Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky

Pajaja Kuchařka: Pajaja

Doba přípravy: cca 2,5 hod 6 porcí Hovězí maso 48 názorů

Suroviny

800 g falešné svíčkové (příp. zadní hovězí)
cca 15 dkg slaniny
3 lžíce másla
1 cibule
800 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
5 ks bobkového listu
10 kuliček nového koření
1 dcl octu
250 ml smetany na vaření
Recept si zatím oblíbilo 24 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve prošpikujeme maso špalíčky slaniny a osolíme ho. Prošpikujeme ho tak, že nožem prořízneme otvory, do kterých "navrtáme" slaninu.

  2. Poté si na másle necháme zesklovatět cibulku a na ní dáme všechnu zeleninu.

  3. Přidáme koření (pár kuliček nového koření, pár bobkových listů) a restujeme cca 10 minut, ale hlídáme a občas promícháme. Zalijeme octem.

  4. Přidáme maso, které osmahneme po všech stranách do zatáhnutí. Podlijeme vodou a pečeme v troubě na 200 °C asi 1,5 až 2 hodiny přiklopené pokličkou.

  5. Když je maso měkké, vyndáme ho z pekáče, odstraníme bobkový list a nové koření, zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a přilijeme smetanu. Případně dochutíme citronovou šťávou.

  6. Není třeba zahušťovat omáčku moukou rozmíchanou ve vodě. Omáčka je hustá jen díky rozmixované zelenině.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 932 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky

  • Pajaja Pajaja(autorka receptu)

    a.hájek: V postupu jsem tedy zmínila. Nenapadlo mě, že by někdo mixoval i s tímto kořením. Díky )))))

    Odpovědět

  • eva eva(neregistrovaná)

    Vitka: nejenom ženy se mohou přiučit,
    umí ji i můj syn:-8:-8:-8

    Odpovědět

  • ZDENKA ZDENKA(neregistrovaný)

    a.hájek: :-)to je pravda:-p

    Odpovědět

  • a.hájek a.hájek(neregistrovaný)

    Bohužel chybí velmi důležitá informace. Než začnete zeleninu mixovat, je nutné vytáhnout bobkový list!! Ten nesmí být v žádném hotovém pokrmu. Bohužel se totiž vařením nezmění jeho konzistence žiletky.A co by vám asi tak v žaludku udělaly celé, či rozemleté žiletky?;-(

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja(autorka receptu)

    casino: Nevím proč Ti decka octa připadá tak moc. Svíčková má být navinulá, při množství ingrediencí je dcl octa akorát. . . ;-)

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja(autorka receptu)

    Monika: U masa záleží z jak starého "kousku" je. A to opravdu já nemůžu vědět, jaké maso koupíš. (( Po hodině a půl až dvou hodinách by mělo být měkké. Já bych se toho nebála. Zkus do masa píchnout vidličkou, to poznáš, jestli je měkké. Kdybysi ani potom nevěděla, maso bych vyndala a kousek ukrojila. Pak už to bezpečně poznáš. ;-) Zahušťovat se opravdu nemusí, rozmixovaná zelenina se o hustou konzistenci postará. A smetana navrch to jen docelí. Přeji mnoho zdraru. A ještě - navzdory pochybám některých. . . opravdu se na této svíčkové nedá nic zkazit. :-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Monika: "Uvařím o víkendu."
    No, nepíšete o kterém víkendu uvaříte;-) ale kdyby k tomu došlo, zkuste prosím odměřit ten ocet (třeba na KL či PL), kolik ho použijete aniž by vám tou kyselinou šla ústa šejdrem:-)

    Odpovědět

  • Monika Monika(neregistrovaná)

    Ano, v něčem souhlasím s kritizujícími. ;-( Jsem naprostý začátečník, co se přípravy masa týče a abych řekla pravdu, asi bych nepoznala, kdy je maso hotové. :-8 Existuje na to nějaký osvědčený trik, jak to poznat? (Např.: do koláče píchnu špejlí a těsto se nelepí, apod.) Co se týká prošpikování, jsem ráda, že je podrobněji vysvětleno. :-8 Stejně... vždy, když se pokouším něco vařit, narazím na problém... tuto svíčkovou bych ráda zkusila. Uvařím o víkendu. :) A díky za poznámku, že není třeba zahušťovat moukou. :-D Já bych si nad tím jinak lámala hlavu :-8

    Odpovědět

  • Vitka Vitka(neregistrovaná)

    BlankaZ:Jestli můžu něco podotknout (vařím už 45 let),tak Halali do svíčkové nedávejte.To se hodí přidat - opatrně do omáčky na divoko.A někdo se ptal jestli vaříme z pravé svíčkové.Ta je tak drahá,že by si člověk musel na ni vzít půjčku.My měli ve škole předmět Vaření a péče o rodinu - skvělá věc pro start do života.A tam nám paní učitelka říkávala,že není umění uvařit,když máme plnou peněženku,ale pravá hospodyně se pozná,že "umí" z mála.A s octem opatrně,já dávám citron,ale každý:yes: jak je zvyklý.Díky za tyto stránky,přiučit se můžeme každá.

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja(autorka receptu)

    BlankaZ: Koukni na ostatní mé recepty. Možná v tom množství najdeš nějaký, který nebude stát jen za kritiku. :-))

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja(autorka receptu)

    jarda Kadic: Děkuju, já si toho přání všimla až teď. . . :-O Jsi všímavý. Jen, já ten svátek mám o něco později. Jsou Pavly a Pavlíny. Ale každopádně děkuju! ;-)

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja(autorka receptu)

    hosta: Kdyby to nešlo, nepíšu to sem. Já vám svůj recept, proboha, nevnucuju. Je tady už pár let a najednou se vás nějak moc probudilo. :-D
    Nejste začátečníci, tak si svíčkovou přece dělejte podle sebe. Díky za pochvaly i kritiky, ale při vší úctě, nebylo by lepší ty zdlouhavý debaty provozovat jinde než pod mým receptem? Děkuju všem zúčastněným. ;-)

    Odpovědět

  • BlankaZ BlankaZ

    casino > Bavíme se ale o svíčkové,ne o salátech;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    jarda Kadic:
    U nás je svíčková (z hovádka), jednou za čas, spíše sváteční jídlo..., tak maso nakládám (podobně jako Sodovka: níže) do kořenin a koření, a tam potom přidávám i žbrdolec octu, ale deci určitě néééééé...:-))
    Jj, HALALI jsem taky párkrát použil:yes:

    BlankaZ:
    ...tak to je o chuti:-)
    Já třeba i do salátů dávám raději ocet než limon:-))

    Odpovědět

  • BlankaZ BlankaZ

    Tak já třeba ocet nedávám vůbec,a to mám ráda kyselejší omáčky.Používám citron.Ale každý má jiný recept a o tom to je.:-) Halali,to je něco šíleného,má to hroznou chuť,tenkrát jsem to musela asi 100x propláchnout než se to dalo použít:-))

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: recept na svíčkovou lák na svíčkovou lák na maso na svíčkovou svickova omacka pro zacatecniky recepty svíčková koření do svíčkové svickova svíčková na smetaně pro začátečníky hovězí falešná svíčková na smetaně recepty jednoduchá svíčková maminčiny recepty hovězí zadní falešná svíčková koření na svíčkovou příprava svíčkové falešná svíčkova falešná svíčková omáčka maminčiny recepty maso falešná svíčková recepty jak prospikovat maso svíčková lák

Zapomněl/a jsem heslo