Kopr - aromatický doplněk mnoha receptů
Kopr vonný nemá své jméno jen tak pro nic za nic. Tato bylinka voní opravdu omamně, což je bohužel i důvod, proč ji ne každý vyhledává. Například tradiční koprová omáčka je zdrojem rozbrojů v mnoha rodinách. Někde ji běžně jedí, jinde ji vůbec nevaří a ta „černá ovce“, která ji má ráda, na ni musí tajně chodit třeba k babičce. Koprová omáčka se dělá buď s masem, nebo s vajíčkem natvrdo a podává se k ní houskový knedlík, nebo vařené brambory.
Kopr dokáže jídlo výrazně proměnit. Bez něj by například nebyla ani typická dobrota jihočeské kuchyně - nakyslá, přesto jemná kulajda. Polévka s houbami a bramborami zahřeje i zasytí, třeba když zmoknete na procházce. Kopr se skvěle hodí do smetanového přelivu na pečené tučné ryby, například k lososovi. Dobře doplní také vejce a dochutí jogurtové dipy k hranolkám nebo brambůrkům. Často se rovněž přidává do láku na nakládané okurky.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 1 hodinou
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 1 hodinou
Naložené ředkvičky
Přidáno před 13 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19