Svatomartinské recepty - ke svatomartinskému menu patří nejenom pečená husa
Středověká tradice uctívání kultu sv. Martina je spojena s velkým hodováním a tedy i přípravou tradičních pokrmů. Protože prý husy kejhaly Martinovi do kázání, končí za trest každým rokem kolem 11. listopadu na mnoha evropských pekačích. A protože se spolu s Martinem oslavuje také konec zemědělské sezony, zapíjí se husí pokrmy svěžími mladými svatomartinskými víny. Češi i Moravané nepohrdnou také moučníkem, obvykle svatomartinským rohlíčkem, nebo i tradičním posvícenským koláčem.
Ke svatomartinské huse vyberte svůj oblíbený knedlík, zelí lze připravit jen s kořením, nebo i třeba s jablky. I recepty na rohlíčky a koláče najdete v mnoha lahodných variantách. Ačkoli jsou základní pokrmy dané tradicí, svatomartinské menu lze rok po roce připravovat v různých obměnách. A přidat můžete i různé odrůdy svatomartinských vín. Třeba vám rozvážou jazyk natolik, že si po jídle zazpíváte i svatomartinské koledy. Přejeme vám veselé a chutné svatomartinské hody!
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 16 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 16 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19