Anthony Bourdain odhalil obyčejným lidem zákulisí vysoké gastronomie
Novinář, moderátor, aktivista, spisovatel - především ale šéfkuchař. To všechno byl Anthony Bourdain, rodák z amerického New Yorku a šéfkuchař vyhlášeného manhattanského podniku Brasserie Les Halles. Bourdain vystudoval prestižní The Culinary Institute of America. To v něm vzbudilo zájem o takzvanou haute cuisine, neboli vysokou gastronomii a její umění. O zákulisí světa luxusních restaurací a michelinských kuchařů napsal knihu s názvem Důvěrnosti z kuchyně, která toto prostředí přiblížila i běžným lidem.
Bourdain měl na kontě několik úspěšných televizních pořadů, v nichž cestoval po světě a ochutnával cizokrajné kuchyně a lokální speciality. Angažoval se v boji za ženská práva a také v kampani MeToo. Bohužel skončil tragicky; v roce 2018 jej našli mrtvého v pokoji hotelu Le Chambard ve Kaysersberg-Vignoble ve francouzském departementu Haut-Rhin, kde zrovna natáčel další díl jednoho ze svých kulinárně-cestovatelských pořadů. Příčinou smrti byla sebevražda. Navzdory smutnému a předčasnému konci se ovšem Bourdain nesmazatelně zapsal do historie moderní gastronomie.
Související články
Alternativy k těmto receptům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 11 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Přečtěte si Zobrazit více
Vánoční štóla: Německý symbol Vánoc pochází z Drážďan, ta pravá drážďanská je s kandovaným ovocem a voní máslem
Polský okurkový salát mizeria voní koprem a v létě báječně osvěží. Smetana a citron dodají jemnou a lehce nakyslou chuť
Od nápojů po dezerty: Mrkev dětem schováte do jakéhokoli druhu pokrmu. Mrkvovému dortíku nebo sladké omáčce neodolají!