

Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Suroviny 6 porcí
- 800 g falešné svíčkové (příp. zadní hovězí)
- cca 15 dkg slaniny
- 3 lžíce másla
- 1 cibule
- 800 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 5 ks bobkového listu
- 10 kuliček nového koření
- 1 dcl octu
- 250 ml smetany na vaření
Postup přípravy receptu
Nejprve prošpikujeme maso špalíčky slaniny a osolíme ho. Prošpikujeme ho tak, že nožem prořízneme otvory, do kterých "navrtáme" slaninu.
Poté si na másle necháme zesklovatět cibulku a na ní dáme všechnu zeleninu.
Přidáme koření (pár kuliček nového koření, pár bobkových listů) a restujeme cca 10 minut, ale hlídáme a občas promícháme. Zalijeme octem.
Přidáme maso, které osmahneme po všech stranách do zatáhnutí. Podlijeme vodou a pečeme v troubě na 200 °C asi 1,5 až 2 hodiny přiklopené pokličkou.
Když je maso měkké, vyndáme ho z pekáče, odstraníme bobkový list a nové koření, zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a přilijeme smetanu. Případně dochutíme citronovou šťávou.
Není třeba zahušťovat omáčku moukou rozmíchanou ve vodě. Omáčka je hustá jen díky rozmixované zelenině.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
-
Tak to mě těší, opravdu. Syn si ji teď ve"vyžádal", tak jdu též do toho.
casino: jinak, všimla jsem si, že ty máš vždy tendence recepty druhých shazovat. Asi jsi šéfkuchař v luxusní restauraci. Takže tady jsi proto, abys nás, dennodenní kuchařky, naučil, jak vařit? -
Tak to mě těší, opravdu. Syn si ji teď ve"vyžádal", tak jdu též do toho.
-
To je poprvé co se mi povedla svíčková,která by mohla konkurovat maminčině nebo přítelovo babiččině bezkonkurenční svíčkové. Děkuji za recept
Opravdu nebylo potřeba zahušťovat. Dělala jsem v troubě. A zeleninu jsem trochu nechala s cukrem zkaramelizovat.. výbornárecept si ukládám a budu dělat už jen takto
-
a.hájek: V postupu jsem tedy zmínila. Nenapadlo mě, že by někdo mixoval i s tímto kořením. Díky )))))
-
Vitka: nejenom ženy se mohou přiučit,
umí ji i můj syn -
a.hájek:
to je pravda
-
Bohužel chybí velmi důležitá informace. Než začnete zeleninu mixovat, je nutné vytáhnout bobkový list!! Ten nesmí být v žádném hotovém pokrmu. Bohužel se totiž vařením nezmění jeho konzistence žiletky.A co by vám asi tak v žaludku udělaly celé, či rozemleté žiletky?
-
casino: Nevím proč Ti decka octa připadá tak moc. Svíčková má být navinulá, při množství ingrediencí je dcl octa akorát. . .
-
Monika: U masa záleží z jak starého "kousku" je. A to opravdu já nemůžu vědět, jaké maso koupíš. (( Po hodině a půl až dvou hodinách by mělo být měkké. Já bych se toho nebála. Zkus do masa píchnout vidličkou, to poznáš, jestli je měkké. Kdybysi ani potom nevěděla, maso bych vyndala a kousek ukrojila. Pak už to bezpečně poznáš.
Zahušťovat se opravdu nemusí, rozmixovaná zelenina se o hustou konzistenci postará. A smetana navrch to jen docelí. Přeji mnoho zdraru. A ještě - navzdory pochybám některých. . . opravdu se na této svíčkové nedá nic zkazit.
-
Monika: "Uvařím o víkendu."
No, nepíšete o kterém víkendu uvaříteale kdyby k tomu došlo, zkuste prosím odměřit ten ocet (třeba na KL či PL), kolik ho použijete aniž by vám tou kyselinou šla ústa šejdrem
-
Ano, v něčem souhlasím s kritizujícími.
Jsem naprostý začátečník, co se přípravy masa týče a abych řekla pravdu, asi bych nepoznala, kdy je maso hotové.
Existuje na to nějaký osvědčený trik, jak to poznat? (Např.: do koláče píchnu špejlí a těsto se nelepí, apod.) Co se týká prošpikování, jsem ráda, že je podrobněji vysvětleno.
Stejně... vždy, když se pokouším něco vařit, narazím na problém... tuto svíčkovou bych ráda zkusila. Uvařím o víkendu. :) A díky za poznámku, že není třeba zahušťovat moukou.
Já bych si nad tím jinak lámala hlavu
-
BlankaZ:Jestli můžu něco podotknout (vařím už 45 let),tak Halali do svíčkové nedávejte.To se hodí přidat - opatrně do omáčky na divoko.A někdo se ptal jestli vaříme z pravé svíčkové.Ta je tak drahá,že by si člověk musel na ni vzít půjčku.My měli ve škole předmět Vaření a péče o rodinu - skvělá věc pro start do života.A tam nám paní učitelka říkávala,že není umění uvařit,když máme plnou peněženku,ale pravá hospodyně se pozná,že "umí" z mála.A s octem opatrně,já dávám citron,ale každý
jak je zvyklý.Díky za tyto stránky,přiučit se můžeme každá.
-
BlankaZ: Koukni na ostatní mé recepty. Možná v tom množství najdeš nějaký, který nebude stát jen za kritiku.
-
jarda Kadic: Děkuju, já si toho přání všimla až teď. . .
Jsi všímavý. Jen, já ten svátek mám o něco později. Jsou Pavly a Pavlíny. Ale každopádně děkuju!
-
hosta: Kdyby to nešlo, nepíšu to sem. Já vám svůj recept, proboha, nevnucuju. Je tady už pár let a najednou se vás nějak moc probudilo.
Nejste začátečníci, tak si svíčkovou přece dělejte podle sebe. Díky za pochvaly i kritiky, ale při vší úctě, nebylo by lepší ty zdlouhavý debaty provozovat jinde než pod mým receptem? Děkuju všem zúčastněným.