Co udělat s květy pažitky: Fialové paličky se hodí k dekoraci, k jídlu i k naložení
Pažitka patří mezi první jarní bylinky spolu s mladými kopřivami a medvědím česnekem. Je to zelená naťová bylinka, která se svou chutí podobá cibuli, ale je jemnější a svěžejší. Pažitku používáme pouze v syrovém čerstvém stavu.
Pažitka se hodí do jarních a letních pomazánek, polévek a salátů. Zdobí se jí chlebíčky, obložené talíře a šťouchané brambory. Nádherné fialové květy pažitky neslouží jen jako ozdoba, ale dají se konzumovat syrové a nakládat do oleje.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co s květy pažitky
- Celé nebo rozpůlené květy pažitky použijeme do jarní polévky nebo k ozdobení salátů. Jsou jedlé a výborné.
- Nasekané květy přidáváme do pomazánek a salátů, kde vynikne jejich barva a chuť, která se velice podobá chuti samotné pažitky.
- Květy pažitky promneme mezi prsty, aby se uvolnily vonné látky, zalijeme je octem a po dvou týdnech macerování ocet slijeme.
- Pažitkový olej slouží k ochucení zeleninových salátů - naložené květy pažitky necháme v olejovém nálevu, dokud ho všechen nespotřebujeme.
Pažitku ani květy nesušíme, pokud nechceme zničit jejich blahodárné účinky na náš organismus. V malém množství lze květy zmrazit. Naložením nebo vařením ztratí květy pažitky svou krásnou fialovou barvu, proto je vhodnější je konzumovat syrové.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 17 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 19 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 22 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Komentáře