Využití rajčat v kuchyni - nejoblíbenější recepty
Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho jasným důkazem. Tahle zelenina - ale je to vlastně zelenina? Na konci 19. století proběh v USA soudní proces, který to měl rozhodnout. Zdá se vám to banální? Ale nebylo. V případu Nix vs. Hedden šlo totiž o dovozní clo, které se vztahovalo na zeleninu, ale už ne na ovoce. Nejvyšší soud Spojených států amerických tehdy rozhodl, že rajče je zelenina. Evropský parlament v roce 2011 ovšem lilek rajče, tedy rostlinu, na níž rajčata rostou, označil za ovoce. Jedna obecně platná odpověď tedy neexistuje a je to na vás, za co rajčata považujete.
Důležité je vědět, že rajská jablíčka jsou podobně zdravá, jako obyčejná jablka sladká. Rovněž obsahují vodu, vlákninu, vitamíny C a E a další důležité antioxidanty, dále v nich najdeme draslík, ale i sodík. Jak v obchodě poznáte, že kupujete poctivá rajčata? Je to tak, že rajčata na větvičce nikdy nemohou dozrát všechna naráz, některá by tedy měla být zralejší než jiná. Pokud držíte větvičku, na níž jsou všechny plody hezky červené, pak víte, že byla utržena s ještě zelenými rajčaty, která pak dozrála pod vlivem umělého záření. Pocitvá rajčata také výrazněji voní, o rozdílu v chuti ani nemluvě.
Když si přinesete rajčata domů, skladujte je při teplotě okolo 10°C, rozhodně ne v lednici, kde je na ně příliš chladno. Rajčata pak zkonzumujte nejlépe do týdne, protože tyto plody po dozrání moc dlouho nevydrží. Křupavá čerstvá rajčátka využijte syrová, měkčí kusy poslouží v teplé kuchyni nebo třeba k výrobě domácího kečupu.
Související články
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 9 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 10 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 22 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
První perníky daly jméno Celetné ulici. Pekly se s pepřem a často nesloužily k jídlu
Sedmero potravin, které vám usnadní hubnutí: Jezte je a kila poletí dolů!
Středověcí Vikingové si dusili hovězí na víně, vařili pivo z řebříčku a pomocí cibulové polévky „diagnostikovali“ zranění