Máslo dodává slaným i sladkým jídlům tu správnou chuť. Jak jej lze využít v kuchyni?
Máslo je jedním z nejstarších a nejběžnějších tuků používaných v kuchyni po celém světě. Má mnohostranné využití, neboť se hodí do sladké i slané kuchyně. Získává se oddělením tuku od mléčné složky mléka, což je obvykle dosaženo mechanickým stahováním mléka nebo smetany. A co složení? Máslo je bohatým zdrojem tuku a obsahuje vitamíny A, D a E.
Využití másla v kuchyni
Máslo se dá využít mnoha způsoby. Ve sladké kuchyni se používá především na pečení, a to buď do základu různých moučníků, do křupavé drobenky nebo jako součást krémů. Využívá se také k vymazání forem při pečení. Co se týče slané kuchyně, používá se k opékání (vajíček, zeleniny, masa, ryb), ke zjemnění omáček, přípravě jíšky apod.
Alternativy másla
Pro ty, kteří preferují alternativy k máslu z důvodu zdraví nebo dietních omezení, existují rostlinné tuky jako margarín nebo rostlinné máslo, které jsou vyrobeny z rostlinných olejů. Nebo pokud vám nedělá dobře laktóza, můžete si dopřát máslo bez laktózy.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno před 6 hodinami
Gyóza knedlíčky
Přidáno před 9 hodinami
Jogurtový chlebíček
Přidáno před 9 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
Přidáno před 10 hodinami
Boží milosti s kysanou smetanou a šlehačkou
Přidáno před 12 hodinami
Letní rajčatový salátek
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Královna Marie Antoinetta milovala croissanty, vodu si nechávala dovážet a pila ji s květy pomerančovníku
České superpotraviny hravě strčí do kapsy ty exotické. Do některých byste jejich schopnosti neřekli
Mexické pikantní kuře: Pálivé fazole ho zahustí a ochutí, zázvor provoní a chilli papričky dodají ten správný říz