Rajská omáčka, klasika české kuchyně! Vymysleli ji Italové, z naší úpravy by ale zřejmě byli na větvi
23. 6. 2021 Historie a zajímavosti
Rajská omáčka s plněnými paprikami nebo plátkem hovězího patří ke klasikám české kuchyně. Ačkoliv „rajdu“ s knedlíkem si dáte patrně asi vážně jenom u nás, omáčka z rajčat jako taková vznikla v Itálii před mnoha staletími. Rozdíly jsou ve způsobu dalšího využití, samozřejmě servírování, ale i v přípravě.
Al sugo
V hlavní roli rajčata. To platí o rajském protlaku, rajské polévce a rajské omáčce, kterou Češi milují. Vynikající omáčka se u nás nejčastěji podává s houskovým knedlíkem, někdy s těstovinami typu kolínka, a bývá doplněna plátkem měkkého hovězího, nakrájeným vařeným jazykem, vařeným paprikovým luskem s masovou náplní nebo kuličkami z mletého masa. Rajská omáčka jako taková je v tuzemsku oblíbená, ale nejedná se o náš vynález. Podle všeho ji vymysleli Italové; první písemně zaznamenané recepty na rajčatovou omáčku najdeme v knize Il Cuoco Galante od Vincezna Corrada, která pochází z roku 1773. Tam je ale rajčatová omáčka popsána spíše jako dochucovadlo podávané v menších porcích, takže něco jako kečup nebo dip. Důležité je, že základem vždy byla spařená a pak s kořením rozvařená rajčata.
Mohlo by vás zajímat
Z dochucovadla na omáčku podávanou přímo jako součást hlavního chodu rajská povýšila v roce 1790, kdy se takto objevuje v kuchařské knize Francesca Leonardiho L'Apicio moderno. Zhruba o 50 let později podle knihy Jídlo: Dějiny chuti od Briana Cowana se rajská rozšířila po celé Evropě. V Itálii je rajská omáčka dnes nazývána sugo a je stavebním kamenem klasické pizzy, protože se jí těsto potírá předtím, než se na pizzu nakladou další ingredience. V italské kuchyni je rajčatový sós používán také jako základ pro výrobu omáček k těstovinám. Kdybyste před Itala položili talíř s českou rajskou, asi by byl ale trochu zmatený.
Správná česká rajská
Bohužel; o tom, kdy a koho v naší kotlině napadlo udělat z rajské omáčky pokrm podávaný s kusem masa a knedlíkem, nemáme žádné informace. Důležité ale je, že je to dobré, a proto si to udrželo popularitu mnoho let - rajská u nás není žádná novinka. I díky tomu vám můžeme poradit, jak základní recept na skvělou omáčku dotáhnout k dokonalosti.
Mohlo by vás zajímat
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jednoduchý bezinkový med: Zázračný přírodní lék na kašel i horečku vyjde na pár korun
Oblíbené rajské omáčky. Jak udělat tu nejlepší rajskou jako od maminky
Přebytek rajčat ze zahrady zpracujeme na protlak. Oceníme ho při vaření rajských omáček nebo polévek
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 5 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 7 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 8 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 9 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 10 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Máme rádi šopák! Jak se mix okurky, rajčat a sýru feta stal bulharským národním pokrmem?
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Komentáře
1. 7. 2021 18:37
25. 6. 2021 14:08