Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vysévat na podzim kořenovou zeleninu. Důležité je dobré načasování
Zdroj: Freepik, WangXiNa

Podzimní výsevy kořenové zeleniny provádíme kvůli časné sklizni v následujícím roce. Když se zelenina vydaří, vyplatí se to. Podstatný je správný termín k výsevu, aby zelenina začala klíčit ve vhodnou dobu. Obvykle menší část kořenové zeleniny vysejeme už na podzim a část necháme na jaro.

Co nejpozději na podzim vysetá semena začnou vzcházet teprve na jaře, a to hned, jakmile se začne mírně oteplovat. Získáme velmi rannou sklizeň, jaké bychom při jarním výsevu nedosáhli. Nicméně podzimní sklizeň zjara často více zarůstá plevelem, proto potřebuje dobrou péči.

Jak vysévat kořenovou zeleninu

Postup je snadný i pro začátečníky:

  1. Nejprve si vybereme vhodný záhon na slunném a nezamokřeném místě, s ohledem na plánované jarní úpravy půdy.
  2. Do hloubky ho zryjeme (aby se později mohly kořeny dobře vyvíjet), odplevelíme a uhrabeme.
  3. S výsevem počkáme na co nejpozdější dny před zamrznutím půdy. Ideální je závěr listopadu nebo začátek prosince, stejně jako při podzimním vysazování česneku.
  4. Semínka mrkve a kořenové petržele (ranné odrůdy) vyséváme do řádků s odstupem 20–30 cm, do hloubky přibližně 1 cm.
  5. Vysetá semínka opatrně zahrneme, ale nezaléváme. 
  6. Záhony lze přikrýt bílou netkanou textilií, která zamezí zbytečnému odpařování vláhy a zeminu mírně zateplí.
  7. Na jaře záhony s mrkví udržujeme bez plevelů, vzrostlé rostlinky co nejdříve protrháme.

Zajímá vás, jak se starat o kompost a jaké jsou časté chyby při jeho tvorbě? Podívejte se do dalšího článku.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více