Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krémová polévka z pečené zeleniny
Zdroj: Toprecepty, Angel 666

S příchodem podzimu a chladnějších dnů nastává čas na krémové polévky, které nejen zahřejí, ale také dodají potřebné vitaminy pro boj s nachlazením. Polévka z pečené podzimní zeleniny má výraznou chuť podpořenou vývarem rovněž z pečené zeleniny.

Podzimní zelenina na polévku

Zeleninové polévky se dají připravit téměř z jakékoli aktuálně dostupné zeleniny, snad kromě té nepříliš chuťově výrazné, nebo naopak výraznější, jako jsou některé druhy papriky. Ať už jde o čirou zeleninovou nebo vydatnější krémovou polévku, vždy by měl být základem vyvážený zeleninový vývar, který jí dodá sílu a živiny navíc.

Podzimní zelenina je na polévky přímo ideální a na ty předpečené obzvlášť. Díky pečení s trochou oleje se uvolní více chuti a na povrchu lehce zkaramelizuje, což dodá kromě dalšího chuťového rozměru také nepřekonatelné aroma a krásnou barvu. K zelenině typické pro toto období patří veškerá kořenová zelenina, jako celer, petržel, pastinák nebo mrkev, ale také dýně, cibule, pórek, česnek, brambory, batáty či červená řepa.

Z podzimní zeleniny se dají tvořit i jednoduché jednodruhové polévky, ale pro opravdový chuťový zážitek je vždy lepší zeleninu kombinovat.

Vývar na zeleninové polévky

Kvalitní a silný vývar, a to jak zeleninový, tak masový, by neměl chybět v žádném mrazáku. Dá se použít pro zvýraznění chutí krémových zeleninových polévek a nejrůznějších omáček, ale je také skvělým pomocníkem při nachlazení, kdy dodá potřebné vitaminy a prohřeje organismus.

Zeleninový vývar je tedy výhodné připravit ve větším množství pro vytvoření zásob na pozdější využití. Ten nejlepší je z předem opečené zeleniny, hotový je do hodiny a díky nepříliš dlouhé tepelné úpravě si zachová spoustu živin.

Na zeleninový vývar je ideální použít klasickou kořenovou zeleninu, jako jsou celer (může být i řapíkatý), petržel nebo pastinák a mrkev, dále by v něm neměly chybět cibule, pórek, česnek a ochucovala – sůl, celý pepř, bobkový list a nové koření. Někdo nedá dopustit na přidání rajčete, které dodá vývaru lehce nakyslou chuť a krásnou barvu.

Hotový vývar můžete použít jak na čirou zeleninovou polévku, tak i na zředění krémových polévek. Mnoho lidí zeleninu po vyvaření vyhazuje, což je škoda, zvláště zůstanou-li v ní díky kratšímu varu ještě prospěšné látky. Dá se dále použít například do zeleninových placiček nebo se dá rozmačkat a zamíchat do bramborové kaše.

Recept na vývar z pečené zeleniny

Na přibližně 3 litry vody použijte 1 malý nebo ½ většího celeru, 2 petržele nebo pastináky, 2 mrkve, asi 10 cm pórku, 1 větší cibuli, 4 stroužky česneku, kousek másla nebo olivový olej, 1 lžičku soli, 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření a 10 kuliček pepře.

Jak už bylo zmíněno, o výraznou chuť a krásnou barvu budoucího vývaru se postará předpečení zeleniny, stejně tak se ale zelenina dá opéct na pánvi na másle dozlatova. V obou případech zeleninu očistěte jen tak, abyste se zbavili hlíny a jiných nečistot, část slupky může zůstat, dokonce je přímo žádoucí kvůli zachování živin.

Kořenovou zeleninu nakrájejte na větší, podobně velké kusy, cibuli překrojte i se slupkou napůl, česnek může zůstat celý i se slupkou.

Troubu rozehřejte na 200 °C, zeleninu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a po celém povrchu osolte, pokapejte olejem nebo ji poklaďte tenčími plátky másla. Pečte asi 20 minut. Na posledních 5 minut přidejte také koření, aby se rozvinula jeho chuť a vůně.

Předpečenou zeleninu přemístěte do většího hrnce, zalijte vodou, přiveďte k varu a nechte při mírné teplotě vařit asi 30 minut. Nakonec stačí vývar scedit, nejlépe přes čisté plátýnko, aby byl dokonale čirý.

Krémová polévka z pečené podzimní zeleniny

Na krémových zeleninových polévkách je skvělé, že do nich můžete zužitkovat veškeré druhy zeleniny z podzimní úrody, ale také pořídit suroviny v jakémkoli obchodě po většinu roku.

V poctivé podzimní polévce by neměly chybět dýně, celer, petržel, mrkev, brambory, cibule a česnek, dá se přidat i červená řepa, u které je však třeba počítat s tím, že polévku obarví. Použít však můžete také kedlubnu, pórek, květák a jiné druhy zeleniny. Poměr zeleniny záleží na individuální chuti, stejně jako výsledná konzistence je otázkou preferencí. Ta se ladí právě přidáním více vývaru. Nakonec se polévka zjemní smetanou, která by měla mít pokojovou teplotu, aby se teplotním šokem nesrazila.

Zeleninu na rozdíl od té na vývar důkladně očistěte a nakrájejte na menší kostky. Rozprostřete ji na plech vyložený pečicím papírem, po celém povrchu osolte, pokapejte olivovým olejem a dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C na asi 40 minut (u horkovzdušné trouby na 180 °C). Doba pečení však záleží na velikosti kousků. Během pečení zeleninu párkrát promíchejte, na posledních 15 minut můžete přidat také snítku tymiánu, rozmarýnu nebo jiné oblíbené bylinky.

Upečenou zeleninu přemístěte do vyššího hrnce, přidejte tolik horkého vývaru, aby byla pouze ponořená a rozmixujte tyčovým mixérem. Podle požadované konzistence přidejte další vývar. Zjemněte trochou smetany, pouze krátce provařte a dosolte podle potřeby.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více