Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Pažitka ozdobí jarní stůl a příjemně dochutí vaječná, tvarohová a další jídla. Podívejte se, jak ji můžete využít
Pixabay

Pažitka je jedna z nejznámějších bylinek. Hned zjara vyrážejí svěže zelené, chutí, vitamíny a minerály nabité dlouhé a tenké lístky s kruhovým průřezem.

Pažitku lze ale pěstovat celoročně, také ji rychlit v truhlíku nebo květináči. Návod si můžete přečíst v některém z našich Tipů a triků.

Nejlépe se pažitka uplatní v čerstvém stavu. Drobně nakrájená ozdobí a ochutí uvařené přílohy, polévky, omáčky teplé i studené, vaječné pokrmy, pomazánky ze sýrů a tvarohu, zeleninové saláty, majonézy, bylinková másla apod. Větší množství pažitky chuťově nahradí česnek těm, kdo ho nesnášejí.

Polévky s pažitkou

Pažitku můžeme vložit do zeleninových i masových vývarových polévek, do krémových, bramborových i smetanových polévek. Tam všude dodá svěží barvu i chuť.

Teplé omáčky s pažitkou

Asi nejznámější je smetanová pažitková omáčka s vařeným hovězím masem a bramborami. Místo hovězího masa můžete jako změnu nabídnout vařená nebo ztracená vejce. Také s uzeným masem chutná velmi dobře.

Bezmasá jídla s pažitkou

Knedlíky s vejcem, míchaná vejce, slané palačinky nebo mnohé zeleninové nákypy si  často bez pažitky ani neumíme představit. Ta k nim totiž patří tak nějak automaticky.

Pomazánky s pažitkou

Pažitka najde výborné uplatnění ve všech pomazánkách s vejci, sýry, tvarohem apod. Drobně nakrájená je ochutí, ale svěží barvou i ozdobí.

Saláty s pažitkou

Jako u jiných pokrmů, i v salátech pažitka nejlépe dochutí vaječné, bramborové a zeleninové saláty. Konečné posypání salátu drobně nakrájenou pažitkou láká ke konzumaci.

Studené omáčky s pažitkou

Ve studených omáčkách a dipech si s pažitkou nejlépe rozumí jogurt, jemný tvaroh, zakysaná smetana, žervé, ale i majonéza. Podáváme je s vařenými vejci, zeleninou, ke grilovanému drůbežímu masu i grilované zelenině.

Konzervování pažitky

Omytou a osušenou pažitku drobně nakrájíme a můžeme zmrazit. Uchová si tak barvu i většinu chuti a vitamínů. Čerstvou pažitku můžeme zpracovat na pesto nebo bylinkový olej. Také bylinkové máslo s pažitkou vydrží v mrazáku půl roku bez ztráty kvality.

Dekorace z pažitky

Dlouhé tenké lístky jsou ideální pro kreativní lidi na různé dekorace jídla. Krásně ozdobí jídlo i fialové květy pažitky. Sami jistě přijdete na mnoho dalších možností, ale na začátek nabízíme nápady našich šikovných uživatelů.

Léčivé vlastnosti

Podle knihy Z lesa i ze zahrady od jara do zimy podporuje pažitka trávení, má vliv na chuť k jídlu a nepatrně snižuje krevní tlak. Kromě významného vitamínu C stojí za zmínku i vitamíny skupiny B, karoten, dále silice se sírou, sodík, vápník, draslík, fosfor, železo.

Tento tip je užitečný  (3x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Naše kuchařka 2

Nově v prodeji!

Koupit

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům