Kopr může mít v kuchyni všestranné použití. Nemusí být nutně jen součástí kulajdy a omáčky
Kopr je svěží a velice životaschopná bylina, semínka vykazují schopnost klíčení ještě po 3-10 letech. Snadno se množí samovýsevem, stačí nechat dozrálé stonky v půdě a na jaře brzy vyrostou nové rostlinky.
Nejčastěji upotřebíme kopr v polévkách a omáčkách, ale hodí se i do salátů, bramborových jídel, nepostradatelný je při nakládání hub a zeleniny (kysané zelí), výborně se doplňuje s rybami (hlavně lososem).
Polévky s koprem
Kromě nejznámější kulajdy a jiných mléčných polévek sem můžeme zařadit různé zeleninové a houbové polévky. Kopr se do nich přidává nakonec, aby zůstal svěží.
Omáčky s koprem
Kdo by neznal koprovku! Překvapivě s koprem můžete uvařit i jiné omáčky, třeba fazolkovou, kedlubnovou nebo chřestovou.
Ryby s koprem
Z ryb se kopr nejvíc hodí k lososu uzenému i čerstvému, ale kopr můžete kombinovat i s jinými rybami jako je pstruh, obyčejné filé nebo mořské plody.
Saláty s koprem
Nejznámější salát je tzatziky, ale kopr se hodí i do bramborových salátů jako nový chuťový rozměr. Dobře se doplňuje se zelím, kedlubnami, okurkami i červenou řepou.
Bramborová jídla
Kopr tvoří s bramborami skvělou kombinaci, ať už jsou pečené, zapékané, vařené nebo dušené a doplněné omáčkou.
Zeleninová jídla
Stejně jako v případě salátů se kopr v teplé kuchyni nejlépe snoubí s cuketou a červenou řepou, ale hodí se i k mrkvi, fazolkám nebo květáku.
Koprové dipy
Ve studené kuchyni tvoří nejrůznější dipy a omáčky s koprem významný doplněk různých grilovaných, smažených nebo pečených jídel. Kopr se vmíchává především do jogurtu, kysané smetany nebo žervé.
Nakládaná zelenina a houby
Sterilované i kvašené okurky nebo kysané zelí si bez kopru ani neumíme představit. S úspěchem ale ochutí i nejrůznější čalamády, čatní a jiné produkty.
Konzervace kopru
Mladé lístky kopru se po nasekání dobře mrazí, ale můžete je také naložit do octa nebo soli a mít je po ruce kdykoliv.
Léčivé účinky
Žvýkání semen podle bylinkářky Dagmar Lánské zajistí vonný dech a nálev z nich posílí vaše nehty. Kopr také pomáhá k lepšímu trávení, účinkuje prý při škytání, nadýmání a nespavosti.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno před 12 hodinami
Gyóza knedlíčky
Přidáno před 15 hodinami
Jogurtový chlebíček
Přidáno před 15 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
Přidáno před 16 hodinami
Boží milosti s kysanou smetanou a šlehačkou
Přidáno před 18 hodinami
Letní rajčatový salátek
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak bezpečně užívat jablečný ocet? Maximálně dvě lžíce ve sklenici s vodou před nebo po jídle, a to jen krátkodobě
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Manželé se „z donucení“ pustili do přípravy hot dogů: Vyrábíme vlastní klobásy, v obchodech jsme si nevybrali, říkají
Komentáře