Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

vepřové se skořicí a zeleninou
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Vůně skořice vyvolává útulnou atmosféru. Nepatří pouze k Vánocům, i když pro svou prohřívací schopnost je ideální v zimě. Dopřejte si toto aromatické koření ve výborném nápoji, sušenkách i v kombinaci s vepřovým masem.

Aromatická skořice

Neodolatelná vůně skořice vyčaruje v každé kuchyni útulnou atmosféru. Od starověku byla považována za vzácnou a ceněnou surovinu. Skořice je typická svou teplou, sladkou chutí. Můžete si ji pořídit rozemletou na prášek, ale i jako svitek kůry. V podobě éterického oleje se pak používá třeba i do likérů.

Odkud pochází skořice? Skořice je část vnitřní kůry skořicovníku Cinnamomum verum, což je stálezelený strom původem ze Srí Lanky. Stonky se z rostliny sklízí ve druhém roce a vnitřní kůra se extrahuje a nechá se sušit v dlouhých pruzích. Stočí se do svinutého tvaru. Po vysušení se krájí na nám známé tyčinky skořice. Důležité je také vědět, že existují různé druhy stromů. Pravá skořice (cejlonská) je světle hnědá, drobivá, silnější a pikantnější, zatímco komerčně dostupná skořice má červenohnědou barvu a tvrdou dřevitou texturu.

Skořice patří mezi potraviny, které mají podle ajurvédy teplou, uklidňující a prohřívací chuť. Pro studené zimní dny je naprosto ideální. Hodí se nejen do svařeného vína, ale také do koláčů, polévek. Tyčinky skořice se většinou využívají tam, kde se vaří pomalu, aby se vyluhovaly. Po uvaření se skořice vyndá a vyhodí. Mletá skořice se přidává do suchých směsí a různých těst, hodí se i do jogurtů, snídaňových směsí nebo jako součást sladké posypky. Dobře ale funguje i ve spojení se slanými masovými nebo zeleninovými pokrmy. 

Skořicový čaj

Skořici využívá ajurvédská medicína pro lepší trávení. Chcete-li si připravit svůj vlastní uklidňující čaj, dejte jednu lžičku (2,6 g) mleté skořice do hrnku (235 ml) vroucí vody a zamíchejte. Skořicový čaj si můžete připravit také tak, že tyčinku skořice ponoříte do vroucí vody na 10–15 minut. Dá se pít studený i teplý. Můžete si ho ale také různě dochutit. Třeba tak, že do hrnku přidáte lžičku medu a měsíček citronu. 

Skořicové sušenky

Skořicové sušenky si můžete připravit nejen o Vánocích. Skořice poslouží jako součást těsta, ale třeba i na obalení. Sušenky můžete připravit z křehkého těsta pomocí vykrajovátek, ale také z listového těsta. Na sušenky z listového těsta stačí rozválený plát potřít máslem, posypat cukrem se skořicí a zarolovat. Ze srolovaného válečku pak nakrájejte plátky. Odebírejte je a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte dozlatova při 180 °C.
Velmi chutné jsou také tyto voňavé skořicovo-ořechové sušenky, které vydrží až několik týdnů.

Náš tip: Připravte si podle tohoto videoreceptu skořicové šneky

Skořice ve slaných pokrmech

Jak už jsme psali, skořici můžete také využít v jiných pokrmech, než jsou dezerty a nápoje. Toto koření hodně využívá indická kuchyně, která je charakteristická svou rozmanitostí. Mezi její poznávací znaky patří ostrost a sladkost. Typickým zástupcem je třeba kuře nebo vepřové vindaloo, což je pikantní směs řady koření, včetně zázvoru, kurkumy, pepře, římského kmínu a samozřejmě skořice. Jeho jemnější a sladší verzí je kuřecí tikka masala. Tikka masalu můžete zakoupit hotovou, ale také si ji připravit sami. Hodí se také třeba podávat k indickému chlebu naan. Skořice bývá často ve společnosti různé zeleniny, obzvlášť rajčat. Přidává se i na dochucení do rajské omáčky.

Výborným prohřívacím jídlem je například vepřové se skořicí a zeleninou, jako jsou fazolky, paprika, rajče a cuketa. Kromě skořice mu dodává chuť bulharské koření čubrica (v hlavní roli saturejka). 

Zdroje informací:
Wikipedia.org
https://www.finedininglovers.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více