Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pažitka patří mezi nejoblíbenější zahradní rostliny, které pěstujeme kvůli chutné nati. Dá se pěstovat i v květináči, ale dnes se podíváme na její pěstování na zahradě. Pažitka je nenáročná trvalka, které se daří, i když ji máme na jednom místě více let.

Pažitka je jednou z rostlin, které se vyplatí pěstovat i na těch nejmenších zahrádkách. Její chutnou nať oceníme především brzy na jaře a pak na podzim, ale při dobré péči ji můžeme sklízet od jara do podzimu, po zbývající část roku se dá pěstovat v květináčích za oknem a využít k rychlení.

Nať pažitky oceníme v kuchyni

Pažitka je mrazuvzdorná trvalka, ceněná pro své trubkovité listy, které se sklízí seřezáváním. Obsahují řadu důležitých vitamínů a také výborně chutnají. Pažitka je nejlepší, když je nadrobno nakrájená, dá se použít k posypání nejrůznějších jídel. Výborně chutná v kombinaci s vaječnými pokrmy, je skvělá do polévek a pomazánek i k posypání namazaného pečiva. Přebytek pažitky snadno zmrazíme, případně se dá usušit, a to nejlépe v elektrické sušičce.

Pěstování je nenáročné, navíc pažitka nepotřebuje velký prostor.

  • Můžeme ji vypěstovat ze semínek, ale její klíčení trvá i několik týdnů a v prvním roce vytváří jen jemný a slabý porost. Semínka vyséváme brzy na jaře (v březnu), nejlépe hustě do hnízd, která zahrneme jen malým množstvím zeminy. Vzrostlé trsy pak snadno přesadíme na vhodné stanoviště. K předpěstování trsů je výhodné využít pařeniště.
  • Rychlejší způsob získání nových rostlin je rozdělit starší trsy, do zahrady můžeme vysadit dokonce i pažitku, kterou si koupíme v květináči. 
  • "Pažitka vyžaduje těžší, hlinitou a humózní půdu dobře zásobenou živinami. Není náročná na polohu, ale nedaří se jí v lehkých a suchých půdách." (z knihy Zelenina na zahrádce, autor Antonín Dolejší)
  • Rostlinám prospěje doplňování živin (přidáváme např. kompost, Cererit, NPK) a zálivka, především při suchém počasí. Okolí pažitky průběžně kypříme a udržujeme bez plevelů. Péči nám usnadní mulčování, oblíbeným mulčem je sláma.
  • Pažitka je nejlákavější k jídlu brzy na jaře. Patří k rostlinám, které sklízíme velmi časně. V té době je také nejchutnější. Později, pokud ji nesestříháme, začne nakvétat. Půvabné květy jsou také jedlé, ke konzumaci se hodí co nejdříve po rozkvětu, dají se i naložit. Nať pažitky znovu oceníme na podzim.
  • Pažitku průběžně seřezáváme, aby jí dorůstala chutná svěží nať. Jakmile totiž zasychající natě, které již nelákají k jídlu, seřízneme, a rostliny zalijeme, brzy znovu obrazí.
  • Rostliny, které plánujeme k zimnímu rychlení, necháme bez průběžného seřezávání, aby se v průběhu sezóny zbytečně nevyčerpávaly opakovaným dorůstáním natě.
Na závěr pro vás máme video-recept, který vám předvede, jak uvařit skvělou pažitkovou omáčku. Přejeme dobrou chuť.
Pokud máte další rady a tipy, jak se starat o pažitku, aby dobře rostla, budeme rádi, když nám je napíšete do komentářů pod článek.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více