Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Českem s chutí: Poznejte pikador a dejte si Budvar ke kaprovi. Ochutnejte jižní Čechy!
Zdroj: Kapr na pivě. Zdroj: Toprecepty.cz, Ivace64

Velice často platí přísloví "jiný kraj, jiný mrav" a úplně nejšastěji se to dá říct o jídle. Vydejte se proto s námi po krajích České republiky a ochutnejte ty nejvzácnější poklady české tradiční i netradiční kuchyně. Začneme v jižních Čechách: kraji plném rybníků s macatými kapry, hlubokých lesů, kde roste hříbek na každém kroku, pikadoru a cmundy.

Základem je jednoduchost

Jižní Čechy byly dříve krajem chudých sedláků, kteří si nemohli dovolit honosná jídla, ale zároveň potřebovali dostatek živin pro náročnou celodenní práci na poli. Základem mnoha pokrmů tedy byly snadno dostupné a vydatné suroviny, jako jsou brambory, zelí a houby z místních lesů. Hlavní jídla, jak je známe dnes, se vařila většinou jen v neděli a sváteční dny. Díky svojí sytosti a jednoduchosti měly speciální místo v jihočeském jídelníčku vždy polévky. Specialitou tohoto kraje je kulajda, hustá polévka se smetanou, koprem, vajíčky a houbami.

Ryby, kam se podíváš

Když v krásném lázeňském městě Třeboň, které nalezneme asi 20 kilometrů od Českých Budějovic, Jakub Krčín z Jelčan budoval v 16. století Rožmberk, největší rybník v České republice, měl mu při tom podle pověsti pomáhat čert. To se podepsalo na kaprech, jejichž masa jsou při podzimních výlovech třeboňských rybníků k dostání stovky kilogramů. Právě kvůli pomoci pekelníka je jich údajně vždy dostatek a mají čertovsky dobrou chuť. Kapr se připravuje na mnoho způsobů; jí se nadívaný, upravený podle blatenských rybářů, kapr "načerno", "namodro" či kapr "jordán" - jde o úpravu, při níž se ryba podusí na červeném víně. Tamní specialitou jsou také kapří hranolky. Na tenké proužky nakrájené okořeněné filety se obalí v hladké mouce s trochou papriky a škrobové moučky a následně se smaží na oleji. Jedná se o skutečnou delikatesu.

Na své si přijdou i milovníci sladkého

Na jihočeské dezerty opravdu není radno zapomínat. Mezi sladké pochutiny patří horké koblihy s roztékající se marmeládou, výborné vdolky s žahourem, sladkou omáčkou z borůvek z místních lesů, a dále hnětýnky, které se připravují při poutích a masopustech. U hranic jsou sladkosti i pokrmy obecně ovlivněny rakouskou a německou kuchyní.

Pikador, cmunda a bác

Nejlepší pikador koupíte ve stánku na Lannově třídě v Českých Budějovicích. A co to ten pikador vlastně je? Jde o párek v rohlíku, který prý roku 1972 českobudějovický řezník Václav Masopus objevil během dovolené ve Španělsku. Vynález začal prodávat ve své masně v Krajinské ulici rovněž v Českých Budějovicích a nazval jej pikador podle španělských krotitelů býků. Bramboráky Jihočeši v zásadě připravují jako cmundu a velmi oblíbená je příprava cmundy po kaplicku, která se od té normální liší přidaným zelím a uzeným masem. Z Prácheňska pochází například speciální slaná buchta bramborka, jejíž obdobě se na Plzeňsku říká bác.

Kde se najíst?

Pokud si chcete pochutnat na dobrotách z Jihočeského kraje, kolikrát stačí jít do supermarketu. V každém najdete výrobky z jihočeské Madety, piva Budvar a Platan a po chvíli hledání byste rozhodně narazili i na jihočeského kapra. Pokud se přesto vydáte přímo do jižních Čech, abyste si prohlédli krásy Českého Krumlova nebo Třeboně, plavili se na raftech po Vltavě z Vyššího Brodu či objevovali krásy Šumavy, rozhodně stojí za to navštívit některé restaurace. V Českém Krumlově doporučíme Jakub restaurant, kde můžete ochutnat speciality z ryb, lívance s borůvkovým žahourem i tu vyhlášenou cmundu.

Pro navození středověké atmosféry rozhodně v Krumlově nevynechejte ani Krčmu U Kata, která vás svojí atmosférou donutí vžít se do kůže středověkých štamgastů a pocestných. V Českých Budějovicích určitě stojí za návštěvu historická restaurace Masné krámy, kde vám k dobrému jídlu natočí místní Budvar. Pro milovníky ryb jsou tu potom restaurace Šupina a Šupinka v Třeboni, kam si můžete zajít pochutnat na kaprech, úhořích, sumcích, candátech a dalších skvělých rybích specialitách.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více