Kořenová zelenina: Skvělý pomocník v kuchyni se spoustou skvělých chutí
Kořenová zelenina, jak už název napovídá, jedná se o druh zeleniny, která se pěstuje pro své kořeny, oddenky nebo hlízy. Mezi nejznámější a nejvíce používaný druh kořenové zeleniny patří mrkev, petržel, celer, červená řepa, křen nebo třeba zázvor. Obsahuje spoustu významných a cenných látek pro náš organismus a při správném uskladnění ji můžeme využívat po celý rok.
Využití kořenové zeleniny
Kořenová zelenina má opravu hojné využití v kuchyni.
- Používá se k přípravě polévek, které jsou opravdu vydatné, zasytí nás na delší dobu a dodají potřebné množství vlákniny.
- Tradiční česká klasika - svíčková omáčka, která se bez bohatého základu z kořenové zeleniny neobejde.
- Skvěle poslouží i jako příloha k hlavnímu chodu.
- Vegetariáni používají kořenovou zeleninu jako náhradu masa, nebo jako svěží salát.
- Vykouzlíte z ní lahodnou pomazánku a ve spojení s čerstvým domácím pečivem to bude opravdová lahůdka.
- Pro jarní detox se hojně využívá bohatý nápoj - smoothie.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 6 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 8 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 9 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 11 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Fígle, jak vzkřísit zvadlou zeleninu: Pomůže voda s citronem, ocet nebo brambora!
Papež kdysi zakázal klobásy jako symbol hříchu. Dnes je máme na vánočním stole
I s rychlovarnou konvicí se dá uvařit plnohodnotné jídlo. S její pomocí uděláte polévku s nudlemi i výborný salát s kuskusem