Polévka z hlívy s medvědím česnekem: Svěží, a přitom vydatná jarní polévka voní česnekem, pikantní chuť jí dá pálivá paprika
3. 4. 2024 Vaření
Polévka z hlívy s medvědím česnekem je vynikajícím jarním jídlem. Můžete si ji připravit třeba v pikantní podobě a kromě chutě česneku přidat třeba i pálivou papriku, případně feferonku.
Polévka s medvědím česnekem
Teď je sezóna medvědího česneku. Tato časně jarní aromatická bylinka vonící česnekem je skvělou možností, jak si zpestřit jídelníček, a do polévek se krásně hodí. Kromě typické chuti dodá i krásně svěže zelenou barvu a potěší chuťové buňky i oči.
Polévku s medvědím česnekem můžeme přichystat pouze s bramborami, ale také do ní dát druhou významnou ingredienci - hlívu. Když už ji neseženeme v lese, můžeme sáhnout do připravených zásob, ale také do chladicího pultu v supermarketu. Tato houba totiž bývá poměrně běžně k sehnání.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience do polévky z hlívy s medvědím česnekem
Kromě hlavních ingrediencí, tedy hlívy, medvědího česneku a brambor, je polévka plná papriky v nejrůznějších podobách. A tady záleží na tom, jaké chutě upřednostňujeme. Může jít pouze o sladkou papriku, ale také můžeme sáhnout po pálivé, případně uzené. Variantou je i papriková pasta. Možná máte pastu i doma připravenou. Kdo má rád pálivé, může přidat chilli papričku. Na polévku ideálně využijeme vývar.
Obliba této aromatické byliny poslední dobou prudce stoupla. A tak se medvědí česnek houfy mlsných Čechů vydávají sbírat do (zejména lužních) lesů a svá místečka si začínají bedlivě střežit. Pokud…
Polévka z hlívy s medvědím česnekem
Na tuto pikantní polévku budete potřebovat: 250 g hlívy, 3 středně velké brambory, 1 lžičku sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1/2 lžičky uzené papriky (nemusí být), 1 lžíci paprikové pasty, 1 litr zeleninového vývaru, 1 lžíci másla, 1 lžíci mouky, menší svazek medvědího česneku, sůl a čerstvě mletý pepř.
Jak na to? V hrnci nechte rozpustit máslo, zasypte ho moukou a udělejte světlou jíšku. Přisypte papriky, nechte je rozvonět a hned zalijte vývarem. Prošlehejte, ochuťte paprikovou pastou a přiveďte polévku k varu.
Brambory oloupejte a nakrájejte je na kostičky, hlívu nakrájejte na jemné proužky a přidejte vše do polévky. Vařte doměkka. Do hotové polévky vmíchejte jemně pokrájený medvědí česnek a případně dochuťte solí a pepřem.
Náš tip: Z hlívy si můžete připravit i podle tohoto videoreceptu dršťkovou polévku a navrch ji ozdobit medvědím česnekem
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit světlou jíšku? Stačí pouze mouka a tuk, za pár minut je hotovo
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Vynikající sirup z bezových květů zastudena si můžete připravit právě teď. Kromě bezu stačí citron a pár ingrediencí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 15 minutami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 37 minutami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 12 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Medvědí česnek začíná růst: Jak ho v přírodě poznat, kam se za ním vydat a jak ho sbírat? Díky těmto tipům se už nespletete
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na chleba ve vajíčku? Aby byl perfektní, potřebujeme dobře ochucená vajíčka a správně rozehřátý olej