů. Němcová si od Fingerhuta půjčovala peníze, dostávala od něj jídlo, zcela pravidelně pivo a podle Vojty Náprstka chodila pro rum a další alkohol. Zřejmě v něm občas hledala útěchu, když jí existenční starosti přerůstaly přes hlavu.
Aby to krásné mladé ženě nebylo trapné, Ferdinand ji vždy poprosil o nějakou menší práci, například psaní adres na obálky.
Mohlo by vás zajímat
Na Rettigové oceňovala češtinu, ne recepty
Božena Němcová zemřela na dnešní dobu mladá, bylo jí necelých dvaačtyřicet let. Bez pomoci přátel by ale zřejmě nedožila ani tohoto věku.
A ještě trochu kuriózní poznámka na závěr: Když Božena Němcová vezla chodským vesničankám nejlepší české knihy, byla mezi nimi i kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové. Asi nikoho nepřekvapí, že to nebylo kvůli receptům, Němcová oceňovala její literární talent a češtinu.
Náš tip: Různé kaše byly oblíbeným jídlem převážně chudších vrstev 19. století. Určitě by chutnala i hrachová s osmaženou cibulkou podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
Stanislava Jarolímková: Slavné Češky a jejich blízcí, Universum 2019
muzeum3000.nm.cz: Božena Němcová a bratři Fingerhutové
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Krůta nebo krocan? Jak poznat krůtu od krocana a jaký je mezi nimi rozdíl
Krůtí maso je oblíbené u dětí i dospělých. Díky nízkému obsahu tuku ho řadíme mezi masa dietní a díky vysokému obsahu bílkovin je vhodné také pro… Číst více
Jak správně rozříznout vanilkový lusk? Jednoduchý postup předvede videonávod
Vanilkový lusk (neboli vanilková tobolka) má hnědou až černou barvu, je velmi tenký, většinou zakroucený a dorůstá do délky 10–20 cm. Původem pochází… Číst více
Jak vyrobit dokonalý vanilkový extrakt? Jednoduchý postup ukážeme ve videonávodu
Věděli jste, že vanilkové lusky jsou plodem popínavé orchideje? Ano, je to tak, původem vanilka pochází až z Mexika, její květy mají zelenobílou až… Číst více
Brusinky až z Ameriky. Dělá se z nich omáčka ke krocanovi a hodí se i do moučníků
Když se řekne brusinky, asi si představíte jen ty… Číst více
Nejlepší knedlík rakouských hor: Pochutnejte si i doma na sladké specialitě Germknödel
Je velký přes celý talíř, nadýchaný jako peříčko,… Číst více
Devatero chutí krůtího masa: Jak péct celého krocana a jak na božská krůtí stehna s vínem?
Kde jinde najdete bílé i červené maso najednou?… Číst více
Crème anglaise aneb Vanilková omáčka: Nedá moc práce a fantasticky dochutí nejeden dezert. Takhle se správně dělá
Že jste neslyšeli o crème anglaise? Jde o… Číst více
Dokonalé francouzské toasty ze zbylé vánočky: Sváteční snídaně provoněná rumem a vanilkou zachutná každému
Nepodařilo se vám sníst celou vánočku? Pokud jste… Číst více
Vánoční rekordy: Největší štědrovečerní večeře vážila téměř deset kilo. Restaurace ji za určitých podmínek nabízela zadarmo
Vánoční svátky jsou často i ve znamení velké… Číst více
Buchtičky s krémem: Hrnkové těsto usnadní přípravu vláčných buchtiček a s voňavým vanilkovým krémem chutnají jak od babičky
Říkáme jim dukátové buchtičky nebo buchtičky s… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
„Il Boemo“ Josef Mysliveček měl na talíři spoustu zeleniny a mohl si pochutnávat na tiramisu, které sloužilo jako afrodisiakum
Chléb ze špaldové a žitné mouky: Poradíme vám s postupem a jiný už chtít nebudete
Desatero na téma bramborové placky: Nabízí se mnoho možností s jednou základní surovinou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno před 3 hodinami
Gyóza knedlíčky
Přidáno před 6 hodinami
Jogurtový chlebíček
Přidáno před 6 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
Přidáno před 7 hodinami
Boží milosti s kysanou smetanou a šlehačkou
Přidáno před 9 hodinami
Letní rajčatový salátek
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelníček Marie Terezie: Milovala šneky z kynutého těsta, ujížděla na sladkém a prosadila pěstování brambor
Jídelníček šlechty 19. století: K snídani stačil jen hrnek kávy, oblíbeným předkrmem byli šneci, na čtyři porce jich bylo třeba 48
Poslední rakouská císařovna Zita jedla račí ocásky s vinnou omáčkou, ale zřizovala jídelny pro chudé a sama zažila hlad